«Καµπανάκι» κινδύνου ήχησε στις αρµόδιες υγειονοµικές Αρχές της χώρας µας τόσο από το ισχυρό ενδεχόµενο να εισαχθεί στην Ελλάδα ένα επιδηµικό κύµα της ιογενούς λοίµωξης της ιλαράς όσο και από τους θανάτους παιδιών, αλλά και ενηλίκων, από επιπλοκές του διεισδυτικού βακτηρίου του στρεπτόκοκκου Α, το πιο πρόσφατο θύµα του οποίου ήταν µία εννιάχρονη µικρούλα, η οποία κατέληξε στο Νοσοκοµείο ∆ιδυµοτείχου.


Γκίκας Μαγιορκίνης: "Θέµα χρόνου" η επιδηµική έξαρση του ιού στη χώρα

Οσον αφορά την ιλαρά, µάλιστα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του Υπουργείου Υγείας και της Επιστηµονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει µε ιδιαίτερη έµφαση στην «Απογευµατινή της Κυριακής»: «Θέµα χρόνου είναι η ιλαρά να προκαλέσει επιδηµία σε οµάδες χαµηλής εµβολιαστικής κάλυψης στη χώρα µας. Αργά ή γρήγορα αυτό θα συµβεί σίγουρα, καθώς ο ιός της ιλαράς είναι πολύ µεταδοτικός».

Πέντε είναι έως τώρα τα καταγεγραµµένα εργαστηριακά επιβεβαιωµένα κρούσµατα της ιλαράς, εντός του 2024, τα οποία αφορούσαν ενήλικους µε πρότερη επαφή µε άτοµο το οποίο διέµενε σε χώρα του εξωτερικού µε έξαρση κρουσµάτων ιλαράς, ενώ ένα κρούσµα από αυτά τα πέντε χρειάστηκε νοσηλεία.Υπενθυµίζεται ότι ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι τα κρούσµατα ιλαράς, τα οποία καταγράφηκαν στην Ευρώπη µεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2023, σε σχέση µε το 2022 όταν είχαν καταγραφεί 941 περιπτώσεις, ήταν 30 φορές περισσότερα και έχουν καταγραφεί κυρίως στη Ρωσία και το Καζακστάν, καθώς και, δευτερευόντως, στο Ηνωµένο Βασίλειο, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Ρουµανία και αλλού.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ ζήτησε την εντατικοποίηση των εκστρατειών για την ευαισθητοποίηση των µη εµβολιασµένων κοινοτήτων, καθώς περισσότερα από 1.800.000 βρέφη δεν εµβολιάστηκαν κατά της ιλαράς µεταξύ 2020 και 2022.


Η χαµηλή εµβολιαστική κάλυψη

Αξίζει να σηµειωθεί ότι σε ειδικές οµάδες του γενικού πληθυσµού της χώρας µας, οι οποίες εµφανίζουν διαχρονικά χαµηλή εµβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα στους Ελληνες Ροµά, αναπτύσσονται κατά απόλυτη πλειονότητα τα κρούσµατα της ιλαράς, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2004-2023. Κατά τα επικαιροποιηµένα επιδηµιολογικά στοιχεία για την ιλαρά στη χώρα µας, τα οποία έδωσε πρόσφατα στη δηµοσιότητα ο ΕΟ∆Υ, από το σύνολο των δηλωθέντων κρουσµάτων για την περίοδο 2004-2023 η εθνικότητα ήταν γνωστή για 4.046 (97,5%).

Από αυτά 3.583 κρούσµατα (88,6%) ήταν ελληνικής υπηκοότητας και συγκεκριµένα 1.261 (31,2%) ανήκαν στον γενικό πληθυσµό, 2.303 (56,9%) ήταν Ελληνες Ροµά και 19 (0,5%) ήταν Ελληνες άλλων ειδικών οµάδων. Τέλος, 463 κρούσµατα (11,4%) ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας. Σύµφωνα, λοιπόν, µε τα σχετικά επιδηµιολογικά στοιχεία του ΕΟ∆Υ, η απόλυτη πλειονότητα των κρουσµάτων ιλαράς αφορά Έλληνες Ροµά, «γεγονός που υποδεικνύει ότι η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσµού µε χαµηλή εµβολιαστική κάλυψη».

