Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, με στόχο τον περιορισμό των Ελλήνων φοιτητών που φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό, αλλά και την ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης για ξένους φοιτητές.

Το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, και αναρτήθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις φοιτητών της Αριστεράς και έχει οδηγήσει σε καταλήψεις σχολών από μικρές μειοψηφίες. 

Ωστόσο αναιρεί όλα τα επιχειρήματα όσων διαφωνούν με την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων για τρεις λόγους:

1. Το δημόσιο πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται και ενισχύεται. Σε ό,τι αφορά τους πανεπιστημιακούς, μεταξύ άλλων προβλέπονται μία πρόσληψη για καθεμία αποχώρηση κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού, αύξηση τακτικών απολαβών μελών ΔΕΠ από 12% έως 15% (μισθοδοσία, επίδομα βιβλιοθήκης, οικογενειακή παροχή) και άρση ανώτατης αμοιβής καθηγητών από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας. Η διεθνοποίηση δημόσιων πανεπιστημίων θα γίνει μέσω της θεσμοθέτησης και χρηματοδότησης κοινών προγραμμάτων ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημίων της αλλοδαπής (60.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης), καθώς και της θεσμοθέτησης δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με καταβολή διδάκτρων και με μαθήματα ελληνικής γλώσσας τον πρώτο χρόνο.

2. «Αυτοί που θα έρθουν θα είναι μόνο σοβαροί και υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια. Θα είναι παραρτήματα με μίνιμουμ 30 καθηγητές για να εξετάσει την αίτηση η ΕΘΑΕΕ. Δεύτερον, μίνιμουμ τρεις σχολές όπως στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι στα τοπ 20 πανεπιστήμια του πλανήτη», είπε ο κ. Πιερρακάκης. Ενδιαφέρον να έρθει στην Ελλάδα έχει εκφράσει το Yale για να συνεργαστεί με ένα δημόσιο ίδρυμα και να ιδρύσει το παράρτημά του, όπως επίσης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και το ΕΤΗΖ της Ζυρίχης (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο). Επίσης, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia - UNIC), όπως και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο σχεδιάζουν την ίδρυση ιατρικών σχολών. Στο πλαίσιο της διάδοσης της γαλλικής γλώσσας στην Ευρώπη, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν παραρτήματα στη χώρα μας γαλλικά πανεπιστήμια όπως η Σορβόνη.

3. Για την εγγραφή των υποψηφίων σε ένα μη κερδοσκοπικό μη κρατικό πανεπιστήμιο θα έχουν δικαίωμα οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ. Η προϋπόθεση πρόσβασης των υποψήφιων φοιτητών στα μη κρατικά πανεπιστήμια θα περνά μέσα από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και θα ισοδυναμεί με τον χαμηλότερο μέσο όρο Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των επιστημονικών πεδίων πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,8. Δηλαδή από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία θα ισχύσει για όλα τα πεδία η χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για λόγους συνταγματικής ισότητας. Με βάση τους υπολογισμούς, τη χαμηλότερη ΕΒΕ έχει το 4ο πεδίο με 8,34. Το μητρικό πανεπιστήμιο μπορεί να ορίσει μεγαλύτερο βαθμό από την ΕΒΕ στα κριτήριά του, όπως αναμένεται να συμβεί στις περιζήτητες ιατρικές και νομικές σχολές. Επίσης, δυνατότητα εγγραφής χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές θα έχουν οι κάτοχοι International Baccalaureate (ΙΒ) ή αντίστοιχου τίτλου.

Τι θα γίνει με τα κολέγια

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση των κολεγίων που τηρούν στάση αναμονής για να δουν το πλήρες κείμενο. «Έχουμε πάνω από 30 κολέγια στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει συρθεί με ενωσιακή νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των κολεγίων. Το μείζον έχει ήδη αναγνωριστεί χωρίς ισχυρούς κανόνες, επειδή επί δεκαετίες αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό ως ταμπού και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», είπε ο κ. Πιερρακάκης.


*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»