Να ζεσταθούν προσπάθησαν οι δύο μοναχές που βρέθηκαν νεκρές μέσα στα κελιά τους στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Αλίαρτο όπου συνέβη η τραγωδία και που ήταν αποκλεισμένο από τα χιόνα. Οι δύο ηλικιωμένες μοναχές έφυγαν μόνες κι αβοήθητες μετά από φωτιά που ξέσπασε πιθανότατα από βλάβη σε θερμαντικό σώμα. Οι γυναίκες δεν είχαν δώσει σημάδια ζωής για δύο ημέρες και τελικά επιβεβαιώθηκε το πιο εφιαλτικό σενάριο.

«Ο αστυνομικός έσπασε την πόρτα στο δωμάτιο της ηγουμένης κι εκεί αντικρύσαμε το θέαμα τις δύο νεκρές. Η ηγουμένη βρέθηκε ακριβώς δίπλα χωριστά από την αδελφή της πεσμένη στο έδαφος.», είπε ο Γιώργος Αράπιτσας, Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιών.

Η 77χρονη μοναχή βρέθηκε νεκρή στο πλάι της αδελφής της που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα. Οι  δύο γυναίκες ζούσαν για πάνω από δέκα χρόνια μόνες στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Αλίαρτο. Για σχεδόν δύο ημέρες δεν είχαν δώσει σημάδια ζωής, ενώ μάταια μία φίλη τους τις αναζητούσε στο τηλέφωνο.

Πως εντοπίστηκαν νεκρές οι δύο μοναχές

Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ έφτασαν έξω από το μοναστήρι οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με πυροσβέστες και αστυνομικούς φώναζαν τα ονόματα των δύο γυναικών χωρίς να παίρνουν απάντηση. Αναγκάστηκαν να μπουν μέσα σε αυτό αντικρίζοντας τις δύο γυναίκες χωρίς τις αισθήσεις τους.

 «Υπήρχε ένα πάπλωμα ηλεκτρικό και μία θερμάστρα, ρεύμα δεν υπήρχε προφανώς είχε πέσει από βραχυκύκλωμα ή άλλη βλάβη. Μαυρισμένο πρόσωπο κι εγκαύματα. Είχε κι έντονη μυρωδιά πετρελαίου γιατί χρησιμοποιούσαν και μία σόμπα με πετρέλαιο.», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

«Έχουμε στεναχωρηθεί γιατί την ξέραμε τη μοναχή… πηγαίναμε μας έλεγε δυο καλές κουβέντες μας διακονούσε … έψελνε… Είχε και την αδελφή της που την κουβαλούσε στις σκάλες…γιατί είχε πρόβλημα…», είπε φίλη των θυμάτων.

Πραγματογνώμονας από την Αθήνα πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή οι δύο γυναίκες. Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να δώσει η ιατροδικαστική εξέταση, ενώ το πόρισμα των πραγματογνώμων θα δώσει απαντήσεις για τις συνθήκες.

Προσοχή στα θερμαντικά σώματα

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για τα παλιά θερμαντικά σώματα αφού σχεδόν καθημερινά γίνονται αιτία εκδήλωσης πυρκαγιάς. «Οι παλιές οι σόμπες βγάζουν προβλήματα. Αν πέσει σε σημείο που μπορεί να καεί εύκολα δίνει εντολή και συνεχίζει και καίει ενώ οι καινούριες έχουν προστασία, σταματάνε να λειτουργούν.», λέει ο Σταύρος Πουλικαράκος, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyusw2p1ksld)