Το τελευταίο διάστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικες.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, τα οποία έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη χώρα μας, από την αρχή του 2023 μέχρι τις 11/1/2024 (εβδομάδα 2), έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 91 περιστατικά iGAS, 41 σε ενήλικες και 50 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 24 θάνατοι, 11 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 13 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Η καταγραφόμενη αύξηση κρουσμάτων iGAS ακολούθησε μια περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS.

Στρεπτόκοκκος: Η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Με αφορμή τον αδόκητο θάνατο του 9χρονου κοριτσιού, στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, την Δευτέρα, με διάγνωση στρεπτόκοκκου Α και με συμπτώματα βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας, υπενθυμίζεται ότι ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, είτε ήπιες είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φθάνει να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα, το κηρίο, η οποία είναι μία μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος, και η οστρακιά.

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί αν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσματος.

Η πιο διαδεδομένη ασθένεια που προκαλεί είναι η οστρακιά, της οποίας τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται ένα εξάνθημα το οποίο ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και, στη συνέχεια, εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι’ αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

Ματίνα Παγώνη: “Καμπανάκι” ο πονόλαιμος

Στον θάνατο του 9χρονου κοριτσιού από στρεπτόκοκκο, αναφέρθηκε την Τρίτη η Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σημείωσε πως «δεν ξέρουμε πόσες μέρες νοσούσε».

Περιέγραψε το πρώτο σύμπτωμα ως πονόλαιμο: «Αν το παιδί πει ''δεν μπορώ να καταπιώ'', πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση».

Όπως είπε, «οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή».

Το συγκεκριμένο παιδί, του οποίου το ιστορικό δεν είναι γνωστό, «φαίνεται πως ήταν κάποιες μέρες αδιάθετο».