Ιστορικό χαρακτηρίζουν οι αγρότες το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τρίτης (20/02) στην Πλατεία Συντάγματος, όπου μπλόκα αγροτών από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πάνω από 6.000 αγρότες και τριψήφιος αριθμός τρακτέρ βρέθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος για το μεγάλο συλλαλητήριο.
Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν εκ νέου, διά στόματος του Παύλου Μαρινάκη, ότι «δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση». Όπως είπε σήμερα στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czak975gbg0p)

Εκατοντάδες τρακτέρ και πολλές χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή, με κεντρικό τους σύνθημα «χωρίς εμάς τι θα φας;». Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά». «Δίνουμε υπόσχεση ότι, εάν δεν λυθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο αγώνας θα συνεχιστεί», δήλωσε κατά την ομιλία του ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων στην ομιλία του στο αγροτικό συλλαλητήριο.

Συγκεκριμένα, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 6.500 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czakjnfzaba1)

Αγρότες από όλα τα σημεία της Ελλάδας διαδήλωσαν με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας. Παράλληλα, τόνισαν ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, ενώ για το αγροτικό ρεύμα ζητούν η τιμή της κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά.

agrotes_syntagma_new4155666-002
agrotes_syntagma_new4155675-006
agrotes_syntagma_new4155672-005
agrotes_syntagma_new4155671-004
agrotes_syntagma_new4155669-003
agrotes_syntagma_new4155667-001


Αγρότες: Αναχωρούν τα τρακτέρ από το Σύνταγμα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί να αναχωρούν με τα τρακτέρ τους τμηματικά και συντεταγμένα, με βάση το σχέδιο της Αστυνομίας, ενώ όσοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με λεωφορεία αναχώρησαν χθες το βράδυ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czaks7tnu5cp)

Οι αγρότες με τα τρακτέρ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα φύγουν μέσω της Λεωφόρου Συγγρού και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς την εθνική οδό. Από ένα σημείο και μετά θα χωριστούν, καθώς οι αγρότες από την Πελοπόννησο θα κατευθυνθούν προς την Κόρινθο. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Τροχαία, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και την οδό Όθωνος.

Για μία άψογη συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών έκανε λόγο η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., αναφερόμενη στην κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα. «Χθες αποδείχτηκε ότι, όταν υπάρχει καλή συνεργασία, μπορούν όλα να πραγματοποιηθούν», σχολίασε στο Mega η κ. Δημογλίδου, τονίζοντας πως η μετάβαση των αγροτών στο κέντρο της πόλης, συνοδεία της Αστυνομίας, ήταν ομαλή.

«Ύστερα από συνεννόηση με τους εκπροσώπους των αγροτών, γύρω στις 10:00-11:00 αναμένεται να ξεκινήσει η αποχώρησή τους σταδιακά. Θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Λεωφόρος Αθηνών, Λεωφόρος Κηφισού, ώστε να επιστρέψουν στις περιοχές τους. Φυσικά, θα συνοδεύονται από περιπολικά της Αστυνομίας», σημείωσε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Ήδη από τις πρωινές ώρες είναι κλειστή η Λεωφόρος Αμαλίας και η Όθωνος, καθώς στο σημείο έχουν σταθμεύσει περί τα 140 τρακτέρ, ενώ στη συνέχεια θα ανακοινωθούν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czakhd49uuv5)


Αγρότες: Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Οι αγρότες πρόκειται σήμερα και την Πέμπτη να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, από τις οποίες θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. 

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ραντεβού με τον πρωθυπουργό, για να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο.

«Η εισήγηση είναι ό,τι πει ο κόσμος, ό,τι πουν τα τρακτέρ. Αν πουν να μείνουμε στο Σύνταγμα, θα μείνουμε», είπε στο Mega ο Γιάννης Βάγκος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορικό το χθεσινό συλλαλητήριο, τόνισε πως ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό των αγροτών και στη συνέχεια εξαπέλυσε κριτική κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι πρέπει να ασχοληθεί με την αγροτιά. Δεν έχει καταλάβει ότι πρέπει να υπάρχει παραγωγή, ότι πρέπει να υπάρχει ρεύμα για να ποτιστεί ο κάμπος και να υπάρχει πετρέλαιο για να οργωθεί ο κάμπος».

«Αν βγούμε με ατάκες "ξύσαμε τον πάτο", "θα βγουν σε 10 μέρες, γιατί πρέπει να σπείρουν" και με αυτή τη λογική, θα μας βρει απέναντι. Ο κάμπος διψάει, η ανομβρία χτυπάει "κόκκινο" και ασχολούνται με την ατάκα και την καρέκλα», συμπλήρωσε.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις που θα προκύψουν από τη συνέλευση των μπλόκων.


Παύλος Μαρινάκης: Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για τους αγρότες

«Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να δοθεί κάτι στους αγρότες ως επιχορήγηση», ξεκαθάρισε σήμερα στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας πως «αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα μήνυμα προς όλους και σε εμάς, έχουμε κάνει πολλά, πάντα στα δημοσιονομικά όρια».

«Η οικονομία πάει καλά, δεν έγινε ως διά μαγείας, παρότι αμφισβητούμαστε από την αντιπολίτευση, έγινε γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που πριν προχωρήσουν σε ένα μέτρο, το μετράνε και το μελετάνε και δεν έχουν στόχο μαξιμαλιστικής πολιτικής και να χρεώσουν τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.


«Βλέπω μια μεγάλη αξιοπρέπεια αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, και συντεταγμένα έχουν γίνει και συγκεκριμένα αιτήματα που δεν περιμέναμε να τα μάθουμε αυτές τις μέρες. Επειδή συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση που έγινε με τον πρωθυπουργό, είχε αποτέλεσμα και ήταν ουσιαστικά. Προφανώς συνεχίζουν και διεκδικούν πολλά, τα οποία θεωρούν δίκαια, κάποια αναγνωρίστηκαν ως πολύ δίκαια αιτήματα και κάποια άλλα ενδεχομένως να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να γίνουν εφικτά. Απευθυνόμενος σε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, να πω ότι μετά από τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που έχουν μόνιμο χαρακτήρα, το ρεύμα έχει έναν άξονα διετίας συν 8, στο όριο του κόστους, και το πετρέλαιο δίνεται με έκτακτο τρόπο για 3η χρονιά και ξεκινά η συζήτηση για τη μόνιμη καταβολή του πετρελαίου»,
είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

Και συμπλήρωσε: «Αναφορικά με το πετρέλαιο, γιατί το ρεύμα λύθηκε σε μεγάλο ποσοστό, ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καταργήθηκε το 2016. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, για τα λιπάσματα, τον εισαγωγικό συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 22% στο 9%, έδωσε 1,2 δισ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες, προσχωρήσαμε σε δίκαιες παροχές. Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αυτό το πολύ λογικό αίτημα για το πετρέλαιο, το οποίο δόθηκε για 3η χρονιά προσωρινά. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί από το 2025 να γίνει συζήτηση για να καταστεί το δίκαιο αυτό μέτρο μόνιμο. Μας βοήθησαν τα επιδόματα, ωστόσο δεν μένουν για πάντα».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czaho0fogkw1)


Τα αιτήματα των αγροτών

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα οι αγρότες θέλουν, όπως είπαν, η τιμή της κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων δεν αρκούν.

Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, πού βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;», αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».