Ελαστικότερη γίνεται η έκδοση του εφάπαξ για τους κληρικούς, καθώς ο ΕΦΚΑ θέτει σε εφαρμογή τη σχετική ρύθμιση του πρώην υπουργού Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία μπορεί ένας κληρικός, ασχέτως αν έχει συνταξιοδοτηθεί, να λάβει την παροχή με τη συμπλήρωση των 67 ετών.
Να σημειωθεί ότι το μέσο εφάπαξ βοήθημα για τους κληρικούς που είναι ασφαλισμένοι στο π. Ταμείο Προνοίας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος κυμαίνεται στα 12.500 ευρώ και παρέχεται πλέον το δικαίωμα κατά τον χρόνο άσκησης του λειτουργήματός τους να ζητήσουν την καταβολή του εφάπαξ για τα έτη που ήταν ασφαλισμένοι, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Να σημειωθεί ότι οι κληρικοί δεν υπάγονται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και μπορούν να εργάζονται μέχρι τα 72 έτη.

Κληρικοί: Πώς θα δίνεται το εφάπαξ από φέτος

Όσοι από τους ασφαλισμένους κληρικούς λάβουν την εφάπαξ παροχή σύμφωνα με την παρούσα διάταξη δεν δικαιούνται συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής και απαλλάσσονται εφεξής της παρακράτησης και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο εφάπαξ.

Ως εκ τούτου, από την υποβολή της αίτησης για απονομή της εφάπαξ παροχής δεν πρέπει στους ασφαλισμένους αυτούς από την 1η του επόμενου μήνα να γίνεται η αντίστοιχη κράτηση.

Σε περίπτωση που εκ των υστέρων αποδειχθεί ότι δεν υφίσταται συντάξιμος χρόνος στον κλάδο κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, όμως ο χρόνος αυτός έχει ληφθεί υπόψη για τη χορήγηση της εφάπαξ παροχής, το επιπλέον ποσό που λήφθηκε επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν στον κλάδο εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ σε 12 μηνιαίες δόσεις με εντολή παρακράτησης από την κύρια σύνταξη. Εξαιρούνται από τη ρύθμιση οι παλιοί ασφαλισμένοι που έλαβαν εφάπαξ σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν. 3232/2004.