Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών -με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλα τα μπλόκα της χώρας- στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας Λάρισας, στις 12 το μεσημέρι. Εκεί οι αγρότες θα ομαδοποιήσουν τα αιτήματά τους σε μια κοινή λίστα και θα αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxnvx55onax)


Αγρότες: Διάθεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων - Τα μπλόκα

Πριν αναχωρήσουν για τη Λάρισα, οι επικεφαλής των μπλόκων, χθες, έδειξαν τη διάθεση για κλιμάκωση. Ένταση υπήρξε, που αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή, χθες το πρωί, στο Λάκκωμα της Χαλκιδικής, όταν αγρότες από το μπλόκο των Μουδανιών με περίπου 30 τρακτέρ, που κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη, βρήκαν μπροστά τους αστυνομικές δυνάμεις να τους κλείνουν τον δρόμο, έχοντας, μάλιστα, τοποθετήσει κάθετα στο οδόστρωμα μια αστυνομική κλούβα. Στόχος των αγροτών ήταν να προσεγγίσουν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες με τα τρακτέρ έσπασαν τις μπάρες στο πλάι του δρόμου και από τα χωράφια κατάφεραν να βρουν έναν παράδρομο που οδηγεί στη Θεσσαλονίκη. Εκεί τους σταμάτησαν αστυνομικοί με συμβατικά οχήματα, αλλά και προτάσσοντας τα σώματά τους μπροστά στα τρακτέρ. Τελικά, οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πολύωρο αποκλεισμό του συγκεκριμένου σημείου, πριν επιστρέψουν στο μπλόκο τους αργά το απόγευμα. Συγχρόνως, στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού, προχώρησαν χθες το μεσημέρι οι αγρότες του Νομού Σερρών.

Στις 14.00 της Δευτέρας οι αγρότες της Αταλάντης έκλεισαν εκ νέου την εθνική οδό στο ύψος της Σκάλας επί περίπου 2 ώρες. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξήχθη από παρακαμπτηρίους από τον κόμβο Λιβανάτων μέχρι και τον κόμβο Τραγάνας, ενώ το «παρών» έδωσε και ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών, ο οποίος μάλιστα συνομίλησε με τους αγρότες ακούγοντας τα θέματα που τους απασχολούν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxp5hss46zt)

«Ως ένας νέος αγρότης, με τι κουράγιο ένα νέο παιδί θα ξεκινήσει σήμερα, τι στήριξη θα έχει; Κι όταν βλέπει περισσότερο ενδιαφέρον να δαπανάται σε άλλου είδους ατζέντες, οι οποίες απασχολούν την επικαιρότητα. Λύσαμε όλα τα προβλήματα, λύσαμε το αγροτικό πρόβλημα και, τώρα, είναι να ασχοληθούμε και με τα προβλήματα μιας ελίτ, κάποιων ολίγων που θέλουν να ικανοποιήσουν τα γούστα τους. Ε, αμάν πια...», δήλωσε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Φθιώτιδας.

Στις 11:00 χθες το πρωί οι Μεσσήνιοι αγρότες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας και αργότερα έστησαν το δικό τους μπλόκο στον κόμβο της εθνικής οδού πάνω από τα ΚΤΕΛ. Μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έκαναν και οι παραγωγοί της Ζακύνθου. Μπλόκο έστησαν χθες και οι αγρότες των Χανίων στη θέση Μεγάλα Χωράφια, ενώ δήλωσαν ότι θα πραγματοποιούν ολιγόλεπτους αποκλεισμούς του δρόμου έπειτα από προειδοποίηση, για να ταλαιπωρηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το επιβατικό κοινό. Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας προκλήθηκε ένταση στην Καρδίτσα, όταν αγρότες της περιοχής επιχείρησαν να βγάλουν τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, ωστόσο οι αστυνομικοί τούς εμπόδισαν.