Πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, στις 10 π.μ., για τους συμβασιούχους των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση, έχει κηρύξει για αύριο, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Η στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 9 π.μ. και να διαρκέσει έως τη λήξη του πρωινού ωραρίου, με την Ομοσπονδία να καταγγέλλει ότι 6.000 συμβασιούχοι κινδυνεύουν με άμεση απόλυση.

 “Εργάζονται πάνω από πέντε χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων (έστω τρίμηνες) και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Νοσοκομεία τρέχουν και ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για ανάθεση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους και σταδιακά οι συνάδελφοι απολύονται παρότι έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους έως 31.3.2024. Οι εργολάβοι σύμφωνα με όλες τις οικονομοτεχνικές μελέτες των Νοσοκομείων στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα για το Δημόσιο. Έως σήμερα υπήρξαν παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υγείας που έβαζε φρένο σε Νοσοκομεία να εγκαταστήσουν εργολάβους”, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, σε ανακοίνωσή της, και προσθέτει:

 «Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να παρέμβει στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να ακυρώσουν τους διαγωνισμούς σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκονται. Να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση δυνατότητας των Νοσοκομείων να συνάπτουν νέες ΣΟΧ που έχουν κηρυχθεί νόμιμες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι».