Κατά την κρίσιμη σύσκεψή τους στη Νίκαια της Λάρισας, οι εκπρόσωποι των αγροτών αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με ταυτόχρονους αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνείων από αύριο, Τετάρτη, και παράλληλα συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Οι αγρότες προτάσσουν επτά αιτήματα, τα οποία είναι κοινά για όλους και θεωρούν κρίσιμη την ικανοποίησή τους.

Τα αιτήματα των αγροτών

Ειδικότερα, οι αγρότες ζητούν:

  • Αφορολογητό αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Διαβάστε ακόμα: Αγρότες: Συνεδριάζουν στη Νίκαια - Προτείνουν αποκλεισμό εθνικών οδών και κάθοδο στην Αθήνα

Τα επιμέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από τον «Ντάνιελ» θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων. Οι αγρότες, έπειτα από δυόμιση ώρες συνεδρίαση, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με τρεις βασικούς τρόπους:

  • Να κλείνουμε την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία στην εθνική, επαρχιακή και τελωνεία με τρακτέρ από αύριο.
  • Το κάθε μπλόκο να κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη.
  • Την επόμενη εβδομάδα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ

Αυτή την ώρα, οι αγρότες κλείνουν με τα αυτοκίνητα τους την εθνική οδό στη Νίκαια Λάρισας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyy0nczn4sfl)

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη μετείχαν 50 μπλόκα από 70 αγροκτηνοτροφικούς συλλόγους, μετά το κάλεσμα που απεύθυνε από την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους όλων των μπλόκων ανά την επικράτεια σε συνέχεια του συλλαλητηρίου του περασμένου Σαββάτου στην Agrotica.

Την ίδια ώρα, λίγο πριν από τη συνάντηση της Λάρισας, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζήτηση με τους αγρότες -στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους-, τονίζοντας ωστόσο ότι η όποια διαβούλευση θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει, όχι όμως υπό το καθεστώς της απειλής του κλεισίματος δρόμων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αγρότες πρέπει να λάβουν ορισμένες αποφάσεις, όπως π.χ. να αποκτήσουν μια οργανωτική δομή, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν συντονιστική επιτροπή.