Σαγηνευτική και ταλαντούχα. Ο λόγος για την πρόεδρο του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου, η οποία σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μάς μιλάει για την τουριστική σεζόν και εξηγεί πώς η Ελλάδα έχει καταφέρει να γίνει πόλος έλξης τουριστών. Παράλληλα, μας μιλάει για τον αείμνηστο σύζυγό της, Τόλη Βοσκόπουλο, τη μοναχοκόρη τους, Μαρία, και τι έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της.

Η τουριστική σεζόν πέρυσι έκλεισε με άνοδο. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για φέτος;

Το 2023 ήταν μια μοναδική χρονιά, καθώς ο τουρισμός ξεπέρασε σε επιδόσεις όχι απλώς το 2022, αλλά και το 2019, την καλύτερη χρονιά σε όλη την ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 20,459 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 12,7% πάνω από τα 18,151 δισ. ευρώ του 2019. Για φέτος, η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής από τα γραφεία του ΕΟΤ εξωτερικού, τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις, αλλά κυρίως από τους πρόδρομους δείκτες (τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις και τις προκρατήσεις ξενοδοχείων) προεξοφλεί ότι και το 2024 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό μας.

Πώς βλέπετε το γεγονός ότι έχει γίνει πόλος έλξης επενδύσεων και η ηπειρωτική χώρα;

Μα η Ελλάδα δεν είναι μόνο απέραντο γαλάζιο. Είναι και απέραντο πράσινο… Διαθέτουμε μια μαγευτική ενδοχώρα, με φυσικό περιβάλλον, απόλυτα παρθένο σε πολλά σημεία του. Αυτή την «άλλη» Ελλάδα προωθούμε δυναμικά τα τελευταία χρόνια στον ΕΟΤ. Και έτσι πετύχαμε να επανασυστήσουμε την πατρίδα μας από κορυφαίο καλοκαιρινό προορισμό ως βιώσιμο, ποιοτικό προορισμό, που πέραν του «Sea+Sun» προσφέρει ένα πλήθος αυθεντικών εμπειριών σε κάθε γωνιά της, όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάναμε για πρώτη φορά διεθνή καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό, «Greece Does Have a Winter», αλλά και καμπάνια για τον τουρισμό πόλεων (city break), «Greekend». Και κάπως έτσι ο επισκέπτης ανακάλυψε άγνωστα νησιά, αλλά και την άγνωστη ηπειρωτική Ελλάδα. Και, ως γνωστόν, όπου πάει ο επισκέπτης πάει και ο επενδυτής…

Πώς μπορεί να συνδυαστεί η αύξηση της επισκεψιμότητας στη χώρα μας με τη διατήρηση του χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού;

Η διατήρηση του χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού, όπως αναφέρετε στο ερώτημά σας, είναι η λεγόμενη «βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», το κορυφαίο ζητούμενο του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς τουρισμού. Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει με απλά λόγια τουρισμός που σέβεται το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αυθεντικό χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε πλέον στον συνειδητοποιημένο, υπεύθυνο ταξιδιώτη, ο οποίος θα τα σεβαστεί όλα αυτά. Παράλληλα, όπως σας είπα πριν, προβάλλοντας κάθε γωνιά της χώρας, κάθε εποχή του χρόνου, στοχεύουμε ακριβώς στον διαμοιρασμό των τουριστικών ροών, προκειμένου να μειώνεται τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο και η αλλοίωση της φυσιογνωμίας των προορισμών μας.

Ποιοι είναι οι επόμενοι άξονες του ΕΟΤ για την ανάδειξη του τουρισμού;

Ο ΕΟΤ, ως η εθνική πύλη προβολής της χώρας, αναδεικνύει πλέον την Ελλάδα ως έναν προορισμό περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο, αλλά και προσβάσιμο για όλους. Είμαστε περήφανοι, γιατί στη χώρα πάνω από 250 παραλίες, καθώς και μια σειρά από κορυφαία τοπόσημα πολιτισμού, όπως ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη, είναι απολύτως προσβάσιμα για συνανθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες ή άλλες ειδικές ανάγκες. Και βέβαια, πιο δυνατά από ποτέ συνδέουμε την οικονομία της φιλοξενίας με τον πολιτισμό και την ελληνική διατροφή, τα τεράστια εθνικά μας κεφάλαια, που επιθυμεί να γνωρίσει και να απολαύσει ο ταξιδιώτης. Ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που προσφέρει στον επισκέπτη εμπειρίες που αγκαλιάζουν ολιστικά το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή του και θα τον κάνουν να θέλει να επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα, τη χώρα του ευ ζην…

Πώς αποφασίσατε το comeback στην τηλεόραση;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα δρομολογήσει κάτι τέτοιο... Στο παρελθόν, ως βουλευτής Κέρκυρας και στη συνέχεια ως υφυπουργός, είχα αφοσιωθεί απόλυτα στα καθήκοντά μου. Από τη στιγμή που ανέλαβα πρόεδρος του ΕΟΤ, ο τουρισμός είναι πάντα η προτεραιότητά μου, όμως η φύση των αρμοδιοτήτων μου στον Οργανισμό επιτρέπει πλέον μια λίγο μεγαλύτερη ευελιξία προγράμματος.

Πείτε μας πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας στην επιτυχημένη σειρά του Mega «Η γη της ελιάς».

Ιδιαίτερα χαρούμενη. Μια προσεγμένη σειρά, αν και καθημερινή, με εξαιρετικούς συνολικά συντελεστές. Αλήθεια, ξέρετε πόσοι Ελληνες ταξίδεψαν στη Μάνη λόγω του σίριαλ; Είναι μια θαυμάσια προβολή της θρυλικής αυτής περιοχής.

Ποια συμβουλή σάς έδωσε ο Τόλης Βοσκόπουλος και την κρατάτε ως mantra;

Από τους ανθρώπους που αγάπησες πιο πολύ και από τα λόγια θυμάσαι τη χροιά της φωνής… το βλέμμα… στιγμές… Αυτά κρατάς ζωντανά και τα ανακαλείς κάθε μέρα.

Προσωπικός χρόνος; Εχετε κάποιο χόμπι;

Οποτε βρεθεί ελεύθερος χρόνος, μου αρέσει να περπατάω -ιδανικά κοντά στη φύση- και να διαβάζω.

Αληθεύει ότι θα ακολουθήσει την υποκριτική η κόρη σας, Μαρία; Ποια συμβουλή τής δίνετε;

Αφοσίωση, δουλειά, πειθαρχία, για να γίνουν τα όνειρά της πραγματικότητα…

Ποια στοιχεία έχει πάρει από εσάς και τον Τόλη Βοσκόπουλο;

Τα παιδιά «δανείζονται» στοιχεία από μας, για να τα μεταμορφώσουν στην πορεία σε κάτι αποκλειστικά δικό τους… Βέβαια, υπάρχει κάτι που κληρονόμησε ατόφιο, νομίζω, από τον πατέρα της: Η Τέχνη είναι και για εκείνη ο δρόμος για να εκφραστεί και να δημιουργήσει.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά