Το τελευταίο διάστημα στις Σχολές πραγματοποιούνται καταλήψεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους αποφασίζονται από μειοψηφικές ομάδες που αδιαφορούν για τους φοιτητές που θέλουν να δώσουν την εξεταστική τους και να βγουν στην αγορά εργασίας το συντομότερο.

Αδιαφορούν μάλιστα ακόμα και τις θυσίες οικογενειών που στέλνουν τα παιδία τους να σπουδάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές από τη μόνιμη κατοικία τους, ειδικά στις μέρες μας που όλοι αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες.

Το πιο εξοργιστικό όμως είναι πως οι καταλήψεις γίνονται με αφορμή ένα νομοσχέδιο το οποίο ακόμα βρίσκεται υπό διαβούλευση και κανείς δεν έχει πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για το περιεχόμενο αυτού.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιοι ασκούν αντιπολίτευση από τα αμφιθέατρα στις πλάτες χιλιάδων οικογενειών. Αντιπολίτευση σε κάτι που ακόμα δεν γνωρίζουν ούτε ακριβώς το περιεχόμενο και χωρίς κανένα πρακτικό επιχείρημα.

Οι περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούνται σε καθεστός τρομοκρατίας για όσους έχουν αντίθετη άποψη ζητώντας να ανοίξει η Σχολή τους και να εξεταστούν στα μαθήματα.

Με συνθήματα του τύπου ''Καταλήψεις παντού'' προσπαθούν να αναβαθμίσουν τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία; Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όταν φοιτητές φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους; Αυτό είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών που οι φοιτητές δώσανε αγώνες για να καθιερωθεί;

Στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ όπως και στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ οι φοιτητές τους απάντησαν πως η Δημόσια και Δωρεάν παιδεία αναβαθμίζεται μόνον με τις Σχολές Ανοιχτές. Με τους φοιτητές στα έδρανα και ασφαλείς, με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους καθηγητές να ασκούν το λειτούργημά τους αναπόσπαστοι από άναρχες κραυγές.

Οι καταλήψεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να ευτελίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το ρόλο του. Πρακτικά δεν εξυπηρετούν τίποτα παραπάνω από ηθική ικανοποίηση ελάχιστων που σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Η αρχή για να Ανοίξουν οι Σχολές έγινε. Ας υπάρξει και συνέχεια για το καλό του Δημόσιου Πανεπιστημίου, για όλους εμάς τους φοιτητές που θέλουμε να σπουδάσουμε, να δώσουμε την εξεταστική μας και όλη την κοινωνία που βλέπει ότι με τις καταλήψεις αντί να πηγαίνουμε μπροστά, γυρίζουμε δεκαετίες πίσω.

Το Πανεπιστήμιο πρέπει να ακολουθεί τους καιρούς και να βλέπει στο μέλλον. Ανοιχτές Σχολές λοιπόν για του δώσουμε όλοι μαζί αυτή την ευκαιρία.

*Ο Κωνσταντίνος Ελευθέριος Στουραΐτης είναι Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ.