Με την απολογία του πρώην δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, συνεχίστηκε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα άρχισε την απολογία εκφράζοντας την οδύνη του για τα θύματα και τον τραγικό τρόπο που έχασαν τη ζωή τους. «Να εκφράσω την οδύνη μου για τα θύματα και τον τραγικό τρόπο που πέθαναν και να δώσω συλλυπητήρια στους συγγενείς. Για εμάς τους κατοίκους έχει αλλάξει η ζωή μας», είπε ο κ. Ψινάκης, απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

*Διαβάστε ακόμα: Επιμένει η Δούρου για τη φωτιά στο Μάτι - "Δεν υπήρξε ενημέρωση στον Τσίπρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου"

Ψινάκης: "Δεν ήμουν στο Μαραθώνα, είχα πάρει άδεια, γιατί ήξερα ότι τον Αύγουστο είναι οι περισσότερες πυρκαγιές - Ήμουν μεσοπέλαγα όταν έμαθα για τη φωτιά"


Όπως εξήγησε, εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στον δήμο καθώς είχε πάρει άδεια.
«Δεν την έπαιρνα τον Αύγουστο επειδή έχει μελτέμια και τότε είναι οι περισσότερες πυρκαγιές. Μένω χρόνια στον Μαραθώνα και ξέρω τι γίνεται», είπε ο κ. Ψινάκης.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν και εξήγησε πως ήταν δύσκολο να επιστρέψει άμεσα. «Ήμουν μεσοπέλαγα και έμαθα για φωτιά από τη γενική γραμματέα μου. Μπορούσα να επιστρέψω με ελικόπτερο που ήταν αδύνατο ή φουσκωτό. Πήγα μόνος μου με καπετάνιο. Δημιουργήθηκαν θυελλώδεις άνεμοι. Από εκεί βρέθηκα στη Σέριφο και όταν έπεσε ο καιρός τα ξημερώματα, βρέθηκα στο Σούνιο και έφτασα στον δήμο. Η κατάσταση ήταν τραγική», είπε ο κ. Ψινάκης.


Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα υποστήριξε πως είχαν ενημερωθεί για τον βαθμό επικινδυνότητας 4 από προηγούμενη ημέρα και όλες οι υπηρεσίες και τα οχήματα του δήμου ήταν σε ετοιμότητα. «Ήταν απίστευτη γρήγορη εξάπλωση φαινομένου, παρότι ήμασταν ο τρίτος δήμος που έφτασε η φωτιά. Ο Μαραθώνος ήταν πάντα μία ισχυρή αντιπυρική ζώνη. Η συγκεκριμένη φωτιά ήταν από κορφή σε κορφή με έντεκα Μποφόρ και φοβερά θερμικά φορτία. Το Μάτι είναι δασική περιοχή. Οι κάτοικοι του Ματιού μού ζητάγανε ο δήμος να κόψει πεύκα που έπεφταν στις στέγες του. Το Δασαρχείο απαγορεύει να κόβεις ούτε κλαδί».

"Παλεύαμε να αποχαρακτηριστεί το Μάτι από δασική περιοχή, δεν υπήρχαν δρόμοι, γι' αυτό κάηκαν οι άνθρωποι" - Η αντίδραση του ακροατηρίου


Πρόεδρος: Πότε είχε γίνει κλάδεμα δέντρων;

Ηλίας Ψινάκης: Συνέχεια γινόταν.

Πρόεδρος: Πόσες φορές γινόταν;

Ηλίας Ψινάκης: Συνέχεια. Δεν ήταν μόνο μία φορά. Είναι δασικό μέρος.

Πρόεδρος: Δεν υπήρχαν πεύκα που δεν είχαν κλαδευτεί;

Ηλίας Ψινάκης: Τώρα δεν ξέρω εάν υπήρχε ένα δένδρο, αλλά γενικά κλαδεύονταν.

Πρόεδρος: Στο Μάτι τι γινόταν;

Ηλίας Ψινάκης: Με το που μας έλεγε ένας πολίτης, μεταφέραμε στο δασαρχείο το αίτημα.


Πρόεδρος: Εσείς ερχόσασταν σε επαφή με δασαρχείο;

Ηλίας Ψινάκης: Εμείς κάναμε τεράστια προσπάθεια να αποχαρακτηριστεί το Mάτι από δασικό, διότι δεν υπήρχαν δρόμοι και ήταν μεγάλο πρόβλημα. Δρόμοι τίποτα! Ήταν δρομάκια, γι' αυτό κάηκαν οι άνθρωποι.

Ακροατήριο: Ντροπή.

Πρόεδρος: Την ημέρα της πυρκαγιάς υπήρχαν ακαθάριστα οικόπεδα;

Ηλίας Ψινάκης: Όχι, μόνο εάν ήταν περιφραγμένα.

Σε πολλές ερωτήσεις, πάντως, ο κ. Ψινάκης παρέπεμψε το δικαστήριο στην επόμενη απολογία του τότε αντιδημάρχου καθαριότητας, λέγοντας πως αυτός γνωρίζει όπως για παράδειγμα εάν είχε γίνει εκείνη τη χρονιά άσκηση για πυρκαγιά.

Θανασιάς (αντιδήμαρχος Μαραθώνα): Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τη φωτιά από την Πυροσβεστική


«Ο Δήμος Μαραθώνος ήταν σε πλήρη ετοιμότητα εκείνη την ημέρα και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς», είπε στην απολογία του ο Βάιος Θανασιάς, αντιδήμαρχος Δικτύων και Καθαριότητας του Δήμου Μαραθώνος.

Ο κατηγορούμενος εξήγησε ότι επικοινώνησε άμεσα με την Πυροσβεστική.
«Ενημέρωσα άμεσα το 199 για ύπαρξη φωτιάς κοντά στον δήμο και ενημέρωσα πως κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να έρθουν εναέριες ενισχύσεις. Δεν είχαμε ενημέρωση καμία από αρμόδιους φορείς. Ουδείς από αρμόδιο πυροσβεστικό σώμα δεν απευθύνθηκε στον Δήμο Μαραθώνα μέχρις εκείνη την ώρα. Περίπου στις 7 κατευθήκαμε στο σημείο της φωτιάς, στο μέτωπο, έχω εικόνα στο μυαλό μου μιας βιβλικής καταστροφής και ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία τρόμου», τόνισε ο κ. Θανασιάς.

Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες ο δήμος δούλεψε για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Η απολογία του θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.