Η Fraport Greece, φορέας διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, πραγματοποίησε με επιτυχία, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προγραμματισμένη άσκηση μερικής κλίμακας (Emergency Exercise) στο αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης». Στη διενέργεια της άσκησης, πέραν των στελεχών της Fraport Greece, συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις φορείς, και συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία (115 Πτέρυγα Μάχης), η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και οι εμπλεκόμενοι φορείς από το αεροδρόμιο, όπως o φορέας επίγειας εξυπηρέτησης και o Πάροχος Υπηρεσιών Ασφαλείας.
 
Η Fraport Greece διαθέτει έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, μέρος του οποίου είναι η συγκεκριμένη άσκηση. Η επιτυχής διεξαγωγή της καθίσταται κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων, με δεδομένη πάντα τη δέσμευση της εταιρείας για την παροχή υψηλού επιπέδου ασφάλειας στους επιβάτες, αλλά και στους υπόλοιπους εμπλεκομένους στις αερομεταφορές.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε συμβάν στο έδαφος με εμπλοκή αεροσκάφους. Με την εκδήλωση του συμβάντος, ενεργοποιήθηκε άμεσα το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του αεροδρομίου, με παράλληλη έναρξη των σχετικών επιχειρησιακών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, τέθηκαν σε λειτουργία οι ενέργειες για τη διάσωση, την παροχή Α’ βοηθειών στο πεδίο και τη διακομιδή των επιβαινόντων, σε άριστο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Άλλωστε, ο σκοπός διεξαγωγής της άσκησης μερικής κλίμακας ήταν η αξιολόγηση και η τυχόν βελτίωση του επιχειρησιακού επιπέδου ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο συμβάν, κυρίως όμως η ανάλυση του βηματισμού της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης.

Έτσι και αλλιώς, το συγκεκριμένο πλάνο προετοιμασίας υλοποιείται σε μόνιμη βάση και στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται και λειτουργεί η εταιρεία και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανανέωση των υποδομών, τη συμμόρφωση των διαδικασιών και λειτουργιών με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή standards, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο τη διατήρηση, αλλά και την περαιτέρω αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου ασφαλείας σε όλα της τα αεροδρόμια.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»