Ένα σύννεφο καπνού σκέπασε τη χώρα, από τις ψησταριές για τα σουβλάκια, τις μπριζόλες, τα παϊδάκια και όλα τα είδη κρατικών που καταναλώνονται την Τσικνοπέμπτη, σε ένα από τα αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και από το Ηράκλειο στην Πάτρα, δρόμοι και πεζοδρόμια γέμισαν με ψήστες και περαστικούς που πέρασαν για ένα μεζέ και λίγο κρασί, χορό και διασκέδαση

Τσικνοπέμπτη στην Κυψέλη

Στη Δημοτική αγορά της Κυψέλη οι Αθηναίοι τίμησαν την γιορτή της Τσικονοπέμπτης υπό τους ήχους των χάλκινων και παραδοσιακής μουσικής που έδωσε μια διαφορετική νότα στο «κλεινόν άστυ»

tsikno-1
tsikno-2
tsikno-3

Θεσσαλονίκη: Το αδιαχώρητο στα Λαδάδικα και στη Βασιλέως Ηρακλείου το βράδυ της Τσικνοπέμπτης


Στη Θεσσαλονίκη το σκηνικό ήταν αυτό των τελευταίων ετών. Η Βασιλέως Ηρακλείου, στο κέντρο της πόλης, είχε γεμίσει κόσμο για το παραδοσιακό γλέντι της ημέρας, ενώ την τιμητική τους είχαν και τα Λαδάδικα.



Θεσσαλονίκη: Άναψε το γλέντι στη Βασιλέως  Ηρακλείου!

Πολλοί ήταν και όσοι κατέβηκαν στον δρόμο μασκαρεμένοι, άλλοι έλεγαν ότι σκοπεύουν να μείνουν για ώρες.

Ίδια ήταν η εικόνα και στα Λαδάδικα, με πλήθος κόσμου και υπαίθριες ψησταριές.

 

tsikno-4
tsikno-5
tsikno-6
tsikno-7

Γλέντι και στο κέντρο της Λάρισας, όπου εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης για ψητά, ποτά και χορό.

tsikno-11
tsikno-12
tsikno-13




Ο πολύ καλός καιρός έβγαλε πολύ κόσμο και στο κέντρο του Ηρακλείου για να τιμήσουν το έθιμο με πολλές τοπικές νοστιμιές. Πάντως αντίθετα με άλλες εποχές οι μασκαρεμένοι ήταν λιγότεροι.

tsikno-20

Μουσική, μυρωδιές και αποκριάτικη παράδοση πλημμύρισαν την πλατεία Μοναστηρακίου και τους γύρω δρόμους στην Αθήνα. Στη Βαρβάκειο είχαν σχηματιστεί ουρές από κόσμο που περιμένει να συμμετάσχει στο μεγάλο φαγοπότι.

tsikno-27
tsikno-26
tsikno-25
tsikno-24
tsikno-23
tsikno-22
tsikno-21
tsikno-20

 

Πλήθος κόσμου και στο κέντρο της Λαμίας.

tsikno-28

Ψητά, τσίκνα και καλή διάθεση και στην Κόρινθο.

tsikno-30

Χοροί και τραγούδια, αλλά και πολλά ψητά, στην Πάτρα που είναι και στο μέσο της περιοόδου του Καρναβαλιού.

tsikno-31

Πρωτοβουλία για την Τσικνοπέμπτη πήρε και ο Δήμος Πειραιά με τις ψησταριές να στήνονται στο λιμάνι, ενώ το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.

peiraias-5
pairaias-4
pairaias-3
peiraias-2
peiraias-1

Αναπαράσταση του εθίμου των κορδελατών της Νάξου στην Ερμού

Το έθιμο των κορδελατών αναβίωσε στην Ερμού με χορούς και τραγούδια.

Οι άντρες ντύνονται με δεκάδες κρεμασμένες πολύχρωμες κορδέλες και μαντήλια και δημιουργούν ένα περιπλανώμενο θίασο. Ο αρχηγός τους ο μπαϊρακτάρης, συνήθως ένας ηλικιωμένος άντρας κρατά το λάβαρο της αποκριάς που απεικονίζει τον Μάρκο Μπότσαρη.

Υπάρχουν και παραλλαγές στο έθιμο όπου ο θίασος συνοδευόμενος από βιολιά και άλλους μοσκάρους (αρκούδα, Γύφτο, γριά, τσολιάδες, κατσίβελοι) γλεντάει στην πλατεία του χωριού.

Δείτε εικόνες:

naxos-6
naxos-5
naxos-4
naxos-3
naxos-2
naxos-1

 Με 5.000 σουβλάκια και λουκάνικα ο Δήμος Μετεώρων τσικνίζει στην Καλαμπάκα και όλη οι κεντρικοί δρόμοι έχουν γίνει μια μεγάλη ψησταριά.



Τσικνίζουν και στην Κωνσταντινούπολη

Ψησταριά έχει στηθεί και στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, το έθιμο τηρείται και τα κάρβουνα έχουν ανάψει στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου, όπου και αναμένεται να περευρεθούν περίπου 100 άτομα για να τσικνήσουν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cznfzrgvcc0x)