Με την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, συνεχίστηκε η δίκη για τις καταγγελίες για 22 παράνομες προσβλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2013-2014.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται ο πολιτευτής της ΝΔ, Σταμάτης Πουλής, η σύζυγό τους, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Ανδρέα Ντόκο, στον μάρτυρα ήταν τι ιδιότητα είχε την επίμαχη περίοδο, με τον Παύλο Πολάκη να παραδέχεται πως τότε ήταν δήμαρχος Σφακίων.

Πρόεδρος: Τι ιδιότητα είχατε 2013-2014;

Π. Πολάκης: Δήμαρχος Σφακίων.

Πρόεδρος: Ποια είναι η πηγή γνώσης σας;

Π. Πολάκης: Τα στοιχεία που συνέλεξα ως υπουργός υγείας. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι το ΚΕΕΛΠΟ, λειτούργησε ως η οφ σορ του υπουργείου Υγείας και ως μηχανισμός διασπάθισης δημοσίου χρημάτος. Η συγκεκριμένη περίπτωση που είναι αντικείμενο της δίκης είναι ένα μικρό επεισόδιο όλων αυτών…Όντας υπουργός, τον Οκτώβρη 15 ανέλαβα, έλαβα στο γραφείο μου δύο φορές ένα χαρτί με ένα συνοδευτικό που έλεγε «δείτε τα αίσχη του Άδωνι». Είπα να το δουν, εάν το όντως ίσχυαν. Είχε ένα κατάλογο ονομάτων, δακτυλογραφημένα τα περισσότερα, όλες οι συμβάσεις έληγαν λίγες ημέρες πριν φύγει ο Άδωνις από το υπουργείο και δίπλα είχε ποιος συνέστησε να προσληφθούν.

Πρόεδρος: Αυτά τα άτομα ήταν αυτά τα 22;

Μάρτυρας: Ναι, ναι.

Παύλος Πολάκης: «Εγώ πήγα στην Εισαγγελέα Διαφθοράς»

Ο κ. Πολάκης στη συνέχεια παραδέχθηκε πως πήγε ο ίδιος στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Ράικου και της είπε «έχουμε μία καραμπινάτη υπόθεση ρουσφετολογικών προσλήψεων».

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι πήγε ξανά δύο φορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς, τον Μάρτιο και τον Μάιο, καθώς «έβλεπα πως δεν προχωρούσε η υπόθεση. Έδωσα και κατάθεση 30/5…».

Ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ισχυρίστηκε πως από τα ευρήματα του «φάνηκε πως αυτοί οι 22, που προσελήφθησαν ως εξωτερικοί συνεργάτες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, τοποθετήθηκαν ως διοικητικοί ή στο γραφείο του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο. Ήταν άνθρωποι που ήθελε να εξυπηρετήσει. Προσελήφθησαν στο γραφείο τυπου… υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι αυτοί δεν πάτησαν ποτέ εκεί. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε εμπειρία σε αυτό, είχε το Know how. Αυτή είναι η τρίτη».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η λογική πως αυτοί οι υπάλληλοι προσέφεραν έργο «προσκρούει στην κοινή λογική και νόμο. Δεν υπήρχε νόμιμη διαδικασία προκήρυξης. Δεύτερον, υπάρχουν πλαστογραφημένες αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου σύμφωνα με τις οποίες ο διευθυντής μπορεί να προσλαμβάνει για τις ανάγκες ΚΕΕΛΠΝΟ».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας έκανε λόγο για «σενάριο» πως αυτοί οι υπάλληλοι πληρώνονταν από χορηγίες και σύμφωνα με τον μάρτυρα «αποδείχθηκε πως συγκεκριμένοι άνθρωποι πληρώνονταν από κρατικά χρήματα για το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας μάλιστα είπε πως «υπήρξε και χαρτί που φτιάχτηκε ένα χρόνο μετά και αποδεικνύεται πως υπάρχει πλαστογραφία για να δικαιολογήσουν αυτή ιστορία».

