Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (04-03-24) έως τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (05-03-2024) λόγω διέλευσης μετωπικής επιφάνειας από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται:

Τη Δευτέρα (04-03-24)

α. Από το απόγευμα έως αργά το βράδυ στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανώς τη δυτική Πελοπόννησο.


β. Από το βράδυ στη δυτική και κεντρική και από τη νύχτα και στην ανατολική Μακεδονία.


Την Τρίτη (05-03-2024)

α. Μέχρι το μεσημέρι στη Μακεδονία.

β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.


Έρχεται κακοκαιρία-εξπρές

Τα όσα αναφέρονται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ συνάδουν με τις προγνώσεις που έκαναν λόγο για μια κακοκαιρία εξπρές, σημειώνοντας πως το απόγευμα της Δευτέρας θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα, το βράδυ όμως τα φαινόμενα θα έχουν εξασθενήσει. Θα βρέξει το βράδυ και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και με τοπικές καταιγίδες. Θα χιονίσει και στα βουνά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Πιθανώς πρόσκαιρα τα φαινόμενα να είναι ισχυρά στα δυτικά, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία.



Σήμερα στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως 6 Μποφόρ προς το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυνανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανότατα τη νύχτα πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυνανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.



Ήδη το πρωί της Τρίτης το σύστημα θα βρίσκεται αρκετά ανατολικά και θα επηρεάζει το ανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι άστατος με λίγες βροχές κυρίως στα δυτικά. Κάποιες τοπικού χαρακτήρα βροχές αναμένονται στα ηπειρωτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Στα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα, σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με την εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 Μποφόρ και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά θα είναι νότιοι έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και τα δυτικά τους 14 με 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 και στα νησιά του Αιγαίου τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.



Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη

Την Τετάρτη στην ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κατά διαστήματα στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες στα πελάγη έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και μόνο στα βορειοανατολικά θα είναι ανατολικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.



Κλέαρχος Μαρουσάκης: Μέτωπο καταιγίδων τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ένα μέτωπο καταιγίδων από τα δυτικά θα σαρώσει τη χώρα τις επόμενες ώρες, με τον καιρό να παραμένει άστατος καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czkpokw1e9a9)

Αναλυτικά η ανάρτηση του κύριου Μαρουσάκη

«Συνεπές στο ραντεβού του το μέτωπο καταιγίδων που συνοδεύει το νέο βαρομετρικό χαμηλό και που αναμένεται να μας επηρεάσει από τις αμέσως επόμενες ώρες και από τα δυτικά».



Σε προηγούμενη ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έγραφε: «Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχηματίστηκε στον Κόλπο του Λέοντα καθώς αλληλεπίδρασαν ψυχρότερες αέριες μάζες με θερμότερες και υγρότερες, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το ταξίδι του με πρώτο σταθμό αύριο την Ιταλία και φτάνοντας το απόγευμα αύριο και στα δυτικά τμήματα της χώρας μας».

«Καθώς θα πηγαίνουμε προς το μεσημέρι – απόγευμα της Τρίτης το μέτωπο αυτό βροχών – καταιγίδων θα έχει φτάσει στο ανατολικό Αιγαίο με ταυτόχρονη βελτίωση του καιρού δυτικότερα, μια βελτίωση όμως που στην ουσία θα συνοδεύεται από διαστήματα αστάθειας η οποία αστάθεια φαίνεται να μας συντροφεύει μέχρι και την Παρασκευή περίπου μιας και ψυχρότερος αέρας στη μέση κι ανώτερη ατμόσφαιρα δεν θα επιτρέψει την ουσιαστική βελτίωση του καιρού, ενώ και η θερμοκρασία κάτω χαμηλά φαίνεται να σημειώνει πτώση μιας και πολικές αέριες μάζες από την Ουκρανία αν και θα εκτονωθούν προς Τουρκία, φαίνεται να «αγγίζουν» και τη χώρα μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς».

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 04-03-2024
Από το απόγευμα πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν από το απόγευμα στα δυτικά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά στα δυτικά και το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Τη νύχτα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 17 βαθμούς, και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Μακεδονία, που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανώς στη δυτική και κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας το βράδυ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νότιοι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες στις Σποράδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρη καταιγίδα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4, από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 και τις βραδινές ώρες 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές τη νύχτα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 05-03-2024
Στα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα, σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με την εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά θα είναι νότιοι έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και τα δυτικά τους 14 με 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 και στα νησιά του Αιγαίου τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 06-03-2024
Στην ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κατά διαστήματα στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες στα πελάγη έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 07-03-2024
Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και μόνο στα βορειοανατολικά θα είναι ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08-03-2024
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τα φαινόμενα που βαθμιαία θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές, από το απόγευμα και από τα δυτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν και αργά το βράδυ θα περιοριστούν στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.