Αναστάτωση στις τάξεις των ασφαλισμένων έχει προκαλέσει μία ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), η οποία αναφέρει ότι αυξάνονται τα χρηματικά ποσά της οικονομικής συμμετοχής τους, την οποία καταβάλλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι για την προμήθεια των φαρμάκων τους, αλλαγή η οποία εφαρμόζεται ήδη στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας. 

 Πρόκειται, όμως, κυρίως για αύξηση της πραγματικής συμμετοχής των ασφαλισμένων στην προμήθεια περίπου 1.700 γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων, τα οποία έχουν πολύ χαμηλές λιανικές τιμές. Αποτέλεσμα είναι οι πραγματικές αυξήσεις στα χρηματικά ποσά, τα οποία καλούνται πλέον να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, να μην ξεπερνούν το μισό έως 1 ευρώ, σε σχέση με την οικονομική συμμετοχή, την οποία κατέβαλαν μέχρι πρότινος.

 Το θέμα, λοιπόν, έφερε στη δημοσιότητα σήμερα ο ΦΣΑ, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, ότι οι σχετικές αυξήσεις στην οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων φτάνουν ακόμη και το 80%. Ο ΦΣΑ, όμως, δεν αναφέρει τις λιανικές τιμές των φαρμάκων για τα οποία κάνει λόγο ούτε την πραγματική χρηματική αύξηση, η οποία αντιστοιχεί σε αυτό το 80%... Το κυριότερο είναι ότι ο ΦΣΑ δεν αναφέρει πουθενά, περιέργως, ότι ο ασφαλισμένος δεν καταβάλλει καμία αύξηση όταν επιλέγει το πιο φθηνό από τα γενόσημα της θεραπευτικής κατηγορίας του...

 Ο ΦΣΑ υποστηρίζει επίσης ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων θα επιβαρύνει τους τελευταίους με 30 εκατ. ευρώ για το 2024. “Αυτό θα είναι  και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠYΥ”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, ενώ συμπληρώνει επίσης ότι “προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε  κατηγορηματικά αντίθετοι”, χωρίς ο Σύλλογος να εξηγεί, πραγματικά, σε τι συνίσταται η αντίθεση την οποία επικαλείται...

 Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον καιρό της θητείας του πρώην υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, από το υπουργείο Υγείας είχε καταστεί σαφές ότι θα αναληφθεί μία προσπάθεια για να στηριχθεί η δυνατότητα των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών να προμηθεύουν την αγορά με πολύ φθηνά γενόσημα φάρμακα. Συνεπώς, συν τοις άλλοις, θα επιδιωχθεί οι εταιρείες να προχωρήσουν σε ακόμη πιο μειωμένες τιμές, σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα, προκειμένου να λαμβάνουν ανταγωνιστικά περισσότερο όγκο συνταγογράφησης για τα δικά τους γενόσημα φάρμακα. Γι αυτό, στα πιο φθηνά γενόσημα ανά θεραπευτική κατηγορία δεν υφίσταται καμία αλλαγή στην οικονομική συμμετοχή, την οποία καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.