«Το ποσό της επιχορήγησης για σίτιση των φοιτητών πρέπει να αυξηθεί, πρέπει να διπλασιαστεί», επισήμανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στέλιος Κατρανίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες», με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ανεπαρκή χρηματοδότηση για τη σίτιση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Κατρανίδης ανέφερε πως «σύμφωνα με τον νόμο, οι δικαιούχοι για δωρεάν σίτιση στο πανεπιστήμιό μας είναι περίπου 3.600 φοιτητές, η πίστωση που έχουμε για σίτιση από το υπουργείο είναι περίπου 1 εκατομμύριο 50 χιλιάδες -εδώ και χρόνια είναι σε αυτό το ύψος-, το ποσό αυτό επαρκεί για να σιτίζονται περίπου 1.800 φοιτητές. Οι δικαιούχοι είναι 3.600, επομένως το 50%, παρότι δικαιούται να σιτίζεται με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η πολιτεία δεν σιτίζεται δωρεάν διότι δεν επαρκούν τα χρήματα».

*Διαβάστε εδώ: Νέες κινητοποιήσεις φοιτητών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

«Είναι προφανές ότι πρέπει το ποσό της επιχορήγησης για σίτιση πρέπει να αυξηθεί, πρέπει να διπλασιαστεί. Δεν μπορεί η πολιτεία να αναγνωρίζει ως δικαιούχους κάποιους και να μη φροντίζει να τους σιτίζει δωρεάν, το έχουμε ζητήσει», πρόσθεσε.


"Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλα πανεπιστήμια"

«Ο νόμος θεσπίζει ορισμένα κριτήρια, πρέπει να ικανοποιείται η πρώτη κατηγορία, για παράδειγμα οι πολύτεκνοι και αφού σιτιστούν όλοι οι πολύτεκνοι, πάμε μετά στους τρίτεκνους, μετά πάμε σε αυτούς που έχουν δύο παιδιά φοιτητές και πάει λέγοντας. Μπορεί να υπάρχει ένα παιδί που να έχει πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα αλλά είναι ένα παιδί φοιτητής, μπορεί να μην έχει αδέρφια ή μπορεί ο αδερφός /ή του να μην είναι φοιτητής/τρια, αυτό το παιδί δεν θα σιτιστεί παρότι μπορεί να έχει πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα. Γι’ αυτό λέω ότι ενώ είναι δικαιούχος λόγω εισοδήματος, δεν φτάνουμε στην κατηγορία που είναι γιατί έχει εξαντληθεί το ποσό στις προηγούμενες κατηγορίες», συμπλήρωσε.

«Ως πανεπιστήμιο καταθέσαμε πρόταση και για επανεξέταση των κριτηρίων. Το έχω θέσει επανειλημμένα στην πολιτική ηγεσία, είχα μια δέσμευση ότι θα αυξηθεί το κονδύλι, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι, το κονδύλι είναι 1 εκατομμύριο 50 χιλιάδες ευρώ εδώ και πολλά χρόνια. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλα πανεπιστήμια, όχι όλα τα πανεπιστήμια, εμείς είμαστε από τα πανεπιστήμιά που έχουμε τεράστιο πρόβλημα, και πολλούς δικαιούχους και χαμηλή χρηματοδότηση και μεγάλη προέλευση φοιτητών στο πρόγραμμα σίτισης», κατέληξε.