Σκοτεινά σύννεφα καλύπτουν την αγορά του ελαιολάδου, με τις προβλέψεις για την πορεία της τιμής έως την επόμενη ελαιοκομική περίοδο να αγγίζουν τα όρια του εφιάλτη. Η φετινή παραγωγή στην Ελλάδα βυθίστηκε σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, τροφοδοτώντας φόβους για σοβαρές ελλείψεις και εκτόξευση της τιμής.

Σύμφωνα με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις, τον Αύγουστο η τιμή του ελαιολάδου μπορεί να αγγίξει τα 20 ευρώ το κιλό, με το προϊόν να αγγίζει τα όρια εξαφάνισης από τα ράφια των καταστημάτων. Η εκτιμώμενη παραγωγή δύσκολα θα ξεπεράσει τους 100.000 τόνους, σε πλήρη αντίθεση με τους 300.000 τόνους της περιόδου 2022-2023.

Η ξηρασία και ο καύσωνας λειτούργησαν ως καταλύτες για την καταστροφή της φετινής παραγωγής, βυθίζοντας τα ελαιόδεντρα σε άθλια κατάσταση.

Στο μεταξύ, στην Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Παρά την άνοδο της παραγωγής κατά 15% φέτος, η τιμή του ελαιολάδου συνεχίζει να σκαρφαλώνει, αγγίζοντας τα 10 ευρώ το λίτρο για τον τελικό καταναλωτή.

Η Ισπανία, η οποία βίωσε μια τραγική συγκομιδή το 2022, με μόλις 665.000 τόνους έναντι 1,3 εκατομμυρίων τόνων σε κανονικές συνθήκες, έστειλε κύματα αναστάτωσης στην παγκόσμια αγορά.

Παρότι η φετινή παραγωγή στην Ισπανία αναμένεται να αγγίξει τους 765.300 τόνους, όντας 15% αυξημένη, παραμένει 34% κάτω από τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων ετών. Η ξηρασία, η οποία πλήττει ανηλεώς πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές, έφερε πτώση της παραγωγής έως και 55%.

Η κατάσταση μάλιστα όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα συνεχίσει να χειροτερεύει και αυτό έχει να κάνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα τελευταία δύο χρόνια η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται και τα παγκόσμια αποθέματα είναι χαμηλά, κάτι που αναμφίβολα, ίσως και σε μεγαλύτερη ένταση θα συμβεί και στην Ελλάδα.

Για να προσαρμοστούν, πολλοί Έλληνες παραγωγοί ξεκίνησαν να φυτεύουν ελαιόδεντρα στα βόρεια της χώρας, αλλά τα δέντρα χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν και ως εκ τούτου δεν θα είναι παραγωγικά για αρκετά χρόνια. Ευελπιστούν επίσης ότι θα γίνουν επενδύσεις για καλύτερη άρδευση για τις ελαιοκαλλιέργειες.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι το ελαιόλαδο θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ το λίτρο το επόμενο καλοκαίρι. Και όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς σε αυτή την τιμή είναι να το αγοράσει ο μέσος καταναλωτής. Και πολλοί άνθρωποι σημειώνουν ότι πολλοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε άλλα φυτικά έλαια για μαγείρεμα και τηγάνισμα, παρόλο που είναι πολύ χειρότερα για την υγεία. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μείωση της κατανάλωσης έχει φτάσει σε ποσοστό 30%.

Συνολικά, η ζοφερή πραγματικότητα προμηνύει ένα αβέβαιο μέλλον για το ελαιόλαδο, με τις ελλείψεις και οι εκτοξευμένες τιμές να απειλούν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.