«Υπήρξε όργιο ρουσφετολογικών διορισμών» 

Ο κ. Πολάκης επίμονα στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε πως τα 22 άτομα «δεν προσέφεραν υπηρεσία» και πως πρόκειται για «εξυπηρέτηση ρουσφετιών ήταν και στο γραφείο Γεωργιάδη. Φαίνεται ότι είχαν σχέση με ελληνική αγωγή, φαίνεται ότι πληρώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και βέβαια υπήρχε και απαγόρευση προσλήψεων εκείνη την περίοδο. Τα προσόντα υπήρχαν από ΔΕ μέχρι αερόμπικ…».

Ο κ. Πολάκης είπε μάλιστα πως οι προσλήψεις αυτές έγιναν «με εντολές του πολιτικού προϊσταμένου αλλά λόγω εκλογών 2015, οι ευθύνες του υπέπεσαν σε παραγραφή».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του κ. Πολάκη προκλήθηκε ένταση, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να αντιδρούν όταν ο μάρτυρας επικαλέστηκε απόφαση που αφορά άλλη υπόθεση και άλλα πρόσωπα. «Υπήρξε όργιο ρουσφετολογικών διορισμών» είπε ο κ. Πολάκης με την υπεράσπιση των τεσσάρων κατηγορουμένων να αντιδρά και τον πρώην υπουργό να παραδέχεται «Δεν είναι αυτοί 22 είναι άλλοι!».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στη μη ύπαρξη πολιτικής αγωγής στη δίκη, τονίζοντας: «Μου προξενεί αλγεινή εντύπωση πως δεν κάθεται εδώ η πολιτική αγωγή από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εδώ έπρεπε να είναι ο ΕΟΔΔΥ και να διεκδικεί την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη…».

Πρόεδρος: Ειπώθηκε από τον κ. Γεωργιάδη ότι αυτοί οι υπάλληλοι κάλυπταν ανάγκες υλοποίησης προγραμμάτων που αφορούσαν πανδημίες και ότι έγιναν κατά παράβαση των διατάξεων επειδή υπήρχε άμεση ανάγκη. Παραδέχθηκε πως δεν έγιναν όπως έπρεπε αλλά είπε πως υπήρχε αδήριτη ανάγκη για να καλύψουν ανάγκες. Φαίνεται ότι εννέα συνολικά έχουν εργαστεί εντός ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μάρτυρας: Δεν υπάρχουν αυτά. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Αν διαβάσετε πόρισμα κλιμακίου και βούλευμα θα δείτε που δούλευε κάθε ένας. Τα περισσότερα άτομα ήταν στο γραφείο τύπου του Γεωργιάδη. Από γραφείο τύπου πως βοήθησαν στη πανδημία; Υπάρχει μία, μονάδα ειδικών λοιμώξεων, σε δύο ημέρες την πήγαν στη ψυχιατρική εφήβων. Αυτό είναι ρουσφέτι. Από κλασικά. Να σας πάρω πχ από εντατική και να σας πάω στο οφθαλμολογικό. Εδώ πήγε στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων. Δε θα μας λένε ότι βοήθησαν την πανδημία. Ρουσφέτια στο γραφείο του ήταν.

Οι τόνοι ανέβηκαν στη συνέχεια όταν και πάλι ο Π. Πολάκης είπε ότι υπάρχουν έγγραφα για προσλήψεις που φτιάχτηκαν μετά και είναι πλαστα

Αλ. Αθανασόπουλος: Ο μάρτυρας πετάει λάσπη! Είναι ντροπή αυτά που λέει. Διαπράττει αδικήματα στο πλαίσιο του Αυτοφώρου!

Πρόεδρος: Για εσάς το λέει;

Αλ. Αθανασόπουλος: Όταν το λέει για τους πελάτες μας, δεν μας αφορά;;

Μάλιστα στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης στις επίμονες ερωτήσεις του προέδρου για προσλήψεις που φαίνεται πως εργάστηκαν για παράδειγμα στο κέντρο Υγείας Περιστερίου, διερωτήθηκε. «Υπάρχει απόδειξη ότι δούλεψαν εκεί;»

Πρόεδρος: Υπάρχει έγγραφο.

Π. Πολάκης: Τα έγγραφα αυτά πρέπει να φτιάχτηκαν μετά! Στους περισσότερους είπαν πας εκεί!

