Για την έξαρση της βίας μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο καθηγητής Ψυχιατρικής Θάνος Ασκητής.

Ο Θάνος Ασκητής αναφέρθηκε στο γιατί αντιδρούν ακραία οι άνθρωποι στις μέρες μας.

«Η βία και η εγκληματικότητα προβάλλεται στα social media. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος τρέφεται με την βία. Μη ξεχνάμε ότι είμαστε ζώα. Υπάρχει ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται επιβιωτικός εγκέφαλος, που θέλουμε να ζήσουμε, να ξεφύγουμε από τον νόμο, να είμαστε εγωπαθητικοί, κυνικοί, να έχουμε το αίσθημα ότι εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Μαθαίνουμε έναν τρόπο ζωής στα παιδιά μας, ότι ο νόμος, η τάξη, η παίδευση, η εκπαίδευση δεν είναι μηχανισμοί άμυνας, είναι μηχανισμοί ήττας», είπε αρχικά.


Θάνος Ασκητής: Η χώρα μας έχει μειώσει τον πήχη της μορφωτικής παιδείας

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η αγριότητα είναι συνυφασμένη με έναν τρόπο ζωής που η ίσια η βία διασυνδέει την ανθρώπινη σχέση ως πρωταγωνιστικό μηχανισμό. Δηλαδή, μαθαίνουμε ότι η βία είναι πιο εύκολος τρόπος επιβίωσης από το να διεκδικήσουμε την ζωή μας. Υπάρχει θυμός τα τελευταία 40-50 χρόνια, αντιδρά σε όλα, δεν συνεννοείται με τον σύντροφό του, δεν δημιουργεί συνθήκες βελτίωσης ποιοτικής ζωής του, δεν εκπαιδεύεται σωστά», πρόσθεσε.

*Διαβάστε εδώ: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ειδικά σχέδια για εγκληματικότητα ανηλίκων και κυκλοφοριακό - Οι επιστροφές στη ΔΙΑΣ και οι προτεραιότητες

«Η χώρα μας έχει μειώσει τον πήχη της μορφωτικής παιδείας, των ορίων, του σεβασμού, της ανθρώπινη σύνδεσης. Το εγώ γίνεται αποτελεσματικότερο όταν επιβεβαιωνόμαστε. Μετά το 1980-1990 ο υλισμός έφερε ανοχή χωρίς ενοχή. Οι άνθρωποι πια δεν μιλούν δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν γιατί ο εγκέφαλός τους γίνεται πιο βίαιος, παρορμητικός και πιο μηχανιστικός. Και η ψηφιακή τεχνολογία την επιβραβεύει απόλυτα», κατέληξε.