Με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια, συνεχίστηκε η δίκη της κατηγορούμενης για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της μικρής Τζωρτζίνας.

Η αγόρευση του Αλέξη Κούγια άρχισε με εντάσεις, με τον συνήγορο υπεράσπισης να χαρακτηρίζει την υπόθεση «όνειδο» για τη Δικαιοσύνη και να εξαπολύει επίθεση σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε πως «δεν τηρήθηκε στην προανάκριση και την ανάκριση ούτε μία λέξη από αυτά που προβλέπονται. Βρίσκεται εδώ λόγω ενός ανεκδιήγητου υπουργού Δικαιοσύνης, του Τσιάρα και ενός ασυνείδητου εισαγγελέα που έδωσε εντολή για προανάκριση. Δεν είμαστε Ουγκάντα εδώ!».

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Παιδείας: Συναγερμός για ύποπτο φάκελο, σπεύδουν στο σημείο τα ΤΕΕΜ

Οι τόνοι ανέβηκαν μάλιστα όταν ο κ. Κούγιας ζήτησε από ένορκο και την εισαγγελέα να μην ασχολούνται με το κινητό τους, με την πρόεδρο να παρεμβαίνει και να τον διαβεβαιώνει πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Μαζεύω την οργή μου 13 μήνες σε μία προκατειλημμένη διαδικασία, στην ανάκριση και την προανάκριση και το ακροατήριο», τόνισε ο κ. Κούγιας. «Οι ανήθικες εκπομπές με τους ανήθικους παρουσιαστές δεν έκαναν τον κόπο να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για την κατηγορία που αντιμετωπίζει η κατηγορουμένη», τόνισε ο κ. Κούγιας, αρχίζοντας την αγόρευσή του και απευθυνόμενους προς τους ενόρκους είπε πως «δεν πρέπει να έχετε καμία εμπιστοσύνη στις εισαγγελικές ενέργειες». Ο συνήγορος υπεράσπισης σημείωσε πως στην προκειμένη περίπτωση άλλαξε «κατά πρωτοφανή τρόπο» η ποινική δίωξη και απευθυνόμενος στους ενόρκους είπε πως «πρέπει να γράψετε ένα ιστορικό «όχι» σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει μία κατηγορουμένη αθώα στη φυλακή αυτή τη στιγμή».

Ο συνήγορος υπεράσπισης κατά την πρώτη ημέρα της αγόρευσής του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο εξαπέλυσε πυρά κατά της εισαγγελέως της έδρας, που έχει ζητήσει να κριθεί ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου, του καθηγητή τοξικολογίας Νικολάου Ράικου που εντόπισε την κεταμίνη στο αίμα της μικρής αλλά και ιατρικού και νοσηλευτικού που περιέθαλψαν την Τζωρτζίνα.

Ο κ. Κούγιας είπε μάλιστα πως αυτό που «δολοφονήθηκε σ’ αυτή τη διαδικασία, αυτό ήταν η επιστημονική αλήθεια και ο ορθός λόγος» και έκανε λόγο για προκατάληψη της εισαγγελέως της έδρας.

«Ήταν τόση προκατάληψη της κυρίας εισαγγελέα, ώστε όχι μόνο αποδέχτηκε την έκθεση του Ράικου σαν ιερό και απαραβίαστο κείμενο, αλλά και "θεοποίησαν" τον ίδιο τον Ράικο σαν έναν παντογνώστη επιστήμονα που μαζί με τον πάπα κατέχει κι αυτός το αλάθητο…», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας.

Σε αντιδιαστολή ο κ. Κούγιας υποστήριξε ότι υπήρξε «θεοποίηση» του πατέρα της Τζωρτζίνας, Μάνου Δασκαλάκη, επισημαίνοντας πως «για κάποιο ανεξήγητο λόγο όλα όσα έκανε η κατηγορούμενη θεωρήθηκαν "τυπικά, ψύχρα, αδιάφορα και διεκπεραιωτικά", ενώ το γεγονός ότι μια φορά ο Μάνος Δασκαλάκης ήρθε και έβαλε λίγο λαδάκι στο μέτωπο της Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο του Ρίου, θεωρήθηκε… υπέρτατη και ασυναγώνιστη απόδειξη γονεϊκής αγάπης. Όσα κι αν έκανε η κατηγορούμενη για την Τζωρτζίνα, δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει το "λαδάκι" του Μάνου. Αυτό δείχνει πόσο βαθιά έχει αλλοιωθεί η κριτική σκέψη και ο ορθός λόγος από την προκατάληψη σε βάρος της κατηγορουμένης…».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε πάντως ο συνήγορος της κατηγορούμενης στην τοξικολογική έκθεση του καθηγητή Ράικου που αποτελεί και ένα από τα βασικά στοιχεία της δικογραφίας. «Εάν μετά την επιστημονική διερεύνηση της υπόθεσης πετάξετε στον κάλαθο των αχρηστών την έκθεση του Ράικου, όπως και πρέπει να κάνετε, τότε δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο που να υποδεικνύει εγκληματική ενέργεια και αυτό δεν μπορεί να υποκατασταθεί ούτε να αντικατασταθεί με κουτσομπολιά και μηνύματα στο Viber, με τα σχόλια των τηλεδικαστών στις πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές τηλεοπτικές εκπομπές και τις αυθαίρετες και ανεύθυνες τοποθετήσεις των αυτόκλητων τηλε -ιατροδικαστών, των ανθρώπων δηλαδή που πάνω σε ένα ανθρώπινο δράμα εδώ και δύο χρόνια χτίζουν καριέρες και φτιάχνουν περιουσίες… Ήταν τέτοια χειραγώγηση των εισαγγελικών και ανακριτικών Αρχών από τον Ράικο, ώστε να πιστέψουν όχι μόνο ότι δήθεν βρέθηκε ο δολοφόνος, χωρίς να υπάρχει καν δολοφονία, αλλά και ότι η κατηγορούμενη ήταν δήθεν επικίνδυνη φυγής, ενώ στην πραγματικότητα είχε γνωστή διαμονή στην Πάτρα, ή ότι είχε σχεδιάσει την τέλεση νέων αδικημάτων, μολονότι δεν συναναστρεφόταν μικρά παιδιά, αφού δεν ασκούσε κάποιο συναφές επάγγελμα, ούτε υπήρχαν παιδιά στο σπίτι της. Η όλη ποινική διαδικασία κινήθηκε θεωρώντας εξαρχής την έκθεση του Ράικου ως "θέσφατο", σαν ένα κομμάτι της δίκης που δήθεν δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ούτε να ανατραπεί, ούτε να ερευνηθεί, ωσάν να επρόκειτο για κάποιο απαραβίαστο ιερό κείμενο. Σκοπός του Ράικου ήταν να αναδειχθεί επιστημονικά μέσα από αυτή την υπόθεση, να γίνει ο "βασιλιάς των τοξικολόγων" με το να καταχωρηθεί στα παγκόσμια τοξικολογικά χρονικά ως ο τοξικολόγος που κατόρθωσε να εντοπίσει τον πρώτο στην ιστορία θάνατο παιδιού από κεταμίνη μέσα σε νοσοκομείο από πράξη γονέα και όχι από ιατρικό σφάλμα…».

