Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας σε αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας σήμερα, Δευτέρα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, πολύ δυνατοί νοτιάδες σημειώνονται κυρίως στο Αιγαίο που φτάνουν τα 7-8 Μποφόρ, με καταιγίδες να κυριαρχούν αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα προς τα ανατολικά. Παράλληλα σημειώνεται βελτίωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό μετατοπίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 17-19 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι, ενώ επίσης υπάρχει και μεταφορά αφρικανικής σκόνης εξαιτίας των νοτιάδων που κυριαρχούν.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, το Λιμεναρχείο έθεσε σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία δελφίνια στον Αργοσαρωνικό. Τα δρομολόγια των ανοιχτών τύπου πλοίων συνεχίζονται κανονικά σε Πειραιά και Λαύριο.



Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 6 Μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο έως 8 και τοπικά 9 Μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Στα πιο ανατολικά της χώρας θα υπάρξουν οι πιο σημαντικές αλλαγές στον καιρό, για το υπόλοιπο της Δευτέρας 12/2, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Πιο συγκεκριμένα, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλώνονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στο ανατολικό Αιγαίο -από Λήμνο, μέχρι Ικαρία- έως το μεσημέρι θα πνέουν πολύ θυελλώδεις άνεμοι. Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει μικρή πτώση, λόγω των θυελλωδών νοτιάδων θα είναι σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά. Ήδη το ξημέρωμα σε περιοχές των Χανίων το θερμόμετρο έδειχνε 18 βαθμούς Κελσίου!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz2udi56zgvd)

Διαβάστε ακόμα: Σε εξέλιξη η κακοκαιρία με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: Οι 10 περιοχές θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες - Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα


Κλέαρχος Μαρουσάκης: Τι είναι η "λαίλαπα καταιγίδων" που πλήττει το Αιγαίο

Η γραμμή της «λαίλαπας καταιγίδων» εκτείνεται κυρίως από την περιοχή της Βοιωτίας μέχρι και το βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα χαρακτηριστικά αυτού του φαινομένου είναι το μικρό πλάτος και το μεγάλο μήκος, σαν μία λεπτή γραμμή.

Η «λαίλαπα καταιγίδων» θα επηρεάσει τμήματα του κεντρικού, ανατολικού και βόρειου Αιγαίου, με αρκετές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και δυνατούς ανέμους.


Η εξέλιξη της κακοκαιρίας - Τι θα γίνει στην Αττική

Το μέτωπο καταιγίδων εκτονώθηκε στην πλευρά της Βοιωτίας με αποτέλεσμα να μη σημειώνεται κάτι το αξιόλογο το πρωί της Δευτέρας στην Αττική. Ισως σημειωθούν κάποιες βροχές μέχρι και νωρίς το μεσημέρι, όμως στη συνέχεια ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι άνεμοι πνέουν σε νοτιοδυτικές διευθύνσεις με πολύ ισχυρές εντάσεις, ενώ ο υδράργυρος θα φτάσει στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώνεται ένα άστατο καιρικό μοτίβο, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες ιδιαίτερα στα πιο νότια τμήματα, όμως θα αρχίσει ο καιρός σιγά σιγά να βελτιώνεται. Παράλληλα, ισχυροί νότιοι άνεμοι πνέουν στην περιοχή. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 16 βαθμούς Κελσίου, αργά το μεσημέρι.


Νέο κύμα κακοκαιρίας από το Σαββατοκύριακο με έντονα φαινόμενα

Τα φαινόμενα της κακοκαιρίας θα περιοριστούν προς το ανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα να μείνει άστατος ο καιρός και αύριο, Τρίτη (13/2). Από την Τετάρτη (14/2), θα αρχίσουν να πνέουν βοριάδες, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να εντοπίζονται στα ανατολικά, στα νότια και στην βόρεια Κρήτη, ενώ θα σημειωθεί και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Από το Σαββατοκύριακο θα σημειωθεί ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα έρθει από τα δυτικά. Ετσι την Κυριακή (18/2) φαίνεται ότι θα έχουμε ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα δώσει έντονα φαινόμενα στη χώρα, αλλά με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και πάλι, καθώς θα γυρίσουν οι άνεμοι σε νότιοι.

Δείτε την πρόβλεψη του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz2ube8hidb5)


Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Εύβοια

Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και έριξαν κλαριά και κορμούς δέντρων στο οδικό δίκτυο της βόρειας Εύβοιας.

Συγκεκριμένα οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και έριξαν κλαριά και κορμούς δέντρων στο οδικό δίκτυο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο Μαντουδίου που σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας & Διάσωσης Προκοπίου Ευβοίας μετέβησαν στη θέση Δερβένι ώστε να απομακρύνουν από το οδόστρωμα πεσμένα κλωνάρια και κορμούς πλατάνων.

Όσοι κινείστε στο οδικό δίκτυο από Προκόπι για Χαλκίδα παρακαλούμε να έχετε πολύ μεγάλη προσοχή στο οδόστρωμα.