Ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς προειδοποίησε για την πιθανότητα επικείμενου μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει καθυστερήσει.

Σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Γκανάς μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλλονιά, χαρακτηρίζοντάς την ως «έξαρση» με 275 σεισμούς από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρόκειται για έντονη σεισμική δράση (σμηνοσειρά), η οποία δεν χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο σεισμό, αλλά έχουμε μια γένεση εκατοντάδων μικρών σεισμών», τόνισε ο κ. Γκανάς, αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο χώρο του Μύρτου και στο ρήγμα το οποίο είναι κάθετο ως προς το ρήγμα της Κεφαλληνίας και το όριο της τεκτονικής πλάκας μεταξύ Ευρασίας και Απουλίας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ενεργοποιηθεί αυτό το μεγάλο ρήγμα, επανέλαβε ο γεωλόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czlp4b6uznj5)




«Από λάθος ήχησε συναγερμός για τσουνάμι με τον τελευταίο σεισμό στην Τουρκία»

Ο σεισμός, που συνοδεύτηκε από λάθος συναγερμό για τσουνάμι, έγινε στη Βορειοδυτική Τουρκία και δεν μας ανησυχεί, αλλά για το ρήγμα το οποίο περνάει νότια των Πριγκηπονήσων και είναι πολύ κοντά στην ακτή της Κωνσταντινούπολης ανησυχούμε, διότι έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης, είπε ο σεισμολόγος, εξηγώντας:

«Από εκεί που τελείωσε η διάρρηξη του 1999 των 7,4 στη Νικομήδεια είναι γνωστό αυτό το ρήγμα. Ξέρουμε πότε, επειδή έκανε σεισμό το 1766 εκεί και ο προηγούμενος πάνω στο ρήγμα αυτό είχε γίνει το 1509. Ανησυχούμε διότι έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης κατά 10 χρόνια. Δεν μπορεί το ρήγμα να δουλέψει ως ρολόι με ένα αντίστροφο χρονομέτρησης, αλλά όσο καθυστερεί, τόσο χειρότερο είναι για την Κωνσταντινούπολη και για την Αγία Σοφία φυσικά.

Το μέγιστο μέγεθος αναμένεται στα 7,5 Ρίχτερ. Αν γίνει αυτός ο σεισμός, σύντομα θα έχουμε πολλούς νεκρούς και πάρα πολλές ζημιές. Αν σπάσει το ρήγμα, θα ενεργοποιήσει με τη σειρά του ρήγματα που είναι μέσα στον Μαρμαρά, τα οποία έχουν και αυτά δυναμικό για μεγάλους σεισμούς, γι' αυτό βλέπετε και προειδοποιήσεις για τσουνάμι».

Για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα, ο σεισμολόγος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να περιμένουμε γενικά μεγάλους σεισμούς επειδή θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη».