Να δοθούν κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι στη χώρα και να μην παραλύσει ο πρωτογενής τομέας ζητούν αγρότες από όλη την Ελλάδα που αυτή την ώρα έχουν «καταλάβει» συμβολικά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.



trakter_thessaloniki_1_


"Να συνεχίσει ο αγρότης να παράγει, στα χωριά έμειναν γέροι και σκυλιά"


Ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος αγροτικού Πανσερραϊκού συλλόγου σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Με τη σημερινή κινητοποίηση κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και αναδεικνύουμε τα μέγιστα προβλήματα που έχει συνολικά ο πρωτογενής τομέας. Πρόκειται για μια συμβολική κατάληψη στην γιορτή της αγροτιάς που είναι η Agrotica . Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για αυτό βλέπετε διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε να συνεχίσει ο αγρότης να παράγει για να υπάρχει συνέχεια στην διατροφική αλυσίδα και την πρωτογενή παραγωγή. Είμαστε εδώ και στέλνουμε πολιτικό μήνυμα εκεί που πρέπει».


Αγρότης από τις Σέρρες που συμμετέχει στη διαμαρτυρία σημειώνει πως ο τομέας πρέπει να ενισχυθεί εδώ και τώρα, να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μπορέσουν να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους γιατί πλέον στα χωριά όπως χαρακτηριστικά περιγράφει έμειναν γέροι και σκυλιά.

agrotes-thessaloniki


Ο αγρότης Αργύρης Γιαννούλης τονίζει πως οι παραγωγοί παλεύουν για την διεκδίκηση φθηνού αφορολόγητου πετρελαίου όπως σε όλη την Ευρώπη, επιδοτήσεις στα αγροεφόδια καθώς είναι απαγορευτικές οι τιμές. Ζητάμε άμεσα μέτρα στήριξης γιατί καταρρέουμε.

Ένας ακόμη νέος αγρότης αναφέρει: «συμμετέχουμε σήμερα εδώ καθώς υπάρχουν χρόνια προβλήματα όπως το πετρέλαιο και το ρεύμα. Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια μας καθιστούν μη ανταγωνιστικούς. Θέτουμε ακόμη το ζήτημα της νέας ΚΑΠ. Τα πράγματα που ζητάνε είναι πρακτικά ανεφάρμοστα για τα δεδομένα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και Ευρωπαϊκής γεωργίας. Για αυτό το λόγο είναι μαζικές οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη».

ΚΑΠ και κόστος παραγωγής "καίνε" τους αγρότες - "Νοθεύουν τα μέλια και αθωώνονται", τονίζουν οι μελισσοκόμοι


Το κόστος παραγωγής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι τα δύο κύρια προβλήματα του αγροτικού κλάδου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Σερρών κ. Διαμαντής Διαμαντόπουλος. Όπως είπε, το κόστος παραγωγής περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα προβλημάτων με τα κυριότερα πλέον το πετρέλαιο και την ενέργεια, καθώς χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κινηθούμε. “Η νέα ΚΑΠ επίσης έφερε μεγάλες ζημιώσεις των επιδοτήσεων και καλλιέργειες όπως τριφύλλι, βαμβάκι χρειάζονται άμεσα την επιδότηση”, πρόσθεσε.
Έκανε λόγο ακόμη και για τις συνέπειες του αγροτικού ζητήματος στην ελληνική οικονομία καθώς γίνονται ασύδωτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, χωρίς ελέγχους. Τι ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις πρώτες ύλες των ζωοτροφών που μπαίνουν από το τελωνείο του Προμαχώνα, χωρίς αντίστοιχους ελέγχους, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο.

agrotes-thessaloniki-1-2-2024-esoteriki



Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Χίτογλου αναφέρθηκε στην απουσία πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων στον κλάδο τους. “Νοθεύουν τα μέλια, πάνε στα δικαστήρια και αθωώνονται. Δεν γίνεται αυτό. Δεν υπάρχει νομοθεσία, δεν υπάρχει νομοθετημένη μέθοδος ελέγχου. Αυτό είναι το βασικό για τον κλάδο μας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χίτογλου.
Πρόσθεσε δε, ότι δεν τους επιτρέπεται να δουλέψουν στα δάση. “Όταν έχεις 200, 300, 500 μελίσσια δεν γίνεται να δουλέψεις μέχρι τις 10 το πρωί, είναι ανέφικτα αυτά που λέει η κυβέρνηση”, ανέφερε.


Πηγή κειμένου: Thesstoday.gr
Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: Thestival.gr