Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας και συγκεκριμένα του Ε' τμήματος μπήκαν οι προσφυγές κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών στο Μάτι, τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα και τον Μαραθώνα, όπου τον Ιούλιο του 2018 έχασαν τη ζωή τους 104 άτομα, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του 2022 για την έγκριση ειδικού πολεοδομικού σχεδίου στις πυρόπληκτες περιοχές τους.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν κατατεθεί 13 αιτήσεις ακυρώσεως από 93 κατοίκους των πληγέντων περιοχών, έναν Παραθεριστικό-Οικοδομικό Συνεταιρισμό και έναν Εξωραϊστικό Σύλλογο Οικοπεδούχων.

Όλοι οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το προεδρικό διάταγμα είναι αντισυνταγματικό, παράνομο, αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ΕΣΔΑ και ζητούν να ακυρωθεί.

Μεταξύ άλλων οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι το Π.Δ. είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος) και στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή επισημαίνουν ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ). Παράλληλα, επισημαίνουν πως  πριν από την έκδοση του προσβαλλόμενου Διατάγματος δεν τηρήθηκε η διαδικασία προέγκρισης, δηλαδή δεν προκύπτει ότι υποβλήθηκε η σχετική αίτηση προέγκρισης με την απαιτούμενη με τεχνική έκθεση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος 4447/2016. Επιπλέον, οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι το Διάταγμα είναι μη νόμιμο, καθώς εκδόθηκε καθ' υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσίας, κατά παράβαση των ουσιωδών τύπων της προβλεπόμενης νομοθετικής εξουσιοδότησης, ενώ επιφέρει δραστική υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής της Ανατολικής Αττικής.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.