Ανησυχία εξακολουθεί να επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα από την έξαρση που παρουσιάζει ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος, η γρίπη Α και ο κορονοϊός, με τους ειδικούς να συνεχίζουν να χτυπούν καμπανάκια στους πολίτες ώστε να είναι προσεκτικοί.

Μάλιστα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, όπου 10 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τον Ιανουάριο του 2023 έχουν καταγραφεί 89 περιστατικά. Πιο συγκεκριμένα, 49 παιδιά κάτω των 10 ετών νόσησαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και 40 ενήλικοι. Δέκα παιδιά ηλικίας 12 μηνών έως 8 ετών κατέληξαν από την ασθένεια, ενώ είχαμε και 12 θανάτους ενηλίκων, που στην πλειονότητά τους έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ η Σταυρούλα Κωσταρίδου, παιδίατρος, διευθ. Νοσ. Παίδων Πεντέλης, και ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος πνευμονολογικής εταιρείας και καθηγητής ΕΚΠΑ, τόνισαν πως υπάρχει προβληματισμός για τη διασπορά του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, κάτι που δεν είχε παρουσιαστεί τόσο έντονα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έξαρση παρουσιάζει η γρίπη Α κι αυτό φαίνεται στις νοσηλείες.

*Διαβάστε εδώ: Στρεπτόκοκκος: Σε έξαρση τα κρούσματα του ιού - Κάτω των δέκα ετών στην πλειονότητά τους


Κωσταρίδου για στρεπτόκοκκο: Προκαλεί πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους

«Έχουμε τη λεγόμενη διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη που δεν τη βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια και όντως έχει έκβαση και θανατηφόρα», ανέφερε η κ. Κωσταρίδου.

Σύμφωνα με την ειδικό, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους και όπως τόνισε, «είναι μικροβιακό αίτιο, δεν είναι ιογενής λοίμωξη, γι' αυτό έχει οξεία έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν προηγείται καταρροή και βήχας που έχουν οι ιογενείς λοιμώξεις, αρχίζει απότομη εισβολή με υψηλό πυρετό με έντονη δυσκαταποσία, τα παιδιά δεν μπορούν να καταπιούν ούτε το σάλιο τους».

Η κ. Κωσταρίδου κάλεσε τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο, όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και εφόσον τους υποδείξει, να κάνουν ένα strep test.


Λουκίδης: Στην κοινότητα επικρατεί η γρίπη τύπου Α

Από την πλευρά του ο κ. Λουκίδης μιλώντας για τον κορονοϊό, που επίσης προσβάλλει μικρούς και μεγάλους, δήλωσε ότι «είχε μία έξαρση από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου».
«Πλέον στην κοινότητα επικρατεί η γρίπη τύπου Α και αυτό αποτυπώνεται και στις νοσηλείες», σημείωσε.