Έτοιμο προς ενεργοποίηση θα είναι σε λίγο καιρό το νέο αντι-drone σύστημα, το οποίο θα μπορεί να «μπλοκάρει» τα εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρεμβαίνοντας στα συστήματα επικοινωνίας τους. Στο υπουργείο Άμυνας τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλος προβληματισμός με τις συνεχόμενες πτήσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο. Η τουρκική αεροπορία, αντί να χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να αμφισβητεί τον ελληνικό εναέριο χώρο, άρχισε να χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματά της.

Με αυτόν τον τρόπο οι γείτονες μπορούσαν να δοκιμάζουν καθημερινά και με μικρό κόστος τις αντιδράσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στέλνοντας UAV σε αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών των θέσεών τους. Επιπλέον με μικρό κόστος καταπονούσαν τα μέσα και τα πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αναγκαζόταν να σηκώνει καθημερινά μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να τα αναχαιτίζει.

Υπό άκρα μυστικότητα η προμήθεια και η εγκατάσταση συστημάτων αντι-drone

Από την αρχή του 2022 το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε υπό άκρα μυστικότητα και με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας στην προμήθεια και την εγκατάσταση συστημάτων αντι-drone. Αυτά αναπτύχθηκαν σε περιοχές όπου υπήρχε έντονη δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, έτσι ώστε με την ενεργοποίησή τους τα τουρκικά drones να αντιμετωπίζουν την αόρατη προστασία του συστήματος.

Πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας επισημοποίησε την ύπαρξη τέτοιων συστημάτων, καθώς ανέφερε σε δηλώσεις του την ύπαρξη μιας αντι-drone ομπρέλας από τον Έβρο έως και τη Ρόδο και τη Κρήτη. Όπως είπε: «Υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου αντιdrone για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα είναι ισραηλινής τεχνολογίας και κατασκευής και βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών. Λεπτομέρειες για το σύστημα αυτό και για τον τρόπο λειτουργίας του δεν έχουν αποδεσμευθεί, γιατί είναι απόρρητες. Από ό,τι πάντως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, το σύστημα θα περιλαμβάνει σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί σε κρίσιμες περιοχές, δημιουργώντας ένα πλέγμα αισθητήρων. Με αυτούς, όταν χρειαστεί, οι χειριστές του συστήματος θα μπορούν να «τυφλώνουν» τα εχθρικά μη επανδρωμένα σκάφη παρεμβαίνοντας στα συστήματα επικοινωνίας τους και στο GPS τους και να τα αποπροσανατολίζουν. Σκοπός είναι όλοι οι σταθμοί να λειτουργούν ταυτόχρονα ως σύστημα ανίχνευσης και ως σύστημα κατάρριψης.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»