Ουδείς μπορεί να απορρίψει τους φόβους, τους οποίους εκφράζουν οι συνδικαλιστικοί ηγέτες των φαρμακοποιών της χώρας μας, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να εκδώσει απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών για 119 φαρμακευτικά σκευάσματα.

 Οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί υπενθυμίζουν ότι η απαγόρευση η οποία ίσχυε μέχρι πρότινος, πριν την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ, δηλαδή, αφορούσε τις παράλληλες εξαγωγές για 277 φαρμακευτικά σκευάσματα. Μία απλή αφαίρεση κάνουν οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί και προβλέπουν ότι λίαν συντόμως θα παρατηρηθούν πολύ σοβαρές ελλείψεις μεταξύ του υπολοίπου των 158 φαρμακευτικών σκευασμάτων…

 Τι ξεχνούν οι συνδικαλιστές των φαρμακοποιών; Πρώτον, ότι μία απαγόρευση στις παράλληλες εξαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν μπορεί παρά να είναι χρονικά προσδιορισμένη και, συνεπώς, προσωρινή, καθώς και ότι, το κυριότερο, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε την λειτουργία του το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, το οποίο παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς στη χώρα μας. Το real time ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης έχει ως στόχο να εντοπίζει εγκαίρως και εν τη γενέσει τους όλες τις αρχόμενες ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα μας, να ειδοποιεί εγκαίρως το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, προκειμένου να αναλαμβάνεται πάραυτα η σχετική δράση για να ανατάσσεται κάθε ενδεχόμενη έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας.

 Φάρμακα: Αισθητή αποκατάσταση της εγχώριας αγοράς

 Η πραγματικότητα είναι ότι οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί διαβεβαιώνουν με κατηγορηματικότητα ότι η πρότερη απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών για τα 277 φαρμακευτικά σκευάσματα, η απαγόρευση του τέως υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, δηλαδή, είχε επιφέρει μία αισθητή αποκατάσταση της εγχώριας αγοράς φαρμάκων, και μάλιστα σε πολύ σημαντικό βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπαψαν ξαφνικά οι ελλείψεις, ακόμη και οι πιο σοβαρές, φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων τους.

 Ο νόμος επιτάσσει όταν η επάρκεια στην αγορά φαρμάκων της χώρας μας αναταχθεί, η απαγόρευση αναθεωρείται και συνήθως αίρεται. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, άλλως πηγαίνουμε σε ένα άλλο, πολύ διαφορετικό καθεστώς, στο οποίο θα απαγορεύονται γενικά, καθολικά και επ’ άπειρον οι παράλληλες εξαγωγές των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ένα τέτοιο καθεστώς θα μπορούσε να διατηρεί η χώρα μας, αλλά όχι εντός του πλαισίου της Ε.Ε.

 Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές φαρμακοποιοί, εκφράζοντας την ειλικρινή αγωνία τους, βεβαίως, εισηγούνται χωρίς να το αντιλαμβάνονται την προληπτική απαγόρευση των παραλλήλων εξαγωγών για φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία ενδέχεται να εξαφανισθούν από τα ράφια των φαρμακείων τους στην περίπτωση κατά την οποία είναι ελεύθερες οι παράλληλες εξαγωγές τους.

 Γράφει στην ανακοίνωσή του, χαρακτηριστικά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ):

 “Η απόφαση αυτή (σημείωση συντάκτη: εννοεί την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ) μάς βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες”.

 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν γίνεται διαφορετικά παρά να αποφανθεί τελικά η Ιστορία για το θέμα. Εδώ είμαστε πάλι.