Eπιβαρυντικά στοιχεία για δεκάδες πρόσωπα ακόµη, διασυνδεόµενα µε τους 10 συλληφθέντες για ένταξη, διεύθυνση και συµµετοχή στη «νεοτροµοκρατία», προκύπτουν, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», έπειτα από ενδελεχείς έρευνες 3 µηνών που ξεκίνησαν µετά την τοποθέτηση βόµβας σε µαντρότοιχο της Πολυτεχνειούπολης, πλησίον της έδρας των ΜΑΤ (18.12.2023). Οπως από την πρώτη στιγµή τον ∆εκέµβριο έγραψε η εφηµερίδα, το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάστηκε κατευθείαν σε πρόσωπα µε αµιγώς ποινικό υπόβαθρο και 2 έγκλειστους: έναν 36χρονο ληστή τραπεζών και τον αποκαλούµενο «µάγειρα» των φυλακών Λάρισας, άνθρωπο µε µεγάλη γνώση στην κατασκευή βοµβών.

Πέραν του βαρύτατου κατηγορητηρίου, επί του οποίου οι 6 εξ αυτών (σ.σ. οι 4 εκτίουν ήδη ποινές) απολογούνται σήµερα από το πρωί, αναζητείται η «πηγή» προέλευσης των χρηµάτων τους, καθώς ο 36χρονος φερόµενος ως «εγκέφαλος» των οργανώσεων «Σύµπραξη Εκδίκησης» και «Ενοπλη Απάντηση» προσέφερε 5.000 ευρώ, βάσει της δικογραφίας, σε όσους διέπρατταν τροµοκρατικές ενέργειες. Τα ποσά θεωρούνται υπερβολικά για τις δυνατότητές του, ενώ στις παρυφές του εγκλήµατος όπου κινείται, από τον ανήλικο κιόλας βίο του, χαρακτηρίζεται «ασταθής και αναξιόπιστος». Εν πάση περιπτώσει, όµως, κατάφερε να εξασφαλίσει χρήµατα κι αυτό συνιστά ισχυρό κίνητρο για ενδεχόµενες νέες επιθέσεις από ασύλληπτα µέλη.

Πέντε ενέργειες

Σε συνεργασία, άλλωστε µε άλλους 3, θεωρείται ότι έδιναν εντολές µέσα από τις φυλακές για βοµβιστικές επιθέσεις και απειλές σε δικαστικούς. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., µέχρι στιγµής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριµένα: 1) Αποστολή παγιδευµένου µε εκρηκτική ύλη φακέλου στο ∆ικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε στις 12.2.2024. 2) Εκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού µηχανισµού σε υποκατάστηµα τράπεζας στα Πετράλωνα, στις 25.1.2024. 3) Εκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού µηχανισµού στις 13.11.2023 σε κτιριακό συγκρότηµα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται κατασκευαστική εταιρεία. 4) Ρίψη χειροβοµβίδας στις 8.7.2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν παρκαρισµένο σε χώρο στάθµευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι. 5) Ρίψη χειροβοµβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού µηχανισµού στις 24.6.2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Υλικό

Τα στελέχη της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας έφθασαν στα ίχνη τους αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό, επικοινωνίες, επαφές και αποτελέσµατα από τα εγκληµατολογικά εργαστήρια. Στο πλαίσιο παρακολούθησης των συνοµιλιών κατέγραψαν επικοινωνίες πριν από την έκρηξη αυτοσχέδιου µηχανισµού έξω από τράπεζα στα Πετράλωνα, στις 25 Ιανουαρίου 2024. Από αυτές προέκυπτε ότι ήθελαν να πάνε στην τράπεζα χωρίς να γίνεται αναφορά στον λόγο.

Σε αυτή την ενέργεια φαίνεται να συµµετείχαν µια γυναίκα και ο σύντροφός της, που συνελήφθησαν, οι οποίοι πήγαν στην τράπεζα-στόχο µε µία µοτοσικλέτα. Επικοινωνίες είχαν καταγραφεί και πριν από την αποστολή του εκρηκτικού φακέλου στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης. Ο 36χρονος έγκλειστος είχε υποβάλει αρκετά αιτήµατα συγχώνευσης και αναστολής των ποινών του, τα οποία είχαν απορριφθεί από τη συγκεκριµένη δικαστικό. Μάλιστα συνοµίλησε τηλεφωνικά µε τη γραµµατεία του Εφετείου και επεδίωξε να την... προσεγγίσει και διά συνεργών του, µε αποτέλεσµα να καταγραφούν οι επαφές του.

