Εναν «έξυπνο» ηλεκτρονικό µηχανισµό, µε τον οποίο τόσο ο Εθνικός Οργανισµός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η Ηλεκτρονική ∆ιακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η∆ΙΚΑ) όσο και το ίδιο το υπουργείο Υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να ελέγχουν σε πραγµατικό χρόνο (real time) τη συνταγογραφική συµπεριφορά όλων των γιατρών που γράφουν φάρµακα για τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, αναζητεί ήδη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Παραπολιτικών».

Clawback: Πώς θα λειτούργει ο ηλεκτρονικός μηχανισμός που θα συμβάλλει στη μείωση του

Αυτό σηµαίνει ότι η συνταγογράφηση φαρµάκων για τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ θα υπόκειται σε έναν «έξυπνο» ηλεκτρονικό µηχανισµό, ο οποίος θα προλαµβάνει σε πραγµατικό χρόνο τόσο την υπερσυνταγογράφηση όσο και την προκλητή ζήτηση, µε τον Αδωνι Γεωργιάδη να αναζητεί τον τρόπο µε τον οποίο οι σχετικοί «κόφτες» δεν θα έχουν επίπτωση στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισµένων στη φαρµακευτική περίθαλψη.

Με τον µηχανισµό της real time καταγραφής της συνταγογραφικής συµπεριφοράς όλων των γιατρών οι οποίοι γράφουν φάρµακα για τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, τόσο ο οργανισµός όσο και το ίδιο το υπουργείο Υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν αναλυτικά και αµέσως, δηλαδή ακριβώς τη στιγµή στην οποία λαµβάνει χώρα, την εξέλιξη της δηµόσιας εξωνοσοκοµειακής και νοσοκοµειακής φαρµακευτικής δαπάνης, καθώς και το ύψος της σχετικής υπέρβασης, και, έτσι, να εφαρµόζουν πάραυτα τα αναγκαία διορθωτικά µέτρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι µε τα ελλιπή µέτρα που εφαρµόζονται σήµερα το ύψος του clawback, το οποίο επιβαρύνει τις φαρµακευτικές εταιρείες, έχει εκτοξευθεί και κινείται τα τελευταία χρόνια πάνω από το 1,2 δισ. ευρώ κατ’ έτος, πέραν του rebate, δηλαδή των θεσµοθετηµένων εκπτώσεων που προσφέρουν οι φαρµακευτικές εταιρείες προς το ∆ηµόσιο και τον ΕΟΠΥΥ.

Οπως είναι φυσικό και αναµενόµενο, λοιπόν, οι φαρµακευτικές εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές, διαµαρτύρονται ασφυκτικά στο υπουργείο Υγείας, διά του Συνδέσµου Φαρµακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρµακοβιοµηχανίας (ΠΕΦ) και του Pharma Innovation Forum (PIF), προκειµένου το υπουργείο να λάβει κατεπείγοντα όσο και λυσιτελή µέτρα για τη δραστική µείωση του ύψους του clawback και µάλιστα µε ορατό χρονικό ορίζοντα.

Την ίδια στιγµή, την πραγµατική πρόθεση της κυβέρνησης να µειώσει δραστικά, µέσα στα προσεχή χρόνια, το clawback επί της δηµόσιας εξωνοσοκοµειακής και νοσοκοµειακής φαρµακευτικής δαπάνης εξέφρασε την Πέµπτη 11 Ιανουαρίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριµένα, κατά τη διάρκεια της οµιλίας του στην τελετή των εγκαινίων της νέας πτέρυγας της βιοµηχανικής µονάδας της πολυεθνικής φαρµακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί της Αττικής, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε, µεταξύ άλλων, λόγο για «πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που µας δίνει πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδοµένα». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε διεξοδικά τα εξής σχετικά µε το θέµα του clawback: «Ξέρουµε τα ζητήµατα τα οποία υπάρχουν µε το clawback. Ο υπουργός µάλιστα (σ.σ. Αδωνις Γεωργιάδης), φορώντας ένα διπλό καπέλο, το καπέλο του τέως υπουργού Ανάπτυξης, τώρα του υπουργού Υγείας, έχει ασχοληθεί πολύ µε το θέµα αυτό. Αλλά αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι η επιλογή µας αυτή να χρησιµοποιήσουµε το clawback ως αναπτυξιακό εργαλείο απέδωσε, διότι σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ενταχθεί 53 επενδυτικά σχέδια και δροµολογούνται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 230 εκατοµµύρια ευρώ. Εχουµε ήδη ανακοινώσει την επέκτασή του. Θα ακολουθήσει µια νέα πρόσκληση για 150 εκατοµµύρια ευρώ ακόµα, µε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Και βέβαια πρόθεσή µας είναι να µειώσουµε, να περιορίσουµε δραστικά το clawback τα επόµενα χρόνια. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνουν επίσης και τολµηρές µεταρρυθµίσεις, οι οποίες να εξορθολογίζουν συνολικά τη φαρµακευτική δαπάνη στη χώρα µας. Αναφέρω, ενδεικτικά, τον ψηφιακό φάκελο Υγείας για γιατρούς και ασθενείς, την πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που µας δίνει πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδοµένα, και βέβαια την παράλληλη λειτουργία των µητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσηµάτων, φαρµάκων».

Άδωνις Γεωργιάδης στα «Παραπολιτικά»: To clawback θα µειωθεί εντός του 2024

«Μέσα στις πρώτες 10 ηµέρες της νέας µου θητείας στο υπουργείο Υγείας, έχω ασχοληθεί εντατικά µε το θέµα του ελέγχου της φαρµακευτικής δαπάνης και του clawback. Eχω συναντηθεί µε τους εκπροσώπους ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, PIF και ΣΑΦΕΕ δύο φορές, µία σε από κοινού συνάντηση όλων µαζί και µία σε κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον κάθε σύλλογο ξεχωριστά. Eχουµε εκπονήσει σχέδιο δράσης για τη µείωση του clawback, το 2024, σε σχεδόν απόλυτη συµφωνία µε όλους, οι οποίοι αναγνωρίζουν και τις προσπάθειες του υπουργείου να δοθεί λύση σε αυτό το χρονίζον πρόβληµα και τις προσπάθειες του υπουργείου να µη χάσει την πρόσβαση ο Ελληνας ασθενής σε σοβαρές καινοτόµες θεραπείες, ούτε σε απολύτως απαραίτητα φάρµακα. Σε λίγες µέρες θα ανακοινώσουµε όλες µας τις αποφάσεις για τη νέα φαρµακευτική πολιτική. Στόχος µας είναι ο ασθενής να βρίσκει φάρµακα σε προσιτές τιµές και, παράλληλα, οι εταιρείες να µπορούν να δουλεύουν στην Ελλάδα χωρίς να απειλούν µε αποχώρηση φαρµάκων ή χωρίς να διστάζουν να φέρνουν τις νέες, καινοτόµες θεραπείες στην Ελλάδα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»