Το εµβληµατικό Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, µε σηµαντική προσφορά στην εκπαίδευση, αλλά και την κοινωνία, συµπληρώνει φέτος 100 χρόνια από τη µετεγκατάστασή του στη συµπρωτεύουσα και ετοιµάζεται να δηµιουργήσει Πανεπιστήµιο, µετά την ψήφιση του νέου νόµου για την ίδρυση µη κρατικών ΑΕΙ. Μιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, δρ Πάνος Βλάχος.

Κύριε πρόεδρε, το Κολλέγιο Ανατόλια γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας από τη µετεγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη. Τι συµβολίζουν για εσάς αυτά τα 100 χρόνια;

Φέτος, µε αφορµή το σηµαντικό αυτό ορόσηµο των 100 ετών στην ιστορία µας και µέσα από τις δράσεις µας, κάναµε µία αναδροµή στο παρελθόν µας, ώστε να αναλογιστούµε τις αρχές και τις αξίες µας, οι οποίες αποτέλεσαν και αποτελούν το νήµα που διατρέχει την εκατοντάχρονη πορεία µας στη Θεσσαλονίκη: η αξιοποίηση του δυναµικού κάθε µαθητή και µαθήτριας -αυτό που εµείς ορίζουµε ως ακαδηµαϊκή αριστεία-, η εκπαιδευτική καινοτοµία, η συµπερίληψη, η προσβασιµότητα και η
κοινωνική υπευθυνότητα. Η προσφορά µας ποτέ δεν περιοριζόταν στα µέλη της κοινότητάς µας, αλλά επεκτεινόταν ανέκαθεν σε όλη την κοινωνία. Σε όλες τις µεγάλες κρίσεις το Κολλέγιο Ανατόλια και οι άνθρωποί του ήταν παρόντες, υποστηρίζοντας εκείνους που είχαν µεγαλύτερη ανάγκη: από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την εισβολή στην Κύπρο µέχρι και την πρόσφατη οικονοµική κρίση του 2012. Η πίστη και η αφοσίωσή τους στις αξίες του Ανατόλια µας οδήγησαν από τους πρώτους 13 µαθητές της Χαριλάου, το 1924, στους 5.000 σήµερα, 1.000 εκ των οποίων είναι ξένοι.

Φοιτούν ξένοι φοιτητές στο τριτοβάθµιο ίδρυµά σας και τι σηµαίνει η παρουσία τους για την πόλη της Θεσσαλονίκης;

Τo American College of Thessaloniki, το µη κερδοσκοπικό πανεπιστηµιακό τµήµα του Αµερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, έχει πλήρη αναγνώριση στις Ηνωµένες Πολιτείες ως µη κερδοσκοπικό πανεπιστηµιακό ίδρυµα από το New England Council of Higher Education (NECHE) από το 1997. Γι’ αυτό τον λόγο προσελκύει ετησίως περισσότερους από 600 φοιτητές αµερικανικών Πανεπιστηµίων, οι οποίοι παρακολουθούν µαθήµατα είτε για ένα εξάµηνο είτε για ένα χρόνο στο πλαίσιο της συνεργασίας του ACT µε περίπου 45 αµερικανικά Πανεπιστήµια και κολέγια. Στο ACT φοιτούν, επίσης, εκατοντάδες ξένοι φοιτητές κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ενώ οι Ελληνες φοιτητές αποτελούν το 65% του φοιτητικού σώµατος.

Η παρουσία των ξένων φοιτητών στην πόλη µας είναι πολύ σηµαντική και για την τοπική οικονοµία, συνεισφέροντας δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια -τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ κάθε χρονιά- αλλά και για την κοινωνία, δηµιουργώντας ένα κλίµα πολυπολιτισµικότητας, µιας και πάνω από 40 χώρες εκπροσωπούνται µε µικρότερες ή µεγαλύτερες οµάδες φοιτητών.

Μετά την ψήφιση του νέου νόµου για την ίδρυση µη κρατικών Πανεπιστηµίων ως ξένων παραρτηµάτων, σκοπεύετε να ιδρύσετε στην Ελλάδα Νοµικό Πρόσωπο Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης; Αν ναι, ποιες σχολές θα περιλαµβάνει;

To Κολλέγιο Ανατόλια έχει τα τελευταία χρόνια επενδύσει δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ, ως αποτέλεσµα συγκέντρωσης δωρεών για τα εκπαιδευτικά του προγράµµατα, το Πρόγραµµα Υποτροφιών, την ενσωµάτωση καινοτοµιών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθµίδες, τη συνεχή επιµόρφωση του διδακτικού προσωπικού και την αναβάθµιση των εγκαταστάσεών του. Με δεδοµένη την πολυετή αναγνώριση του ACT στις Ηνωµένες Πολιτείες, αλλά και του ιστορικού µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα µας, είναι φυσικό να µας ενδιαφέρει να συµµετάσχουµε στην προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να γίνει η χώρα µας κέντρο προσέλκυσης ξένων φοιτητών, αλλά και στην προσπάθεια να περιοριστεί η µετάβαση νέων Ελλήνων στο εξωτερικό. Μέχρι τώρα έχουµε επικεντρωθεί στις σχολές Επιστηµών και Τεχνολογίας, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονοµικών σε προπτυχιακό και µεταπτυχιακό επίπεδο. Στο µέλλον θα εξετάσουµε την πιθανότητα να διευρύνουµε τον αριθµό των σχολών, αφού εξασφαλίσουµε ό,τι µπορούµε να προσφέρουµε προγράµµατα υψηλού επιπέδου.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής