Ασυνέπεια, παροιµιώδεις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και αδιανόητες δικαιολογίες έστειλαν στην Πειθαρχική Ολοµέλεια του Αρείου Πάγου δεκάδες δικαστές, µε τουλάχιστον 30 από αυτούς να βρίσκονται τελικά εκτός δικαστηρίων τα τελευταία 2 χρόνια. Από τα τέλη του 2021 κι έπειτα έχουν περάσει τη βάσανο τη Πειθαρχικής Ολοµέλειας αρκετοί λειτουργοί της ∆ικαιοσύνης, µε κάποιους να απολύονται οριστικά, άλλους να παίρνουν τον δρόµο για κάποια δηµόσια υπηρεσία και ελάχιστους να «ξεφεύγουν» µε κάποια στέρηση µισθού.

Τον Μάρτιο του 2022 ενώπιον της Πειθαρχικής Ολοµέλειας του Ανώτατου ∆ικαστηρίου εµφανίστηκαν 3 δικαστές που ζήτησαν να απολυθούν και να µεταπηδήσουν σε άλλη υπηρεσία, εξηγώντας ότι δεν µπορούν να ακολουθήσουν... τους ρυθµούς που επιτάσσει η ∆ικαιοσύνη. «Η κατάσταση που διαµορφώνεται στη ∆ικαιοσύνη είναι πολύ πιεστική και δεν θα µπορέσω να ανταποκριθώ στα καθήκοντά µου», υποστήριξε πρωτοδίκης, ζητώντας να αποχωρήσει! Σε εκείνη τη συνεδρίαση, οι αρεοπαγίτες εξέτασαν την περίπτωση µιας πρωτόδικη, η οποία είχε πέντε πειθαρχικές ποινές και της είχαν αφαιρεθεί 400 υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεών της από το έτος 2012, αλλά κι έναν άνδρα συνάδελφό της από τον οποίο αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεµούσαν από το 2018. Την «έξοδο» από το δικαστικό σώµα είδε και ένας πρωτοδίκης, ο οποίος είχε σε βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις. «Οι αποφάσεις του δεν βλέπονται. Eίναι πρόχειρες, επιγραµµατικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του µόλις των τριών σειρών. Βρίσκεται στα ακραία όρια της αµέλειας και δεν επαρκεί ούτε για τον δηµόσιο τοµέα», είχε σχολιάσει τότε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας

Οι δικαιολογίες των δικαστών

Τα προβλήµατα που αντιµετώπιζε η υγεία της µητέρας της επικαλέστηκε σε άλλη Πειθαρχική Ολοµέλεια µια δικαστής, η οποία είχε δηµοσιεύσει µόλις 10 αποφάσεις σε µια χρονιά, ενώ σε άλλη περίπτωση έκανε 4 χρόνια (!) να δηµοσιεύσει µια απόφαση και είχε στο συρτάρι της 154 εκκρεµείς υποθέσεις. Αντίστοιχα, εντυπωσιακή υπήρξε και η περίπτωση πρωτοδίκη που υπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα και είχε εκκρεµείς περίπου 200 δικογραφίες, σε µερικές εκ των οποίων είχε επέλθει παραγραφή των αδικηµάτων.

Σε συνεδρίαση της Πειθαρχικής Ολοµέλειας του Αρείου Πάγου τον ∆εκέµβριο του 2021 είχαν απολυθεί ακόµη έξι δικαστές, µε την περίπτωση µιας ειρηνοδίκη να αφήνει άφωνους τους αρεοπαγίτες, αφού τους ευχαρίστησε για την απόλυση, λέγοντας πως «τώρα η ζωή µου θα αλλάξει προς το καλύτερο, θα κάνω οικογένεια!».

Με δέκα πειθαρχικές ποινές απολύθηκε άλλη δικαστής, στο ερµάριο της οποίας βρίσκονταν 115 υποθέσεις. Η ίδια αιτούνταν συνεχώς αναρρωτικές άδειες τις ηµέρες που είχε υπηρεσία στο δικαστήριο, ενώ σε βάρος της έγινε παρέµβαση από τον ∆ικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, καθώς έπειτα από... 34 µήνες δεν είχε εκδώσει απόφαση σε υπόθεση.

Αναξιοπρεπής συµπεριφορά

Τον Απρίλιο του 2022 βρέθηκε εκτός δικαστικού σώµατος µία 56χρονη εισαγγελέας Πρωτοδικών, η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα είχε 3.010 εκκρεµείς υποθέσεις. Μάλιστα, όταν κλήθηκε από την προϊσταµένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεµείς υποθέσεις προκειµένου να χρεωθούν σε συνάδελφό της, αρνήθηκε ότι τις είχε, αλλά τελικά περίπου 1.800 βρέθηκαν στο σπίτι της και 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι. Μόλις την περασµένη εβδοµάδα η Πειθαρχική Ολοµέλεια προχώρησε σε ακόµη τρεις απολύσεις λειτουργών της ∆ικαιοσύνης και ανάµεσα σε εκείνους που αποχαιρέτησαν οριστικά το σώµα υπήρξε περίπτωση που απολύθηκε όχι για καθυστερήσεις, αλλά εξαιτίας αναξιοπρεπούς συµπεριφοράς. Ο εφέτης, που υπηρετούσε στην Ηπειρο, φέρεται να µπήκε σε σουπερµάρκετ όπου αγόρασε προϊόντα, προσπέρασε την ουρά στο ταµείο φωνάζοντας ότι είναι φορέας του κορονοϊού και µπήκε στο αυτοκίνητό του το οποίο δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας. Οταν έφτασε η Αστυνοµία έπειτα από κλήση του ιδιοκτήτη του σουπερµάρκετ και τον ρώτησαν για ποιο λόγο βρισκόταν στο σηµείο, εκείνος ξεκίνησε τα... γαλλικά φωνάζοντας «κάθοµαι εδώ και ξύνω τ’ αρχ... µου, ελάτε κι εσείς να µου τα ξύσετε!». Στη συνέχεια άρχισε να απειλεί τους αστυνοµικούς, να φωνάζει «ψάξτε µε, έχω ναρκωτικά» και µόλις τον έβαλαν στο περιπολικό απειλούσε κι έβριζε. Μάλιστα, κατά την παρουσία του ενώπιον της Ολοµέλειας αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκηµα, ενώ σε ερώτηση της προέδρου της Ολοµέλειας για το πού αποδίδει ότι όλοι οι εµπλεκόµενοι στράφηκαν εναντίον του, εκείνος αποκρίθηκε πως η συµπεριφορά τους ήταν προβοκατόρικη, ήταν πράκτορες και προσπάθησαν να τον εµφανίσουν ως επικίνδυνο.

Οι αναβολές στο ΣτΕ

Οι καθυστερήσεις στη ∆ιοικητική ∆ικαιοσύνη οφείλονται συχνά στον αριθµό των αναβολών που δίνονται σε µια υπόθεση, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν εκδικαστεί επί τουλάχιστον 10 χρόνια. Την περασµένη Τρίτη επιδικάστηκε σε µια γυναίκα αποζηµίωση 3.000 ευρώ, λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης της, καθώς δόθηκαν 11 αναβολές και η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από 5 χρόνια.

Κατά το παρελθόν, υπήρξε δικαστής που έδωσε 48 αναβολές σε υπόθεση, ενώ υπήρξαν περίπου 60 υποθέσεις σε αναµονή για συζήτηση από 5 έως 14 χρόνια. Το φαινόµενο των οίκοθεν αναβολών µαστίζει το ΣτΕ πολλά χρόνια τώρα, αφού έχει βρεθεί µεταξύ άλλων περίπτωση δικαστή που έχει δώσει 438 αναβολές σε 14 υποθέσεις, ενώ συνάδελφός του έχει δώσει 206 αναβολές σε 7 υποθέσεις που εκκρεµούσαν σε κάποιες περιπτ ώσεις ακόµη και 11 χρόνια.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριάκης»