Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, που πάγωσε την Ελλάδα, και οι μνήμες είναι ακόμη νωπές. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, στις 23:21, συνέβη το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στη χώρα μας.
Την ώρα που η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει να διερευνήσει το «τις πταίει», οι μαρτυρίες των επιζησάντων της τραγωδίας συγκλονίζουν.

Άνθρωποι που βγήκαν ζωντανοί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μιλούν για εκείνη τη μέρα και οι εικόνες που περιγράφουν είναι ανατριχιαστικές.


Τέμπη: «Όταν είδα τη φωτιά, μου θύμισε τη βόμβα στη Χιροσίμα»

Ο Στέφανος Γωγάκος, επιζών της τραγωδίας, περιέγραψε τις πρώτες στιγμές που βίωσε στο βαγόνι νούμερο 5 στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

«Εγώ δεν ήμουν μπροστά στα βαγόνια που κάηκαν οι συνάνθρωποί μας. Το βαγόνι 5 τινάχτηκε στον αέρα, σπάσαν όλα τα τζάμια. Μέσα στο βαγόνι ακούσαμε φωνές, παιδιά να κλαίνε, κυρίες να φωνάζουν… βγαίνοντας προς την έξοδο του βαγονιού η πόρτα είχε φρακάρει και δεν άνοιγε. Δύο υπάλληλοι βγήκαν και μας είπαν να μη βγούμε από τα παράθυρα, γιατί έχει γκρεμό και τελικά άνοιξαν την πόρτα. Είχα χτυπήσει το κεφάλι μου στο “μπαμ” του βαγονιού. Όταν είδα τη μεγάλη φωτιά από μακριά, μου θύμισε τη βόμβα στη Χιροσίμα. Κάθε μέρα τα φέρνω τα σκηνικά αυτά στο μυαλό μου… Μία κοπέλα που πήγε στο βαγόνι με το μπαρ έμαθα αργότερα ότι δεν γύρισε και δεν βρήκαν ούτε μία τρίχα από την κεφαλή της. Από το δυστύχημα των Τεμπών δεν ξαναπήρα τρένο…», αναφέρει ο Στέφανος Γωγάκος.


«Οι εφιάλτες επιμένουν και όταν είμαι ξύπνια»

Η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα της τραγωδίας, ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη, ενώ μεταξύ άλλων τονίζει πως έγιναν πολλά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία, όσο και κατά τη διάρκεια των ερευνών. «Για μένα δεν είναι διαφορετικά τα συναισθήματα του τελευταίου χρόνου. Εμείς ασφάλεια δεν είχαμε. Ήμασταν σε έναν σιδηρόδρομο και γνωρίζω ότι σήμερα έχουμε ακριβώς την ίδια κατάσταση. Κανείς δεν θα γυρίσει τους ανθρώπους τώρα, αλλά ας αναλογιστούμε ποια είναι η κατάσταση σήμερα… Με μία αγνοούμενη και τρία εξαφανισμένα βαγόνια, κάποιοι έσπευσαν να κάνουν επιχωμάτωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Έχουμε πάρα πολλά στοιχεία, δυστυχώς κάποια στοιχεία έχουν χαθεί…», λέει αναφερόμενη στη δίκη για την τραγωδία. «Οι εφιάλτες επιμένουν και όταν είμαι ξύπνια», σημειώνει και τονίζει ότι το δυστύχημα στα Τέμπη δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgh8on06k1t)


Το χρονικό της τραγωδίας των Τεμπών

Έναν χρόνο πριν, τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, καταγράφηκε το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Μια τεράστια τραγωδία, που άφησε πίσω της 57 νεκρούς, 85 τραυματίες και συγκλονισμό σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και διεθνώς.

Το ρολόι έδειχνε 23:21. Η επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train που ξεκίνησε από Λάρισα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη με 350 επιβάτες –στην πλειονότητά τους φοιτητές– βρέθηκε να τρέχει επί 16 λεπτά στις λάθος ράγες και συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας. Ακολούθησε μία τεράστια έκρηξη και οι συρμοί τυλίχθηκαν στις φλόγες, με τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν να φτάνουν έως και τους 1.500 βαθμούς.

Πενήντα επτά άνθρωποι βρήκαν φριχτό θάνατο, είδαν το νήμα της ζωής τους να κόβεται άδικα, σε μία τραγωδία που θα μας στοιχειώνει για πάντα. Δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ ακόμα και εκείνοι που κατάφεραν να βγουν σώοι, σπάζοντας τζάμια και πηδώντας από τα παράθυρα, έχουν δει μέσα τους να ανοίγουν βαθύτατες πληγές. Ο πόνος ανείπωτος για τις οικογένειες που έχασαν παιδιά και αγαπημένα πρόσωπα, το πένθος καθολικό για τη χώρα.