Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες φέρνουν χιόνια και στην Αττική, τα οποία αναμένεται να πέσουν σε περιοχές τον Βορείων Προαστίων ως επί το πλείστον σε υψόμετρα που αγγίζουν τα 300 έως 400 μέτρα. Για την πρόγνωση του καιρού μίλησε ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, στο OPEN ο οποίος υπογράμμισε ότι πέφτει μεγάλος "όγκος χιονιού" στη Βοιωτία, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

«Η χώρα μας χωρίζεται σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά, εδώ θα έχουμε τις χιονοπτώσεις, και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του OPEN ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μάλιστα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης πρόσθεσε: «Έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια από χθες. Σήμερα θα είναι περισσότερες οι χιονοπτώσεις και θα αφορούν περισσότερες περιοχές. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί αύριο (30/1). Αυτή η πολική αέρια μάζα, όπως έχουμε εξηγήσει, για να μπορέσει να δώσει χιονοπτώσεις πρέπει να πάρει υγρασία. Καθώς έρχεται από τα βορειοανατολικά τμήματα περνάει μέσα από τη θάλασσα του Αιγαίου εμπλουτίζεται με υδρατμούς και εναποθέτει αυτό τον εμπλουτισμό με υδρατμούς με τη μορφή χιονοπτώσεων ή χιονόνερου, ανάλογα και με το υψόμετρο».

Όσον αφορά τις περιοχές που θα πέσουν χιόνια ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε: «Η περιοχή της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, προσοχή στην Μαγνησία εκεί φαίνεται να πέφτει μεγάλος όγκος χιονιού, αλλά και προς την Βοιωτία ιδιαίτερα τα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Το υψόμετρο της χιονόπτωσης θα είναι περίπου τα 200-300 μέτρα. Καθώς πάμε λίγο πιο νότια στην Αττική και την Εύβοια τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανεβαίνουν (300-400 μέτρα). Ακόμη σε Αρκαδία, κεντρική, ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Σημειώνεται ότι οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν και στις θάλασσες σε Κυκλάδες και Κρήτη».


Καιρός: Η πρόγνωση Μαρουσάκη για την Αττική

Αναφορικά με το σκηνικό του καιρού στην Αττική ο μετεωρολόγος του OPEN σημείωσε: «Σήμερα (29/1) θα είναι μια ημέρα όπου κατά διαστήματα θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο στα πιο χαμηλά υψόμετρα. Τα χιόνια θα εστιάζονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ίσως και λίγο πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα (δηλαδή Δροσιά, Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Σταμάτα, Καπανδρίτι και πιο πάνω) από το απόγευμα-βράδυ και στη συνέχεια. Εκεί φαίνεται ότι οι θερμοκρασίες θα είναι πιο οργανωμένες και οι θερμοκρασίες θα είναι τέτοιες και θα επιτρέπουν ακόμη και την χιονόστρωση». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται αύριο, Τρίτη (30/1).

«Σήμερα το βράδυ, αύριο και μέχρι το πρωί της Τετάρτης κατά διαστήματα θα έχουμε χιονοπτώσεις. Οι χιονοστρώσεις αναμένονται από Κηφισιά και πάνω. Τώρα εάν δούμε κάποιες χιονοπτώσεις μεταξύ Αμαρουσίου και Κηφισιάς δεν φαίνεται να οδηγήσουν σε αξιόλογες χιονοστρώσεις που θα δημιουργήσουν προβλήματα. Όσο πάμε πιο νότια στην Αττική τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων ανεβαίνουν (400 μέτρα και πάνω)», πρόσθεσε αναφορικά με τον χιονιά στην Αττική.

«Να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην περιοχή του Κιθαιρώνα. Εκεί φαίνεται πως θα έχουμε μεγάλο όγκο χιονιού και με μεγάλη διάρκεια. Στο βορειοδυτικό τόξο, δηλαδή στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον Κιθαιρώνα και τα δυτικότερα τμήματα της Πάρνηθας τα υψόμετρα χιονοπτώσεων πέφτουν στα 200-300 μέτρα. Ακόμη και κοντά σε πεδινές περιοχές θα έχουμε πυκνή χιονόπτωση. Στα Βίλια για παράδειγμα, στο Κριεκούκη, στο Καπαρέλι Θηβών. Μεγάλη προσοχή στο βορειοδυτικό κομμάτι», κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όσον αφορά το νομό Θεσσαλονίκης από την άλλη, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι εκτός από το κρύο, η κακοκαιρία δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα. «Ίσως βγει χιονόνερο ή ασθενής χιονόπτωση προς την περιοχή της Χαλκιδικής, όχι όμως κάτι το σημαντικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

xartis2
xartis1

 

hartis__1_
hartis__2_


Χιονόνερο στις θάλασσιες περιοχές

Δευτέρα απόγευμα έως Τρίτη βράδυ θα είναι η δεύτερη πιο σοβαρή φάση της κακοκαιρίας σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο που θα έχει περισσότερο κρύο, θυελλώδεις ανέμους (απαγορευτικά στο Αιγαίο την Τετάρτη) και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Την Τετάρτη, αν και με ισχυρό παγετό, η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην Κρήτη (με αρκετές βροχές και στα ορεινά αρκετά χιόνια) ενώ από το βράδυ θα εξασθενήσουν και στα νότια οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι. Το επόμενο Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία ενδεικτικά στην Αθήνα θα είναι 18 ίσως 19 βαθμούς Κελσίου!

Πιο αναλυτικά τη Δευτέρα στα ανατολικά ηπειρωτικά της χώρας και στο Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τοπικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης καθώς και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Από το μεσημέρι στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγα σύννεφα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί στο Αιγαίο 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά. Στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα έχουμε έως 9 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά και τα νησιά έως 12 βαθμούς Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και το πρωί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.


Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με την τελευταία της ΕΜΥ, γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κατά τόπους στα ανατολικά και από το απόγευμα στα δυτικά με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες και την Κρήτη μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές της βόρειας χώρας από -04 (μείον 4) έως 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -02 (μείον 2) έως 13 με 14 βαθμούς και στη νησιωτική Ελλάδα από 07 έως 15 βαθμούς, ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάσει τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια παραθαλάσσια καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (περίπου 300-400μ.).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία κατά τόπους 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στις Σποράδες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρά στις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (περίπου 300-400μ).
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Σποράδες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές που από το βράδυ θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (ενδεικτικά 300-400μ.).
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 30-01-2024
Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στην ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα βόρεια από -06 (μείον 6) έως 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 12, στα ανατολικά ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-01-2024
Στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στο νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης και το πρωί στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανώς να είναι τοπικά έντονα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 7 με 8 και τοπικά στα νότια 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-02-2024
Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠAΡΑΣΚΕΥΗ 02-02-2024
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές που από τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στη νότια χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.


Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

  • Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις
  • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
  • Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).


Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή της χιονοθύελλας

Αν βρίσκεστε στο σπίτι
  • Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα


Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.


Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.


ΠΑΓΕΤΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
  • Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών
  • Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
  • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
  • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
  • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).
  • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
  • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

  • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
  • Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
  • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.
Καταιγίδες

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Αν βρίσκεστε στο σπίτι
  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.


Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.


Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.