Σάλο έχει προκαλέσει η καταγγελία ενός πατέρα, σύμφωνα με την οποία το ΕΚΑΒ αρνήθηκε τη διακομιδή του παιδιού του σε νοσοκομείο της Αθήνας, γιατί έληγε η βάρδια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Σύμφωνα με τον πατέρα, η 7χρονη έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα κι έτσι αναγκάστηκε ο ίδιος να το μεταφέρει από τα Ιωάννινα στην Αθήνα.


«Μας είπαν ότι το πλήρωμα του ΕΚΑΒ αρνείται τη διακομιδή στην Αθήνα»

Ξημερώματα Σαββάτου, μετά από μία σειρά εξετάσεων, οι γιατροί ανακοινώνουν στον πατέρα πως πρέπει να γίνει διακομιδή στο «Παίδων Αγία Σοφία», ώστε το παιδί να μπει στο χειρουργείο.

Στις 1:50, το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων έλαβε το αρχικό αίτημα για τη διακομιδή στο «Παίδων».

Η παιδίατρος που έκανε το αίτημα της διακομιδής ενημερώθηκε από το συντονιστικό κέντρο πως δεν είναι σίγουροι αν το ΕΚΑΒ θα καταφέρει να φτάσει μέσα στο ενδεδειγμένο χρονικό πλαίσιο στην Αθήνα.

Τότε, ο πατέρας, όπως καταγγέλλει, άκουσε τη γιατρό να λέει ότι το πλήρωμα αρνείται τη διακομιδή.

«Από το νοσοκομείο έγινε η συνεννόηση, η γιατρός που εφημέρευε ζήτησε από το ΕΚΑΒ ασθενοφόρο με συνοδεία γιατρού. Μας είπαν να ετοιμάσουμε το παιδί, κατά τη διάρκεια της αναμονής, κινήθηκα προς το γραφείο των ιατρών και τυχαίνει να είναι στο τηλέφωνο η γιατρός, να συνομιλεί με το ΕΚΑΒ και να λέει επί λέξει ‘τι εννοείται ότι αρνείται το πλήρωμα τη διακομιδή του ασθενούς;’ Είχα ‘παγώσει’. ‘Τι θα πω στον άνθρωπο, ότι το ΕΚΑΒ αρνείται τη διακομιδή;’. Η αρχική απάντηση του τηλεφωνητή ήταν ότι το πλήρωμα αρνείται τη διακομιδή. Δεν υπήρχε καμία αιτιολόγηση», λέει ο πατέρας της ανήλικης, Κώστας Τσίντζας, μιλώντας στο MEGA.

«Σύμφωνα με τη γιατρό, την οποία δεν αφήνουν να μιλήσει, δεν της δίνουν άδεια, έγινε η κλήση μπροστά μου, μας είπαν ότι το πλήρωμα αρνείται τη διακομιδή. Το ΕΚΑΒ είχε ασυνεννοησία με τη γιατρό», συμπληρώνει.

«Το παιδί είναι σε πολύ καλή κατάσταση, λογικά την Τετάρτη θα πάρει εξιτήριο. Το ευτυχές είναι ότι αντιμετωπίστηκε πολύ καλά το περιστατικό της και είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο σπίτι μας», λέει ο κ. Τσίντζας, σημειώνοντας ότι θα καταθέσει μήνυση.


Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ

Από την πλευρά του, το ΕΚΑΒ απαντάει πως ενώ το ασθενοφόρο άρχισε να προετοιμάζεται για τη διακομιδή, η παιδίατρος ακύρωσε το αίτημα, γιατί το παιδί θα μεταφερόταν με ιδιωτικό μέσο στο «Παίδων» με την οικογένειά του.

«Κανένα πλήρωμα δεν μπορεί να αρνηθεί καμία διακομιδή, είναι νόμος του ΕΚΑΒ ότι εμείς εκτελούμε τις διακομιδές», αναφέρει ο διασώστης ΕΚΑΒ και πρόεδρος εργαζομένων στην 7η ΥΠΕ Ιωαννίνων, Περικλής Κωλέτσιος.

«Για να γίνει μια διακομιδή από τα Γιάννενα στην Αθήνα χρειάζεται ένα πρωτόκολλο. (…) Από εμάς έγιναν όλα. 02.50 ήταν η πρώτη κλήση στο ΕΚΑΒ αν εμείς έχουμε τη δυνατότητα να διακομίσουμε το παιδί. Ο τηλεφωνητής λέει αν όντως θέλετε να μεταφέρουμε το παιδί θα πρέπει να κάνετε ένα επίσημο αίτημα στο ΕΚΑΒ για να κινήσουμε τις διαδικασίες. 3.10 ξανακαλεί η γιατρός και λέει ναι θέλω να μεταφερθεί. (…) 03.19 έρχεται το επίσημο mail στο ΕΚΑΒ Ιωάννινων που λέει θέλουμε να μεταφέρετε το παιδί στην Αθήνα», επισημαίνει.

«3.45 ακύρωσε η γιατρός, είπε ότι το παιδί έχει φύγει με τον πατέρα του», τονίζει ο κ. Κωλέτσιος.

Σημειώνεται ότι για το περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ.



Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czlj7vhbf4pt)