Το... άτυπο κρυφτό της οικογένειας των «παλαιοχριστιανών» με τις Αρχές συνεχίστηκε και χθες. Ακόμα μία φορά η προσπάθεια των Αρχών να θέσουν την περιβόητη οικογένεια μέσα σε ένα πλαίσιο ελέγχου και κυρίως προστασίας των ανήλικων παιδιών στέφθηκε με αποτυχία, καθώς κανείς από τους ενηλίκους δεν δείχνει πρόθυμος να συνεργαστεί. Ως αποτέλεσμα της νέας συγκρουσιακής κατάστασης ήταν η σύλληψη του 45χρονου πατέρα Εμμανουήλ Κ., καθώς και η εντολή του εισαγγελέα για μεταφορά του 15χρονου γιου του στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.

Ήταν γύρω στις 11 το πρωί, όταν αστυνομική δύναμη συνόδευσε μία κοινωνική λειτουργό του Δήμου Ξυλοκάστρου και μία δικαστική λειτουργό, ενώ παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χρήστος Κολοκυθάς. Όμως, στο σημείο όπου έχει στηθεί το παράπηγμα και αυτό το άτυπο τούνελ-εκκλησία βρίσκονταν μόνο ο 45χρονος Εμμανουήλ Κ., ο 15χρονος γιος του και η κόρη του πρώτου από προγενέστερο γάμο, η Σοφία Π. 25 ετών.

Το κλιμάκιο της ΟΠΚΕ, όπως και οι προαναφερόμενοι λειτουργοί, βρίσκονταν στο σημείο (μεταξύ των Κάτω Τρικάλων και του οικισμού Μάννα) έπειτα από κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία, η οποία εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο. Έπρεπε να γίνει η σχετική αυτοψία, ώστε να ενσωματωθεί σε ειδική αναφορά προς τον εισαγγελέα Ανηλίκων και να διαπιστωθεί αν ο χώρος είναι κατάλληλος ώστε να φιλοξενηθούν παιδιά. Όλα έμοιαζαν να κυλούν ομαλά, με τους λειτουργούς να βγάζουν φωτογραφίες. Στην πορεία ζητήθηκε από τον 45χρονο, όπως και από τον γιο του, να ακολουθήσουν τους λειτουργούς για διαδικαστικά θέματα στο Ξυλόκαστρο. Ωστόσο, σε εκείνο το σημείο ο 45χρονος αντέδρασε. Αρνήθηκε να πάρει τον γιο του μαζί κι εκεί τα πνεύματα οξύνθηκαν. Μαρτυρίες αναφέρουν πως απαιτήθηκε από τον 45χρονο να μη φέρει αντιστάσεις, με αυτόν να απαντά κατηγορηματικά: «Δεν καταλαβαίνω! Γιατί να έρθει ο ανήλικος μαζί μου; Δεν έχει καν υπογραφή! Τι το θέλετε το παιδί; Μαζί το κάναμε το παιδί;» είπε μέσα στην ένταση. Ο 45χρονος προσήχθη για απείθεια και μεταφέρθηκε μαζί με τον νεαρό στην Ασφάλεια Κορίνθου. Λίγο αργότερα, η προσαγωγή του μετετράπη σε σύλληψη με τις κατηγορίες της απείθειας, της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο και του νόμου περί εκπαίδευσης ανηλίκων.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, ο 45χρονος απολογήθηκε ενώπιον των αστυνομικών Αρχών και αναμενόταν μέχρι χθες το βράδυ να αφεθεί ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Το μπέρδεμα με τα ανήλικα

