Την άµεση έναρξη του εθνικού προγράµµατος προσυµπτωµατικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της µήτρας, εντός του ερχόµενου Μαρτίου, καθώς και τη χρονική επέκταση έως το τέλος του 2025 για τον δωρεάν εµβολιασµό έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωµάτων (HPV) σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών προανήγγειλε, µεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια της οµιλίας της στο 8ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Οµοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), το οποίο πραγµατοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Από το βήµα του ίδιου συνεδρίου, µάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε, µεταξύ άλλων, ότι εντός του πρώτου εξαµήνου του 2024 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει το συνολικό και οριστικό Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για τον Καρκίνο και την Ολιστική Αντιµετώπιση των Ογκολογικών Ασθενών. Σύµφωνα µε τα σχετικά επιδηµιολογικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, µετά τον καρκίνο του πνεύµονα, ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα είναι αυτός του προστάτη, που αποτελεί επίσης τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, µετά τον καρκίνο του πνεύµονα. Στην Ελλάδα διαγνώστηκαν 6.217 νέα κρούσµατα και 1.835 θάνατοι από καρκίνο του προστάτη για το 2020.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα, µετά τον καρκίνο του πνεύµονα και του προστάτη για τους άνδρες και τον καρκίνο του πνεύµονα και του µαστού για τις γυναίκες. Στην Ελλάδα διαγνώστηκαν 6.529 νέα κρούσµατα καρκίνου του παχέος εντέρου και 3.431 θάνατοι για το 2020. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται µια σηµαντική αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ελλάδα, µε περίπου 5.600 νέα κρούσµατα ετησίως και 1.543 θανάτους για το 2020. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται, επίσης, στον καρκίνο του παγκρέατος, των χοληφόρων, της µήτρας, των ωοθηκών και του νεφρού και στο µελάνωµα.

Καρκίνος: Μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση νέων κρουσµάτων παγκοσµίως

Την τελευταία τετραετία σηµειώθηκε µεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση νέων κρουσµάτων καρκίνου παγκοσµίως, αλλά και στη χώρα µας, λόγω παραµέλησης του τακτικού προσυµπτωµατικού ελέγχου από τον γενικό πληθυσµό, ως συνέπεια της πανδηµίας.

Σε µια πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της ΕΛΛΟΚ ανεδείχθη ότι µόλις το 11% των διαγνώσεων καρκίνου στη χώρα µας έγιναν κατά τη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου (check up), ποσοστό απαράδεκτα χαµηλό για ευρωπαϊκή χώρα. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβληµα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε µια καθυστέρηση άνω των δύο µηνών στη διάγνωση από την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς στον γιατρό.

Υπολογίζεται ότι µόνο το 25%-30% των Ελληνίδων που θα έπρεπε να κάνουν τεστ Παπανικολάου υποβάλλονται σε έλεγχο, και µάλιστα µόλις µία φορά κάθε 2-3 έτη, ενώ µόλις το 40% των γυναικών που πρέπει να υποβάλλονται σε µαστογραφία ελέγχεται µαστογραφικά.

«Εάν δεν αναλάβουµε αποφασιστική δράση τώρα, τα κρούσµατα καρκίνου αναµένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035»

Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η καθηγήτρια Βιολογίας, Γενετικής και Νανοϊατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Μαρία Γαζούλη, «εάν δεν αναλάβουµε αποφασιστική δράση τώρα, τα κρούσµατα καρκίνου αναµένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε.».

Η κ. Γαζούλη σπεύδει, πάντως, να διευκρινίσει ότι «η χώρα µας έχει κάνει σηµαντικά βήµατα, µε την υλοποίηση του προγράµµατος “Φώφη Γεννηµατά”, όπου οι γυναίκες-δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να πραγµατοποιήσουν δωρεάν εξέταση µαστού για την πρόληψη του καρκίνου του µαστού, και τον σχεδιασµό του προγράµµατος “Σπύρος ∆οξιάδης”, το οποίο θα περιλαµβάνει δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της µήτρας».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»