Σε μια ηχηρή έκφραση υποστήριξης προς το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφύλων, 1.561 εκπαιδευτικοί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι πολίτες υπέγραψαν μια σειρά από επιστολές.

Οι υπογράφοντες καλούν τους βουλευτές να ψηφίσουν τον νέο νόμο, τονίζοντας πως μόνο με ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο θα μπορέσουν να επιλυθούν τα πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα ομόφυλα ζευγάρια και οι οικογένειές τους.

Στο επίκεντρο των επιστολών βρίσκεται η προστασία των παιδιών. «Τα παιδιά με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς δέχονται διακρίσεις, όχι για κάτι που είναι τα ίδια, αλλά λόγω της σεξουαλικότητας ή ταυτότητας φύλου των γονέων τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Αυτό απαιτεί άμεσες κοινωνικο-πολιτικές παρεμβάσεις, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, ώστε τα παιδιά αυτά να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά», τονίζεται.

«Είναι αδιανόητο πως σε μία παιδοκεντρική κοινωνία ο νομικός και κρατικός πολιτισμός επιτρέπουν να υπάρχουν παιδιά "δύο ταχυτήτων". Είναι αδιανόητο πως σε μία ελεύθερη κοινωνία τα μέλη της δεν απολαμβάνουν ισονομία και προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής. Είναι αδιανόητο πως σε μια κοινωνία με γνώμονα τη συμπερίληψη υπάρχει ανομία σχετικά με την άσκηση γονικής μέριμνας και επιμέλειας σε οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς».

Επί του ίδιου θέματος υπογραμμίζεται επιπλέον ότι «ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως παιδιά που μεγαλώνουν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην εκπαίδευσή τους σε σύγκριση με τα αποτελέσματα παιδιών που μεγαλώνουν με μη ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς. Περαιτέρω, παιδιά που υιοθετούνται από ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, ως ενήλικες, δείχνουν υψηλά ποσοστά συμπεριληπτικής συμπεριφοράς και σεβασμού προς οποιαδήποτε ετερότητα, μεγαλύτερη κατανόηση προς άλλους ανθρώπους και προς τις εμπειρίες τους και μεγαλύτερα ποσοστά ενσυναίσθησης, καθώς και αμφισβητούν στερεότυπα».

Και, γενικότερα, οι επιστολογράφοι υπογραμμίζουν στον πρωθυπουργό και την κοινοβουλευτική κοινότητα ότι «τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία δείχνει να έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και να χαρακτηρίζεται ως περισσότερο δεκτική και συμπεριληπτική απέναντι στα άτομα που αυτο-προσδιορίζονται ΛΟΑΤΚΙ+. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, περιστατικά έντονης εκπροσώπησης ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας εμφανίζονται στον δημόσιο λόγο και αναπαράγονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τέτοια σχόλια προέρχονται κυρίως από πολιτικούς και θρησκευτικούς εκπροσώπους αλλά και δημοσιογράφους που για αντίστοιχους λόγους επικροτούν αυτές τις αναχρονιστικές απόψεις. Στο στόχαστρο όλων των παραπάνω έχουν βρεθεί οι οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και κυρίως τα παιδιά αυτών των οικογενειών. Οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί και οι λεκτικές επιθέσεις προς άτομα που αυτό-προσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ και προς τα παιδιά τους σαφώς και αντιτίθενται των αρχών μιας δημοκρατικής και συμπεριληπτικής Ελλάδας. Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν ένα κλίμα μισαλλοδοξίας σε μια μερίδα του πληθυσμού και οδηγούν στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο των ίδιων των ΛΟΑΤΚ+ ανθρώπων όσο και των παιδιών τους. Καθώς και των δικαιωμάτων των παιδιών που αφορούν σε αυτήν τη μερίδα του πληθυσμού».

Τις επιστολές προς τον πρωθυπουργό για τη στήριξη του νομοσχεδίου υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα υπογράφουν πανεπιστημιακοί καθηγητές ιατρικής, παιδαγωγικής, ανθρωπιστικών επιστημών κ.λπ. Μαζί με ερευνητές και επαγγελματίες από διάφορους κλάδους των υπηρεσιών υγείας.

Δείτε εδώ την επιστολή των ακαδημαϊκών και πανεπιστημιακών

Δείτε εδώ την επιστολή των πολιτών