Ο επτάχρονος, πλέον, Γιωργάκης διαγνώσθηκε σε ηλικία 2 ετών µε ατρησία χοληφόρων αγγείων. Πρόκειται για σπάνια ασθένεια (1/18.000 γεννήσεις στην Ευρώπη), άγνωστης αιτιολογίας. Χαρακτηρίζεται από την απόφραξη των χοληφόρων αγγείων και εµφανίζεται στη νεογνική ηλικία. Πρόκειται για µία από τις συχνότερες αιτίες νεογνικής χολόστασης.

Η υποψία της νόσου τίθεται όταν το νεογνό παρουσιάζει ίκτερο, αποχρωµατισµό κοπράνων και ηπατοµεγαλία. Εάν δεν αντιµετωπιστεί η ατρησία χοληφόρων εξελίσσεται σε κίρρωση, µε αποτέλεσµα τον θάνατο στα πρώτα χρόνια της ζωής. ∆εν υπάρχει φαρµακευτική αγωγή. Η µητέρα του Γιωργάκη, Μαριάννα Στεργίου, θυµάται µε πολλή ένταση, αλλά µε έκδηλη, επίσης, ανακούφιση και αισιοδοξία, εκείνες τις στιγµές. Οπως εξηγεί η ίδια στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», «ο Γιωργάκης χρειάστηκε να υποβληθεί άµεσα σε µεταµόσχευση ήπατος. Ο θεράπων γιατρός µάς πληροφόρησε ότι η πιο άµεση και ορθή λύση είναι να µεταφερθούµε σε εξειδικευµένο κέντρο του εξωτερικού, στο νοσοκοµείο του Βελγίου, Saint Luc, προκειµένου να πραγµατοποιηθεί η µεταµόσχευση µε δότη έναν από τους δύο γονείς. Ετσι έγινε. Πράγµατι, µεταφερθήκαµε στο κέντρο του εξωτερικού, στο Βέλγιο, και υποβληθήκαµε στις κατάλληλες εξετάσεις».

Συγκίνηση και χαρά για τη Μαριάννα Στεργίου

Τώρα τα µάτια της κ. Στεργίου αστράφτουν από συγκίνηση και ανείπωτη χαρά: «Οταν µας πληροφόρησαν ότι θα είµαι εγώ, η µητέρα του Γιωργάκη, εκείνη η οποία θα έδινα ένα κοµµάτι από το ήπαρ µου για να ξαναγεννήσω το παιδί µου, η χαρά µου ήταν τεράστια. Πώς να µην είναι; Αφού θα έδινα για δεύτερη φορά ζωή στο παιδί µου...». Η κ. Στεργίου µας εξηγεί τα συναισθήµατα, τα οποία ένιωσε τότε: «Τα συναισθήµατα δεν εξηγούνται µε λόγια. Είναι κάτι πολύ έντονο. Νιώθεις ότι είσαι ένας σηµαντικός κρίκος σε µια προσπάθεια η οποία έχει στόχο της η ζωή να νικήσει τον θάνατο. Πολύ περισσότερο, µάλιστα, όταν σώζεις το ίδιο σου το παιδί». Στη συνέχεια, η κ. Στεργίου θυµάται ότι δεν είχε δεύτερες σκέψεις, προκειµένου να δωρίσει το µισό ήπαρ της για να σώσει τη ζωή του Γιωργάκη της.

«Πολλοί κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις µεταµοσχεύσεις. Ασχηµες και λανθασµένες σκέψεις. Αυτό είναι το αποτέλεσµα της µη ορθής πληροφόρησης για το θέµα. Εγώ θεωρώ ότι καλό είναι, όποιος έχει απορίες για τις µεταµοσχεύσεις ή τη δωρεά οργάνων, να απευθύνεται στον Εθνικό Οργανισµό Μεταµοσχεύσεων (ΕΟΜ) ή σε γιατρούς, οι οποίοι γνωρίζουν τις µεταµοσχεύσεις. Η αναζήτηση πληροφόρησης στο Internet ή σε άσχετους µε το θέµα δεν βοηθά καθόλου. Μάλιστα, αυτή η πρακτική µπορεί να µπερδέψει ακόµη περισσότερο εκείνον ο οποίος αναζητεί τις έγκυρες πληροφορίες».

Διαβάστε ακόμα: Μάριος Θεμιστοκλέους στα Παραπολιτικά: Χρονιά-ρεκόρ το 2023 στις μεταμοσχεύσεις

Τα οφέλη

Η δωρεά οργάνων είναι πολύτιµη, σηµειώνει επίσης η κ. Στεργίου και συµπληρώνει: «Η ζωή είναι ένα ανεκτίµητο δώρο. Από την ηµέρα εκείνη που σώθηκε ο γιος µου, ο Γιωργάκης, έθεσα έναν προσωπικό στόχο: Μέσω της περιπέτειάς µου να γνωρίσει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσµος τα οφέλη της δωρεάς οργάνων και των µεταµοσχεύσεων. Εκείνο το οποίο πιστεύω βαθιά και το επαναλαµβάνω σε κάθε ευκαιρία είναι ότι έστω και ένας συνάνθρωπός µας να λάβει µόσχευµα, έπειτα από αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουµε, για µένα αυτό θα είναι µία τεράστια χαρά».

Τι δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης

Σε ανάρτησή του στο Facebook, σχετικά µε τη Μαριάννα Στεργίου και τον µικρό Γιωργάκη, ο υπουργός Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρει µεταξύ άλλων τα εξής: «Γνώρισα τη µητέρα, το παιδί και την ιστορία, στην εκδήλωση του Συλλόγου ‘‘ΗΠΑΡχω’’ των ηπατοµεταµοσχευθέντων. Φοβερά συγκινητικό! Εδώ µιλάµε για τον πυρήνα της ανθρωπιάς και της αγάπης! Εδώ µιλάµε για ήρωες της ζωής! Και το παιδί και η µητέρα και οι γιατροί που έδωσαν και κέρδισαν αυτή τη µάχη. Εδώ είναι, επίσης, που η πολιτεία πρέπει να θέτει σωστές προτεραιότητες. Τον Μάρτιο του 2023, η πολιτεία θέσπισε νέο, σύγχρονο νόµο για τις µεταµοσχεύσεις. Οι µεταµοσχεύσεις πλέον ήπατος καλύπτονται µε 85 χιλιάδες ευρώ, αντί για 15 χιλιάδες που ήταν προηγουµένως. Στον Εθνικό Οργανισµό Μεταµοσχεύσεων έχουν προχωρήσει 28 προσλήψεις, ενώ παράλληλα προχωρεί και ο θεσµός των συντονιστών για τις µεταµοσχεύσεις. Και στο ‘‘Ωνάσειο’’, από το τέλος του 2024, θα προχωρούν και µεταµοσχεύσεις ήπατος. Εννοείται ότι ως υπουργείο Οικονοµικών έχουµε υποχρέωση να στεκόµαστε µε σεβασµό σε αυτές τις µάχες για τη ζωή και να δίνουµε την αντίστοιχη προτεραιότητα. Σίγουρα πρέπει να γίνουν ακόµα πολλά. Τα οφείλουµε σε κάθε Γιώργο, σε κάθε µητέρα και πατέρα και σε όλους τους γιατρούς, που δίνουν αυτές τις σπουδαίες µάχες ζωής!».