Πρόεδρος: Λέτε από τους 22 οι 13 που φέρονται να είχαν τοποθετηθεί στο γραφείο του υπουργού, δεν προσέφεραν υπηρεσία για κάποιο πρόγραμμα;

Π. Πολάκης: Όχι βέβαια. Είναι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Δεν προσέφεραν κάποια υπηρεσία στο δημόσιο, δούλευαν για Άδωνι…Για τους περισσότερους υπάρχουν καταθέσεις, που λένε δε τους είδαμε ποτέ δεν πάτησαν ποτέ! Ξέρετε πόσοι νοσηλευτές θα ήθελαν να πάνε στο τμήμα εφήβων ή κέντρο υγείας Περιστερίου;

(…)

Εισαγγελέας: Εσείς πήρατε παραπάνω μετακλητούς;

Π. Πολάκης: Εγώ ούτε 20 δεν πήρα!

Εισαγγελέας: Είναι ανεξέλεγκτος αυτός ο αριθμός;

Π. Πολάκης: Δεν είναι. Το 20 είναι ικανοποιητικός αριθμός. Σε έκτακτες περιπτώσεις μπορείς να πάρεις το τούτο και το τέτοιο. Αν δούλευαν αλλού στο δημόσιο προφανώς θα τους είχε πάρει ως μετακλητούς. Προφανώς δεν δούλευαν αλλού και τους πήρε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ που είχε το know how. Το θυμάμαι και εκνευρίζομαι πως έπρεπε να πάρουμε κόσμο για να λειτουργήσουν κρεβάτια ΜΕΘ και αυτό έπρεπε να γίνει μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε λάθος μοριοδοτήσεις. Έγινε πόλεμος για να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε. Εδώ στη συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρέτησαν ρουσφέτι, πως το λένε ρε παιδί μου!

(…)

Σύνεδρος: Πώς καθορίστηκε πως αυτοί άνθρωποι είναι αναγκαίοι;

Π. Πολάκης: Με χαρτί Γεωργιάδη. Αν ήταν αναγκαίοι θα είχε βγει και προκήρυξη.

Στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης που παρακολουθεί την κατάθεση του Παύλου Πολάκη. Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων μάλιστα από την προηγούμενη συνεδρίαση έχει υποβάλει αίτημα για κατ´ αντιπαράσταση εξέταση των δύο μαρτύρων.

Υπεράσπιση: Υπάρχει dvd στο οποίο γίνεται συζητήσει για προσλήψεις. Γνωρίζετε αν προέκυψε άλλη δικογραφία από αυτό;

Π. Πολάκης: Όχι δεν γνωρίζω. Αλλά να πω ότι να ακούγεται ο τότε διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ να λέει «να πάρουν τους ΔΕ που έχουν τις ψήφους»….είναι τουλάχιστον ηθικά επιλήψιμο!

Υπεράσπιση: Ξέρετε αν ήταν νομικά επιλήψιμο;

Π. Πολάκης: Εγώ δικαστής δεν είμαι! Θα ασκήσω εγώ δίωξη; Δε γνωρίζω.


Επεισόδιο με Παύλο Πολάκη και Άδωνι

Επεισόδιο προκλήθηκε στη δικαστική αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όταν ο Παύλος Πολάκης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση της υπεράσπισης.

Τότε, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αντέδρασε λέγοντας «τι διαδικασία είναι αυτή, με συγχωρείτε;».

Ο δικηγόρος του Παύλο Πολάκη, Γ. Απατσίδης που καθόταν λίγες θέσεις πιο πέρα ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με φρουρό του κ. Γεωργιάδη με αποτέλεσμα να ζητάει την προστασία της έδρας. Τελικά το δικαστήριο, διέκοψε για 13 Μαρτίου με τον υπουργό Υγείας να διαμαρτύρεται έντονα για τη διαδικασία.

«Κύριε πρόεδρε δεν το έχω δει ξανά αυτό. Έχω και εγώ εργασίες. Θεωρώ απαράδεκτο ότι σταμάτησε το δικαστήριο επειδή ο κ. Πολάκης είπε πως έχει δουλειά. Να συνυπολογίσατε στην επόμενη συνεδρίαση ότι και εγώ έχω δουλειά στο υπουργείο Υγείας. Λες και οι άλλοι δεν έχουμε εργασίες! Όλα έχουν κάποια όρια!» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.