Η όλη επιχείρηση στήθηκε με σκοπό να οδηγηθούν τα ανήλικα παιδιά σε δομές πρόνοιας και νοσοκομεία, προκειμένου να εξεταστούν σωματικά και ψυχικά, ώστε να διαπιστωθεί η γενικότερη κατάστασή τους. Ωστόσο, τόσο η σύζυγος του 45χρονου, η 39χρονη Σεβαστή Κ., η οποία είναι έγκυος στο πέμπτο παιδί της, όσο και η μεγάλη κόρη τους, η 22χρονη Παρασκευή Κ., η οποία είναι μητέρα ενός τέκνου περίπου έντεκα μηνών, όπως κι ένα αγοράκι δεκατριών κι ένα κοριτσάκι έξι ετών δεν βρίσκονταν στο σημείο. Όπως αναφέρει η οικογένεια και δη η 25χρονη Σοφία, όλοι βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον! Το εντυπωσιακό είναι πως η Σοφία είναι το πρόσωπο το οποίο στα μέσα της εβδομάδας ο εισαγγελέας διέταξε να παραλάβει και να περιθάλψει τα δύο μικρότερα παιδιά.

Η Σοφία, η οποία διαμένει στην Άρτα, ναι μεν πήρε τα παιδιά, αλλά τα επέστρεψε στον πατέρα της και τη μητέρα τους, αγνοώντας την εισαγγελική εντολή, ενώ μέχρι και χθες το βράδυ τα υπόλοιπα ανήλικα παιδιά δεν είχαν εντοπιστεί από τις αστυνομικές Αρχές! Από εκεί και πέρα, να σημειώσουμε πως είχε δοθεί εντολή για μεταφορά του 15χρονου γιου του 45χρονου στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, ωστόσο μέχρι χθες το απόγευμα ο νεαρός παρέμενε στο πλευρό του πατέρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 19:00 εμφανίστηκε η μεγαλύτερη αδελφή του νεαρού, η οποία ανέλαβε να συνοδεύσει το παιδί με όχημα της Αστυνομίας στο νοσοκομείο.

Τίνος είναι το παιδί;

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις Αρχές είναι πως εκ πρώτης όψεως είναι δύσκολο να ξεκαθαριστούν συγκεκριμένα πράγματα, όπως η ταυτότητα των παιδιών. Έχει δοθεί εισαγγελική εντολή να κατατεθούν τα πιστοποιητικά γεννήσεων των παιδιών, όπως επίσης του μόλις ενός έτους βρέφους, το οποίο φέρεται να είναι παιδί της 22χρονης Παρασκευής. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο πατέρας και εκφράζεται η ανησυχία μήπως αυτός είναι ο 45χρονος πατέρας της!

Θυμίζουμε πως η οικογένεια διαμένει εκεί τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ πιο πίσω τα ίχνη τους γίνονται ακόμη πιο θολά. Τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα κατάγονται από την Κρήτη, ενώ ο 45χρονος φέρεται να μεγάλωσε στην Ικαρία. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ζευγάρι ζούσε κάποια χρόνια στην Αθήνα προτού πάρει την απόφαση να... πάρει τα βουνά.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειώσουμε πως τα μέλη αυτής της ιδιόρρυθμης οικογένειας καταγγέλλουν δημοσίως πως μέλη των αστυνομικών δυνάμεων κατά τις προηγούμενες επισκέψεις τους είχαν προκαλέσει ζημιές στο σπιτικό τους. Καταγγέλλουν πως κατά τον έλεγχο για τον εντοπισμό των όπλων, οι αστυνομικοί είχαν σπάσει την καμινάδα του τζακιού, τζάμια και άλλα. Σημειώνεται, δε, πως τα μέλη της οικογένειας δηλώνουν αρνητές της τεχνολογικής προόδου, των φαρμάκων και των εμβολίων. Χρησιμοποιούν βότανα για να θεραπευτούν και δεν γεννάνε σε μαιευτήρια. «Είμαστε μια κοινότητα παλαιοχριστιανών, στα πρότυπα των παλαιόπιστων Ρωσίας ή των Άμις στην Αμερική, που αρνούμαστε την τεχνολογική πρόοδο. Ζούμε παλαιοχριστιανικά», είχε πει ο 45χρονος.

 

Δημοσιεύθηκε στην Ontime