Το Ροπωτό είναι ένα μικρό χωριό στα Τρίκαλα. Βρίσκεται στις πλαγιές της Καραβούλας σε υψόμετρο 750 μέτρων. Κάποτε βρισκόταν πιο ψηλά, καθώς λόγω των κατολισθήσεων που το πλήττουν εδώ και 60 έτη, το χωριό έχει μετακινηθεί.

Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η γυρτή εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου. Το κτίσμα του ναού είναι μεγάλο και παραμένει επιβλητικό. Η εικόνα του, έτσι όπως γέρνει στην πλαγιά, κάνει το θέαμα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό.

Η εκκλησία στο χωριό Ροπωτό Τρικάλων “ζαλίζει” όσους την επισκέπτονται, καθώς παρουσιάζει μία κλίση 17 μοιρών, λόγω κατολίσθησης.

Οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν το 2012, καθώς η κατολίσθηση προκάλεσε την καταστροφή αρκετών σπιτιών, με κάποια να κόβονται στη μέση και άλλα που έμειναν όρθια, να κυλούν στην πλαγιά του βουνού.

Μαζί με τα σπίτια, παρασύρθηκε και ο ιερός ναός της Παναγίας της Θεοτόκου, με το κτήριο να έχει μετακινηθεί πάνω από 200 μέτρα, με αποτέλεσμα να έχει μία κλίση 17 μοιρών προς τα αριστερά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πύργος της Πίζας έχει κλίση μόλις 3,97 μοιρών, συγκριτικά.


Όπως είπαν επισκέπτες στην κάμερα της ΕΡΤ3 και την εκπομπή “Περίμετρος“, πρέπει κανείς να προσαρμόζει τη στάση του σώματός του, ώστε να μπορεί να περπατάει πάνω και κάτω στην κεκλιμένη κατασκευή, παρατηρώντας μόλις μπαίνουν στο εσωτερικό της, ότι είναι πιο λοξή ακόμη και από τον Πύργο της Πίζας!

Το άλλοτε πολυσύχναστο χωριό μετατράπηκε σε μια πόλη-φάντασμα το 2011, όταν σπίτια και κτήρια άρχισαν να γλιστρούν στην πλαγιά του βουνού. Πάνω από 300 οικογένειες αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και η δεινή κατάσταση του χωριού αφέθηκε στα χέρια της φύσης. Το πρόβλημα ξεκίνησε από βρόχινα νερά σε ένα κοντινό ρέμα, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2012, τα περισσευούμενα νερά μαζί με τα υπόγεια ύδατα να οδηγήσουν σε μία από τις πιο απίστευτες καθιζήσεις που είχε ως αποτέλεσμα κάθε κτήριο να μετακινηθεί από τη θέση του και να καταστεί μη κατοικήσιμο.