Tο Yπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας διευρύνει τη χορήγηση επιδόματος παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δυο παιδιά, με στόχο τη στήριξη της αγρότισσας μητέρας, αλλά και γενικότερα έχοντας ως στόχο τη στήριξη του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας.

Το επίδομα αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Μαΐου, ενώ ήδη το Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες καταβάλλεται στους εν λόγω δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ.

Τα ποσά του επιδόματος παιδιού

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου, μια αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί θα λαμβάνει στον λογαριασμό της το ποσό των 300 ευρώ, ενώ μια μητέρα με δύο παιδιά θα λαμβάνει το ποσό των 500 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες στα 1.000 ευρώ το χρόνο.

Από την επέκταση αυτή, αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 5.000 μητέρες με ένα παιδί και 7.000 μητέρες με δυο παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της συμμετοχής των δικαιούχων για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το έτος 2023. Επιπρόσθετα, για την περαιτέρω στήριξη της αγροτικής οικογένειας εξετάζεται η προώθηση και άλλων μέτρων.

Συγκεκριμένα:
  • Εφάπαξ «χρηματικό βραβείο-Υποτροφία» ποσού 1.000 ευρώ για 1.000 επιτυχόντες μαθητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις - έμμεσα μέλη σε οικογένειες αγροτών. Αν ο αριθμός των επιτυχόντων ξεπεράσει τους 1000, θα γίνει κλήρωση.
  • Εκσυγχρονισμός και αύξηση της αποζημίωσης για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και ιαματικού τουρισμού αγροτών, που ήδη δίνονται. Ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν για διακοπές στις περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Θεσσαλία, Έβρος κ.α.)
  • Αύξηση των παιδιών του κατασκηνωτικού προγράμματος του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, με ειδική μνεία στα παιδιά με αναπηρία άνω του 50%.
  • Αύξηση του επιδόματος βιβλίου και δυνατότητα διεύρυνσης και σε χαρτικά είδη, με επικέντρωση τις πρώτες ανάγκες στην αρχή του σχολείου.