Ο Αλέξης Κούγιας σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει και κανένα στοιχείο που να συνδέει την Πισπιρίγκου με την κεταμίνη. «Δεν έχετε κανέναν αυτόπτη μάρτυρα που να βεβαιώνει ότι η κατηγορούμενη προμηθεύτηκε, κατείχε και χορήγησε κεταμίνη και μιδαζολάμη στην Τζωρτζίνα γενικώς, αλλά δεν έχετε και κανένα μάρτυρα ιατρό ή νοσηλευτή που να καταθέτει ότι οι ουσίες αυτές χορηγήθηκαν κατά τη διασωλήνωση της ασθενούς. Δεν υπάρχει σ’ αυτή την υπόθεση ιχνηλάτηση της κεταμίνης από την πηγή μέχρι την κατάληξή της. Έχετε όμως ένα συγκεκριμένο αντικειμενικό και αδιάψευστο στοιχείο: Ότι το βαλιτσάκι της ανάνηψης (ή σάκος ανάνηψης) που έφερε η ομάδα Τζουβάρα στον θάλαμο της ασθενούς περιείχε κεταμίνη και μιδαζολάμη.

Επίσης, έχετε και το δεδομένο ότι η κεταμίνη και η μιδαζολάμη είναι ουσίες που αλληλοσυμπληρώνονται στο πλαίσιο πρωτοκόλλου για την εφαρμογή της διασωλήγνωσης. Ουδέποτε στα χρονικά έχει χρησιμοποιηθεί αυτό το σχήμα για την τέλεση δολοφονίας. Σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, αν αντικαθιστούσαμε την κεταμίνη και τη μιδαζολάμη με ένα πιστόλι ή ένα μαχαίρι και είχαμε θάνατο από πυροβολισμό ή μαχαίρωμα, η απόφαση του δικαστηρίου θα ήταν εύκολα υπέρ της καταδίκης αυτών που έφεραν το όπλο του εγκλήματος στο δωμάτιο του θύματος. Κανένα δικαστήριο δεν θα δεχόταν ότι αυτός που έφερε το όπλο του εγκλήματος στον τόπο του εγκλήματος δεν το χρησιμοποίησε, διότι κάποιος άλλος κατά σύμπτωση έφερε ένα ίδιο όπλο στον ίδιο τόπο και χρόνο και το χρησιμοποίησε λίγο πριν, αλλά δεν βρέθηκε. Γιατί λοιπόν στη συγκεκριμένη υπόθεση να δεχτούμε ότι κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια μέρα και στον ίδιο τόπο έφεραν στο δωμάτιο της Τζωρτζίνας κεταμίνη – μιδαζολάμη τόσο η κατηγορούμενη όσο και η ομάδα ανάνηψης, αλλά η κεταμίνη – μιδαζολάμη χορηγήθηκε από την κατηγορούμενη και όχι από την ομάδα ανάνηψης;».

Νωρίτερα, ο κ. Κούγιας έκανε δήλωση για τα πρακτικά διαμαρτυρόμενος για το γεγονός πως η εισαγγελέας δεν παρέδωσε γραπτά την πρότασή της και είπε πως εάν αυτή παραδοθεί μεταγενέστερα, τότε αυτό θα συνιστά πλαστότητα των πρακτικών.

Σημειώνεται πως ο κ. Κούγιας δεν άρχισε την αγόρευσή του μέχρι να μεταχθεί η κατηγορούμενη στην αίθουσα. Η μεταγωγή της καθυστέρησε λόγω λάθους του Μεταγωγών και όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισης «αγορεύει για την εντολέα του».

Η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης συνεχίζεται στις 21 Φεβρουαρίου 2024.