Σύµφωνα µε το Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµών Παιδιών και Εφήβων συνιστώνται 2 δόσεις του εµβολίου κατά της ιλαράς. Η δεύτερη δόση συστήνεται σε ηλικία 24-47 µηνών, µπορεί όµως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδοµάδες µετά την πρώτη. Και οι δύο δόσεις πρέπει να χορηγούνται µετά τον 12ο µήνα ζωής. Παιδιά και έφηβοι που δεν έχουν εµβολιαστεί µε 2η δόση πρέπει να αναπληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Το εµβόλιο εξασφαλίζει µακρόχρονη ανοσία και έχει βρεθεί ότι σε παιδιά που εµβολιάστηκαν σε ηλικία 15 µηνών αυτή ανέρχεται σε ποσοστό 98%, ενώ αν εµβολιάστηκαν σε ηλικία 12 µηνών το ποσοστό είναι 95%. Περίπου 2%-5% των παιδιών που εµβολιάζονται µε την πρώτη δόση του εµβολίου παρουσιάζουν αποτυχία στην πρωτογενή αντισωµατική απάντηση. Τα περισσότερα από τα παιδιά που δεν ανέπτυξαν αντισώµατα µετά την πρώτη δόση ανταποκρίνονται µε τη δεύτερη δόση, ώστε 99% των εµβολιασθέντων µε δύο δόσεις παιδιών παρουσιάζουν αντισωµατική απάντηση, ενδεικτική ανοσίας στην ιλαρά.


Συναγερµός για τον στρεπτόκοκκο Α

Την ίδια στιγµή, το τελευταίο διάστηµα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα µας υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου οµάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικους. Σύµφωνα µε τα αναλυτικά στοιχεία, τα οποία έχει δώσει στη δηµοσιότητα ο ΕΟ∆Υ, στη χώρα µας από την αρχή του έτους 2023 και µέχρι σήµερα έχουν δηλωθεί στον Οργανισµό 94 περιστατικά µε λοίµωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο οµάδας Α σε παιδιά και ενήλικους. Μεταξύ των περιστατικών περιλαµβάνονται 23 θάνατοι, εκ των οποίων οι 11 αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών. Με αφορµή τον πρόσφατο αδόκητο θάνατο του 9χρονου κοριτσιού στο Νοσοκοµείο ∆ιδυµοτείχου, µε διάγνωση στρεπτόκοκκου Α και µε συµπτώµατα βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας, υπενθυµίζεται ότι ο στρεπτόκοκκος Α µπορεί να προκαλέσει λοιµώξεις, είτε ήπιες είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίµατος και προκαλέσει ασθένειες όπως η αµυγδαλίτιδα, το κηρίο, η οποία είναι µία µεταδοτική λοίµωξη του δέρµατος, και η οστρακιά.


Όλγα Τζέτζη: "Άµεση επικοινωνία µε παιδίατρο για κλινική εκτίµηση"

Από τη δική της πλευρά, αναφερόµενη στη λοίµωξη από στρεπτόκοκκο Α και απευθυνόµενη, κυρίως, στους γονείς, η πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδας, Ολγα Τζέτζη, εξηγεί τα εξής στην «Απογευµατινή» της Κυριακής: «Η λοίµωξη από στρεπτόκοκκο Α εκδηλώνεται κλινικά ως φαρυγγίτιδα ή οστρακιά, δηλαδή φαρυγγίτιδα µε συνοδό εξάνθηµα στο σώµα, η οποία διαγιγνώσκεται εύκολα κλινικά από τον παιδίατρο και θεραπεύεται µε αντιβιοτική αγωγή. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις της διεισδυτικής λοίµωξης, δηλαδή της κυκλοφορίας του µικροβίου στο αίµα, κάτι που µπορεί να προκαλέσει µικροβιαιµία ή/ και σηψαιµία, και της πρόκλησης σοβαρής νόσησης, αλλά και, ενδεχοµένως, θανάτου, και αυτό σε περιστατικά παιδιών οι γονείς των οποίων ζητούν καθυστερηµένα ιατρική βοήθεια ή τα παιδιά έχουν ανοσοποιητικό σύστηµα που δεν µπορεί να ανταποκριθεί στη λοίµωξη για να την καταπολεµήσει εγκαίρως. Ετσι, επί υπόπτων συµπτωµάτων συνιστάται η επικοινωνία µε τον παιδίατρο για κλινική εκτίµηση και ο παιδίατρος είναι εκείνος οποίος θα κρίνει την περαιτέρω αντιµετώπιση».

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»