Κοινά σημεία φαίνεται ότι εμφανίζουν οι ζωές των παλαιοχριστιανών και των Άμις. Η πρόσφατη υπόθεση των παλαιοχριστιανών στην ορεινή Κορινθία και η ζωή του Μανώλη και της οικογένειάς του έχουν απασχολήσει αρκετά την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και κάποια στοιχεία από την καθημερινότητά τους ταυτίζονται με αυτά της καθημερινότητας των Άμις.

Μάλιστα όπως έχουν αναφέρει αρκετοί η ζωή των παλαιοχριστιανών εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με την αίρεση των Άμις.

Ο Ηρακλής Ρεκάκης, καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ, αναφέρει ότι οι παλαιχριστιανοί είναι μία ομάδα που διαχωρίστηκε από την ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας τον 17ο αιώνα. Συνάπτουν γάμους μόνο με μέλη της κοινότητάς τους, ενώ πολλές φορές και με ξαδέρφια τους.

 «Οι παλιοχριστιανοί διώχθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Δεν είναι ανοιχτοί σε διάλογο και δεν θέλουν την παιδεία και την τεχνολογία», σημείωσε.

Ο κ. Ρεκάκης εξηγεί τις διαφορές και τις ομοιότητες των παλαιοχριστιανών με την αίρεση των Άμιες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αν και τα κοινά τους χαρακτηριστικά είναι πολλά οι δύο αυτές κοινότητες δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Παλαιοχριστιανοί και Άμις

Η αίρεση των Άμις έκανε την εμφάνισή της το 1630 μετά το σχίσμα με τους αναβαπτιστές. Το όνομά της το πήρε από τον ηγέτη της Γιάκομπ Άμαν.

Η αίρεση αυτή εμφανίζεται και ακμάζει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ιντιάνα, το Οχάιο και την Πενσυλβάνια, όπου εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες κοινότητες. Κοινά σημεία με τους παλαιοχριστιανούς είναι η απέχθεια απέναντι στην τεχνολογία και η προτίμησή τους σε έναν απόμακρο τρόπο ζωής.

Στην καθημερινότητά τους τα μέλη της αίρεσης ακολουθούν έναν άγραφο κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τάξη, σειρά και ταπεινοφροσύνη. Εάν κάποιο μέλος αποχωρήσει από την κοινότητα, του επιτρέπεται να έχει επαφές με τα μέλη της αίρεσης, ωστόσο δεν του επιτρέπεται να μοιράζεται το ίδιο τραπέζι μαζί τους.

Οι Άμις μετακινούνται με ποδήλατο ή άμαξες που σέρνουν άλογα. Αντιπαθούν την τεχνολογία και τα social media, απαγορεύεται να έχουν τηλέφωνο στο σπίτι τους, ενώ μπορούν μόνο να χρησιμοποιήσουν κοινόχρηστα τηλέφωνα και να κάνουν κλήσεις που να αφορούν τη δουλειά.

Οι γυναίκες δεν κόβουν ποτέ τα μαλλιά τους και απαγορεύεται να φοράνε κοσμήματα. Σοκαριστικό είναι ότι τα παιδιά φοιτούν αποκλειστικά σε σχολεία των Άμις μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

Τα μέλη των Άμις μπορούν να παντρευτούν μόνο μεταξύ τους, όπως ξαδέρφια ενώ σπάνια οδηγούνται σε διαζύγια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czdb3kwzbh9d)