Το σηµαντικότερο εύρηµα ήταν αποτύπωµα πάνω στον εκρηκτικό φάκελο που εστάλη στη δικαστικό στις 12 Φεβρουαρίου. Ταυτοποιήθηκε σε άµεσο χρόνο λόγω της «τράπεζας DNA, αποτυπωµάτων και άλλων στοιχείων», που διαθέτει πλέον η ΕΛ.ΑΣ., ειδικά για εµπλεκόµενους «σε υποθέσεις µε άρωµα τροµοκρατίας και διατάραξης κοινωνικής ειρήνης» κι έτσι συνδέθηκαν µεταξύ τους οι συλληφθέντες. Ο ύποπτος ως κούριερ παρέκαµψε όλα τα µέτρα ασφαλείας παραδίδοντας τον εκρηκτικό φάκελο στο γραφείο της προέδρου Εφετών, στον 3ο όροφο του δικαστικού µεγάρου. Για τους αστυνοµικούς είναι εντυπωσιακό πώς ένας ουσιοεξαρτηµένος άνθρωπος (τοξικοµανής) σχηµάτισε κύκλο επαφών και µε δέλεαρ το χρήµα σχεδίαζε τη µία µετά την άλλη τις επιθέσεις. Χαρακτηριστική της επιπόλαιης δράσης του ληστεία είναι εκείνη του 2014, όταν εισέβαλε ένοπλος µε συνεργούς του σε σουπερµάρκετ, «σήκωσαν» τα ταµεία και φεύγοντας πυροβόλησαν εναντίον αστυνοµικών.

Συνελήφθησαν κι εκείνος καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλακή. Τον Αύγουστο του 2021 επίσης, σε άδειά του από τις φυλακές της Λάρισας, διέπραξε ληστεία µε Καλάσνικοφ στα Πετράλωνα, λίγες µέρες αργότερα στη Μεταµόρφωση και τον Σεπτέµβριο σε καταστήµατα τραπεζών στη Νέα Ιωνία και επίσης στην οδό Μητροπόλεως, στο κεντρικότερο σηµείο της πόλης. Εκεί όπου δεν υπήρχε η παραµικρή πιθανότητα να µην τον «χαρτογραφήσουν» από την κορυφή έως τα νύχια, γι’ αυτό και τον συνέλαβαν εβδοµάδες αργότερα στη Λ. Κατεχάκη. Από απροσεξία κυκλοφορούσε µε εκτεθειµένα σηµεία του σώµατός του όπου φέρει τατουάζ.

Το δηµοσίευµα

Στις 23 ∆εκεµβρίου 2023, η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» έγραφε σχετικά: «Στην ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι οι επίδοξοι τροµοκράτες θα απευθυνθούν -αν δεν το έχουν κάνει ήδη- σε επαγγελµατίες του οργανωµένου εγκλήµατος, αν και ‘‘πρόκειται για κίνηση απελπισίας’’, καθώς η δράση των κυκλωµάτων αυτών είναι ‘‘χαρτογραφηµένη από την Κρατική Ασφάλεια’’. Ηδη, παρακολουθούνται ένας πρώην τρόφιµος των φυλακών Λάρισας, γνωστός µε τα προσωνυµία ‘‘µάγειρας’’ ή ‘‘κουτάλας’’, καθώς και συνεργάτες δολοφονηθέντος ποινικού που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα.

Αυτοί ανέπτυξαν σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήµατα στενές σχέσεις µε τροµοκράτες, οι οποίοι µετά την έκτιση των ποινών τους δραστηριοποιήθηκαν σε εγχώριες αλυσίδες εστίασης και πρατήρια καυσίµων, αποκτώντας έτσι οικονοµική άνεση, ικανή για τη χρηµατοδότηση των σχεδίων τους». Στα ηγετικά κλιµάκια της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι οι παλαιοί θύλακες του εξτρεµισµού είτε σίγησαν οριστικά είτε µετακινήθηκαν προς την καθαρά ποινική δράση, γεγονός ανησυχητικό, διότι καταφέρνουν να προσελκύσουν νέο υς και ανυποψίαστους ανθρώπους.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυρικακής