Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου ένας 20χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο οποίος διαγνώστηκε με βακτηριακή μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, «σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση τριών κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν οργανισμό (σχολείο, πανεπιστημιακό ίδρυμα κ.ά.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων».

Διακομίσθηκε σε πολύ άσχημη κλινική κατάσταση

Ο φοιτητής διακομίσθηκε χθες τα ξημερώματα σε πολύ άσχημη κλινική κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, με πολύ υψηλό πυρετό και εξανθήματα, αλλά, επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ του ιδρύματος, μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας που εντοπίζεται σε φοιτητή, το τελευταίο διάστημα. Τα άλλα δύο ήταν σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πρώτο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο καταγράφηκε στα μέσα Ιανουαρίου σε πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Ναυπηγών, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου νόσησε φοιτήτρια του Μαθηματικού κατά τη διάρκεια των καταλήψεων.

Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετέβει σήμερα στην Πάτρα και διενέργησε αυτοψία στους χώρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πρώην ΤΕΙ Πάτρας, στο Κουκούλι, ενώ έδωσε τις ενδεδειγμένες οδηγίες προστασίας και πρόληψης. Σημειώνεται ότι θα διενεργηθεί επίσης εμβολιασμός των επαφών του 20χρονου φοιτητή με σκοπό την αποφυγή νέων κρουσμάτων. Ενόψει μάλιστα του καρναβαλιού στην αχαϊκή πρωτεύουσα, έχει ενεργοποιηθεί πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει διερεύνηση επαφών του παιδιού, καθώς και των συνθηκών μετάδοσης.


Η νόσος της μηνιγγίτιδας

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος ή Ναϊσέρια της μηνιγγίτιδας (Neisseria meningitidis) είναι ένα μη κινητό αερόβιο Gram αρνητικό μικρόβιο, που ανήκει στην οικογένεια Neisseriaceae και αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της μηνιγγίτιδας, καθώς και άλλων μηνιγγιτιδοκοκκικών νοσημάτων. Όταν ο μηνιγγιτιδόκοκκος εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του ξενιστή, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις μήνιγγες του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τη φλεγμονή τους (μηνιγγίτιδα). Η λοίμωξη αρχίζει συνήθως με συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και πονοκεφάλους αλλά γρήγορα εξελίσσεται σε κώμα και στο 10% περίπου των περιπτώσεων είναι θανατηφόρα.