Ταλαιπωρηµένες ψυχές, λαβωµένες από τον λιβυκό εµφύλιο, µάνες µε µωρά παιδιά στην αγκαλιά, νέοι άνθρωποι «γονατισµένοι» από την οικονοµική κρίση, που έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της Αιγύπτου, εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Εναποθέτουν τα όνειρα και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο µέλλον σε διακινητές. Οι τελευταίοι επωφελούνται του πόνου τους και φορτώνουν οικογένειες ολόκληρες σε σαπιοκάραβα. Τα περισσότερα φτάνουν -παράτυπα φυσικά και µε προφανή κίνδυνο γι’ αυτές τις ζωές- στη Μάλτα και την Ιταλία. Αλλα έρχονται στην Ελλάδα.

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ των «Π» αποκαλύπτει τις «ταρίφες» των διακινητών, την εναλλακτική τους δίοδο και τα µέτρα που επεξεργάζονται Αθήνα και Κάιρο για την αντιµετώπιση της εν λόγω ανθρωπιστικής κρίσης. Για τον νέο µεταναστευτικό διάδροµο, όπως αυτός έχει δηµιουργηθεί ως απόρροια των πολλαπλών κρίσεων στη γειτονιά µας, µίλησε στην εφηµερίδα µας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ∆ηµήτρης Καιρίδης, αλλά και η δήµαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη.

Τα στοιχεία

Οι ροές στο Ανατολικό Αιγαίο έχουν µειωθεί, λόγω και της συνεννόησης που εσχάτως επιχειρείται µεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωµατούχων. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης στο ΚΥΣΕΑ της ∆ευτέρας, οι διαµένοντες στις δοµές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχουν µειωθεί πάνω από 25% σε σχέση µε τις αρχές Ιανουαρίου. Ωστόσο, παρατηρείται πίεση στη Γαύδο και την Κρήτη. Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες των «Π», καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 καταγράφηκαν 17 περιστατικά προσπάθειας παράνοµης εισόδου στη χώρα και εντοπίστηκαν 604 παράτυποι µετανάστες. Φέτος, µόνο µέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, έχουν ήδη καταγραφεί 15 περιστατικά και 781 παράτυποι µετανάστες. «Παρατηρείται µια µικρή αύξηση της ροής από την Ανατολική Λιβύη, συγκεκριµένα το Τοµπρούκ, προς τη Γαύδο και τη Νότια Κρήτη. Τα νούµερα µπορεί να είναι µικρά, όµως, µε δεδοµένη την ευρύτερη αναταραχή, δεν µπορεί παρά να προκαλούν την περαιτέρω εγρήγορσή µας. ∆ιότι τα µικρά µπορεί να µεγαλώσουν», δήλωσε ο κ. Καιρίδης αποκλειστικά στα «Π».

Σκοτεινός δρόμος

Αρµόδιες πηγές µε γνώση του σκοτεινού δρόµου που ακολουθούν οι διακινητές για να πλουτίσουν αποκάλυψαν στην εφηµερίδα µας ότι οι εµπλεκόµενοι στα προαναφερθέντα περιστατικά µίλησαν στις ελληνικές Αρχές για τα χρήµατα που έδωσαν στους δουλεµπόρους. Σύµφωνα µε τις µαρτυρίες τους, έδωσαν από 1.500 δολάρια µέχρι και... 12.000 δολάρια. Ανάλογα µε το ρίσκο του ταξιδιού. Η δε τουρκική εφηµερίδα «BirGün», σε πρόσφατο δηµοσίευµά της ανέφερε πως οι διακινητές έχουν φτάσει στο σηµείο να διαφηµίζονται µέσω της εφαρµογής Telegram και να προσφέρουν «διαβεβαιώσεις» ασφαλούς διακίνησης, µέσω δικηγόρων.

Συναντήσεις

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, δεν ήρθε στην Αθήνα, όπως αναµενόταν, λόγω των τουρκικών δηµοτικών εκλογών. Θα έρθει, όµως, τον Απρίλιο και θα συναντηθεί µε τον κ. Καιρίδη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, νωρίτερα, περί τα τέλη Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να επισκεφθεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι, στο Κάιρο. Οι διµερείς σχέσεις, το Μεσανατολικό και οι εξελίξεις στη Λιβύη θα βρεθούν επί τάπητος, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα συζητηθεί και το Μεταναστευτικό, µιας και απαιτείται συντονισµός κινήσεων για τις ροές που έχουν αφετηρία την Αίγυπτο. Ο κ. Καιρίδης δήλωσε στα «Π»: «Αρκετοί Αιγύπτιοι εγκαταλείπουν τη χώρα, κυρίως λόγω της δραµατικής οικονοµικής κατάστασης. Η Αίγυπτος έχει επηρεαστεί περισσότερο απ’ όλες τις γειτονικές χώρες από την κρίση στο Μεσανατολικό, την κατάσταση στο Σουέζ και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι. Προβαίνουµε σε µια σειρά από κινήσεις σε συνεννόηση µε την Αίγυπτο, προκειµένου να ελεγχθεί η κατάσταση».

«Ανησυχούμε»

«Το τελευταίο εξάµηνο έρχονται τακτικά καραβιές. Πριν ήταν µεµονωµένα τα περιστατικά. Τώρα, κάθε δύο µε τρεις ηµέρες φτάνουν είτε σε εµάς είτε στην Κρήτη. Στη Γαύδο δεν µπορούµε να τους προσφέρουµε βοήθεια. ∆εν έχουµε τις υποδοµές. Αλλοτε σκάφος του Λιµενικού και άλλοτε το πλοίο της γραµµής τούς µεταφέρει στα Χανιά. Μένουν εκεί οι άνθρωποι τέσσερις µε πέντε ηµέρες, µέχρι να πάνε στην Αθήνα. Συγκεκριµένα, στο Κέντρο Υποδοχής στη Μαλακάσα», είπε στα «Π» η δήµαρχος της Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, και πρόσθεσε: «Μας ανησυχεί η κατάσταση. Οσο ανοίγει ο καιρός, ίσως αυξηθούν κι άλλο οι ροές. Πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασµός».

Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ξένα δίκτυα. Ο Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτής του Γερµανικού ∆ηµοσιογραφικού ∆ικτύου (RND) στην Αθήνα, µετέδωσε: «Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που µεταφέρουν παράτυπους µετανάστες στην Ε.Ε.. Ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι παράνοµοι µετανάστες έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Εβρο, τώρα αυξάνεται ο αριθµός των διακινητών που φέρνουν µετανάστες από τη Βόρεια Αφρική προς τη Γαύδο και την Κρήτη». Αξίζει να σηµειωθεί ότι η αύξηση των ροών δεν συνδέεται µε τη νόµιµη µετανάστευση. Για τους εργάτες γης ακολουθείται η νόµιµη οδός. Οι περισσότεροι έχουν καταγωγή από το Πακιστάν, τη Γεωργία και την Αλβανία.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά