Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών για την πιθανότητα διαρροής προσωπικών στοιχείων των αποδήµων στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασηµακοπούλου. Η Νίκη Κεραµέως υπογράµµισε πως το ζήτηµα των καταγγελιών δεν έχει σχέση µε την επιστολική ψήφο.

Αναφερόµενη δε στο πώς προέκυψε το ζήτηµα, αναφέρθηκε στις καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού ότι έλαβαν επιστολή πολιτικού περιεχοµένου στο e-mail τους από την κυρία Ασηµακοπούλου, γεγονός που δηµιούργησε το ερώτηµα πού βρήκε τις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού τους ταχυδροµείου. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασαν τον φόβο ότι η µεγάλη δηµοσιότητα που πήρε το θέµα της διαρροής των προσωπικών e-mails ίσως αποτρέψει πολλούς οµογενείς οι οποίοι έχουν εκλογικό δικαίωµα και επιθυµούσαν να ψηφίσουν -οι περισσότεροι πρώτη φορά για εκλογή Ελλήνων ευρωβουλευτών- ώστε να µην το πράξουν.

Τα στοιχεία που συλλέγει το υπουργείο Εσωτερικών µέσω της ηλεκτρονικής πύλης για την εγγραφή των αποδήµων εµφανίζουν τις τελευταίες µέρες σαφή µείωση του αριθµού των αιτήσεων για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς κατάλογους για την επιστολική ψήφο, µετά τη δηµοσιοποίηση του θέµατος µε την επιστολή που έστειλε η ευρωβουλευτής της Ν∆. Η υπουργός Εσωτερικών υπογράµµισε, για µια ακόµα φορά, ότι «η κυρία Ασηµακοπούλου έδωσε απαντήσεις και θα συνεχίσει να δίνει στις εν εξελίξει έρευνες για τη διαρροή στοιχείων».

Εσωτερικός έλεγχος

Ας σηµειωθεί ότι µέχρι σήµερα έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους περισσότεροι από 24.000 Έλληνες εκλογείς από 94 χώρες του κόσµου. Η κυρία Κεραµέως ανέφερε ότι οι υποψήφιοι σε εθνικές, ευρωεκλογές καθώς και σε αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το υπουργείο Εσωτερικών λίστες εκλογέων, οι οποίες δεν περιλαµβάνουν καθόλου e-mails και τηλέφωνα.

Ωστόσο συνεχίζουν να καταφθάνουν καταγγελίες στο υπουργείο Εσωτερικών για τα e-mails που έλαβαν οµογενείς από την κυρία Ασηµακοπούλου, αν και ποτέ, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν είχαν επικοινωνήσει µε το γραφείο της ούτε είχαν παραχωρήσει τα προσωπικά τους e-mails. Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι έλαβαν e-mails πολιτικού περιεχοµένου οµογενείς που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για να ψηφίσουν στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023 στα εκλογικά τµήµατα εξωτερικού και υπέβαλαν για πρώτη φορά µετά τις 19 Φεβρουαρίου, για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Τα ηλεκτρονικά συστήµατα ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών περνούν από ενδελεχή έλεγχο, ώστε να εντοπιστεί, αν υπάρχει, η «τρύπα» διαρροής και ποιοι είναι υπεύθυνοι.Σε κάθε περίπτωση ο εσωτερικός έλεγχος του υπουργείου Εσωτερικών αναµένεται να προχωρήσει σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση, εφόσον, καθώς δήλωσε η κυρία Κεραµέως, «οφείλουµε και για µία καταγγελία να το διερευνήσουµε αµέσως».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή