Την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του, Κυριακής, στην Ουκρανία διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο, η κατάσχεση αφορά, μεταξύ άλλων, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας PJSC Pentopak, από τις μεγαλύτερες παραγωγούς συσκευασιών για προϊόντα κρέατος και αλλαντικών στην Ουκρανία, καθώς και το 100% της θυγατρικής εταιρείας AtlantisPak Ukraine.

Οι εταιρείες φέρεται να απασχολούν περίπου 200 άτομα και να ανήκουν τυπικά στη σύζυγό του. Η Κυριακή Σαββίδη εμφανίζεται επίσης ως ιδιοκτήτρια της αλυσίδας παντοπωλείων «Assorti» που δραστηριοποιείται και στις πόλεις Σεβαστούπολη και Συμφερόπολη.

Πρόκειται για τις δύο μεγάλες πόλεις της Κριμαίας, που από το 2014 έχει προσαρτήσει η Ρωσία, χωρίς αυτό να αναγνωρίζεται από τα περισσότερα κράτη.

Μάλιστα τα ουκρανικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν δηλώσεις του Σαββίδη το 2015, όταν καλωσόρισε δημόσια την προσάρτηση της Κριμαίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης ίδρυσε το 2004 τον Όμιλο Agrocom, στον οποίο ανήκουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κρεατοπαραγωγή, εμφιάλωση νερού, συσκευασία προϊόντων, αγροτική παραγωγή σε θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες και σουπερμάρκετ, με διανομές των προϊόντων του στη Ρωσία αλλά και στο εξωτερικό. Οι επιχειρήσεις του στην Ουκρανία λειτουργούν σε αντίστοιχους κλάδους.


Πώς έφτασε η υπόθεση του Σαββίδη έφτασε στο δικαστήριο

Η υπόθεση του Σαββίδη έφτασε στο δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουκρανίας. Το περασμένο καλοκαίρι η ερευνητική ομάδα StateWatch, μέσω του προγράμματος «Trap Aggressor», δημοσιοποίησε λίστα 25 ολιγαρχών που υπηρετούν το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, αλλά ακόμα τα περιουσιακά στοιχεία τους δεν είχαν επηρεαστεί από τις κυρώσεις. Σε αυτή υπήρχε και το όνομα του Σαββίδη.

Ακολούθησε η δικαστική προσφυγή, με την υποστήριξη και της μη κυβερνητικής ομάδας Anti-Corruption Action Center. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Ομοσπονδία Ελλήνων της Ρωσίας, με επικεφαλής τον Σαββίδη, παρέδωσε οχήματα παντός εδάφους και γεννήτριες στις δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης των Αρχών κατοχής στο Ντόνετσκ.

Επισημάνθηκε επίσης ότι κατέχει ρωσική υπηκοότητα και υπήρξε βουλευτής στο ρωσικό Κοινοβούλιο με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας που στηρίζει τον πρόεδρο Πούτιν. Την απόφαση να περιέλθουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού στο ουκρανικό κράτος έλαβε τριμελές δικαστήριο και ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας έχει δικαίωμα έφεσης.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή