Τον νέο αυτοκινητόδρομο Άκτιο - Αμβρακία εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο - Αμβρακία έχει συνολικό μήκος 49,5 χιλιόμετρα, αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,5 μέτρων η καθεμία, μία λωρίδα καθοδήγησης ανά κατεύθυνση, πλάτους 0,5 μέτρων και κεντρική διαχωριστική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο με τις αντίστοιχες λωρίδες καθοδήγησης πλάτους 2 μέτρων, δηλαδή είναι συνολικού πλάτους 17 μέτρων.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει:
- Παράπλευρους και κάθετους δρόμους.
- Δύο μεγάλες κοιλαδογέφυρες περίπου 200 μέτρων η καθεμία και τριών μικρότερων γεφυρών για ρέματα.
- 9 κόμβους (8 ανισόπεδους και 1 ισόπεδο), καθώς και άνω και κάτω διαβάσεων.

στιγμιοτυπο_2024-01-31__1_22_38_μμ
στιγμιοτυπο_2024-01-31__1_22_49_μμ
στιγμιοτυπο_2024-01-31__1_22_55_μμ
στιγμιοτυπο_2024-01-31__1_23_02_μμ
στιγμιοτυπο_2024-01-31__1_23_10_μμ
στιγμιοτυπο_2024-01-31__1_23_35_μμ

Επίσης, κατασκευάστηκε και το οδικό τμήμα που συνδέει την απόληξη του οδικού άξονα Άκτιο - Αμβρακία με την Ιόνια Οδό, μήκους περίπου 500 μέτρων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 160 εκατομμύρια ευρώ, εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο και Οδική Ασφάλεια (ΤΣ)» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» 2014-2020 και υλοποιήθηκε από την ανάδοχο εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου MYTILINEOS, που ανέλαβε το έργο τον Νοέμβριο του 2020.

Με την κατασκευή της Αμβρακίας Οδού συνδέεται η Ιόνια Οδός με το αεροδρόμιο του Ακτίου, με την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (μέσω της οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας) και τον κόμβο προς Λευκάδα, παρακάμπτοντας την πόλη της Αμφιλοχίας. Με την παράδοση του έργου ο χρόνος του ταξιδιού από Αθήνα προς Πρέβεζα και Λευκάδα μειώνεται κατά τουλάχιστον 45 λεπτά.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Πρόκειται για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μήκους 50 χιλιομέτρων. Ο πολίτης θα χρειάζεται 3 ώρες και 20 λεπτά για να ταξιδέψει από Αθήνα σε Λευκάδα.

Με την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται ότι οι οδηγοί θα διασχίζουν κατά 45 λεπτά νωρίτερα τη διαδρομή Αθήνα - Λευκάδα, συντομεύοντας το ταξίδι προς το νησί του Ιονίου, ενώ μειωμένες θα είναι και οι μετακινήσεις προς Πρέβεζα και τους υπόλοιπους προορισμούς.

Το Άκτιο - Αμβρακία, συνολικού μήκους 49,5 χιλιομέτρων, ανοίγει την αυλαία της παράδοσης των μεγάλων αλλά προβληματικών έργων που έχουν στοιχειώσει την ολοκλήρωση σημαντικών υποδομών της χώρας, καθώς συγκαταλέγεται στα έργα οδοποιίας που χρειάστηκαν πολλαπλές εργολαβίες και διαφορετικούς τεχνικούς ελιγμούς για να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες.

Όπως είπε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, το έργο δημοπρατήθηκε πριν από δεκαέξι χρόνια και έσπασε σε τέσσερις εργολαβίες, οι οποίες υπογράφτηκαν με μεγάλες εκπτώσεις το 2010 και με αναδόχους τις κατεστραμμένες (σήμερα) κατασκευαστικές εταιρείες ΑΕΓΕΚ και Ιόνιος και μία ιταλική εταιρεία. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια μέχρι το νερό να κυλίσει στο αυλάκι και το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης, αντιμετωπίζοντας χιονοστιβάδα προβλημάτων, όπως κατολισθήσεις λόγω γεωμορφολογίας του εδάφους, ανύπαρκτες απαλλοτριώσεις αλλά και σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας των αναδόχων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέχρι και το 2015 το Άκτιο - Αμβρακία παρέμενε ανώριμο κατασκευαστικά και η πρόοδος του έργου δεν ξεπερνούσε το 50%. Για να αντιμετωπιστούν οι ολιγωρίες, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει την ΆΚΤΩΡ, μια στιβαρή μέχρι τότε κατασκευαστική εταιρεία, η οποία θα εξασφαλίσει την απόδοση στην κυκλοφορία των 17 πρώτων χιλιομέτρων την άνοιξη του 2019. Πρόκειται για το τμήμα που ξεκινά 1,5 χιλιόμετρο μετά την Υποθαλάσσια Σήραγγα Ακτίου-Πρεβέζης και καταλήγει στη Βόνιτσα, στο ύψος του κόμβου με την Πάλαιρο.

Όμως η κατασκευή του έργου υπολείπεται του σχεδιασμού και ωριμάζει πλέον η ιδέα της εργολαβίας-σκούπα, προκειμένου να συμπεριλάβει σε ένα ενιαίο έργο όλες τις ημιτελείς εργασίες της πολύπαθης σύμβασης.

Η νέα εργολαβία ύψους 150 εκατ. και μήκους 32 χιλιομέτρων αναλαμβάνεται το 2020 από τη Μυτιληναίος και από τότε ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση του έργου με αυστηρή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, παρά τις καθυστερήσεις που έφεραν τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του Δρυμού (πλησίον της παράκαμψης της Αμφιλοχίας) και οι κατολισθήσεις που παρατηρήθηκαν στην περιοχή Παλιάμπελα. Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2022, η παράδοση από τη Μυτιληναίος της παράκαμψης της Αμφιλοχίας, πέντε μήνες νωρίτερα από το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο οδικός άξονας Άκτιο–Αμβρακία χωροθετείται εξ ολοκλήρου μέσα στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με σημαντικά οφέλη στο επίπεδο της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και της οδικής ασφάλειας.
Άκτιο - Αμβρακία και Παλαιά Εθνική Οδός: το πριν και το μετά

Αμβρακία οδός Ε55 | Παραδίδεται στην κυκλοφορία ο άξονας Άκτιο - Αμβρακία (4K)

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας - Ε65 - Πρόοδος εργασιών κατασκευής Ιανουάριος 20234
Αμβρακία Οδός | Βόνιτσα - Δρυμός | 01/12/2023