Μέσα από τις απολογίες των υψηλόβαθµων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που κατηγορούνται, σε βαθµό πληµµελήµατος, για την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας του 2018, στο Μάτι, µε τα 104 θύµατα, αποκαλύπτεται το τι ακριβώς συνέβη στο κτίριο του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι πριν από την περιβόητη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και των τότε υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα.

Μάτι: H ηγεσία του Σώµατος γνώριζε για την ύπαρξη θυµάτων περίπου τρεισήµισι ώρες πριν

Εκείνη την ηµέρα, όλη η χώρα παρακολουθούσε αποσβολωµένη την εθνική τραγωδία να εξελίσσεται, µε την πολιτική ηγεσία της χώρας να αποκρύπτει για πολλές ώρες την ύπαρξη νεκρών. Κι όµως, όπως παραδέχθηκε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, στην απολογία του στο Τριµελές Πληµµελειοδικείο της Αθήνας, η ηγεσία του σώµατος γνώριζε για την ύπαρξή τους περίπου τρεισήµισι ώρες πριν. Απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη, ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώµατος είπε πως έµαθαν για νεκρούς στις 19.54.19, επιβεβαιώνοντας πως το ήξεραν πριν από τη συνέντευξη Τύπου.

Από το µεσηµέρι εκείνης της ηµέρας στο Συντονιστικό βρισκόταν συνεχώς ο Νίκος Τόσκας, γεγονός που αποκλείει να γνώριζε η ηγεσία της Πυροσβεστικής την ύπαρξη νεκρών κι εκείνος να µην είχε ενηµερωθεί. Ο κ. Τόσκας, βέβαια, στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, υπό τις αποδοκιµασίες των συγγενών των θυµάτων, έδωσε µια άλλη εκδοχή των γεγονότων, ισχυριζόµενος πως υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς. «Πυροσβέστες έλεγαν ότι άκουσαν για νεκρό… Πουθενά στον κόσµο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δεν µεταφέρονται ως δεδοµένα», είχε πει ο κ. Τόσκας.

Σε αυτό το µήκος κύµατος κινήθηκε στην απολογία του και ο τότε υπαρχηγός επιχειρήσεων και διάδοχος του κ. Τερζούδη στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώµατος, Βασίλης Ματθαιόπουλος. «∆όθηκε η συνέντευξη µε τον κ. πρωθυπουργό και µετά άκουσα από αστυνοµικούς ότι υπάρχουν αρκετοί καµένοι. Μετά τις 12.15 το έµαθα… Νωρίτερα είχε ειπωθεί από το ΕΚΑΒ ότι υπήρχαν τραυµατίες και ίσως ένας-δύο νεκροί, αλλά δεν είχε διασταυρωθεί µέχρι τις 23.10», δήλωσε ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος είπε πως για ένα τρίωρο εκείνο το µοιραίο βράδυ απουσίαζε από το ΕΣΚΕ.

Οι απολογίες των τότε στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν αποκαλυπτικές του ρόλου του κ. Τόσκα εκείνη την ηµέρα. Ο διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης, παραδέχθηκε, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα επίσης, πως δεχόταν εντολές από τον τότε αναπληρωτή υπουργό, αρµόδιο για ζητήµατα προστασίας του πολίτη, επικαλούµενος ότι είχε το υπόβαθρο, επειδή είναι… απόστρατος. Για τον ρόλο του τότε υπουργού είχε κάνει λόγο και ο Σωτήρης Τερζούδης, απολογούµενος στον ανακριτή, λέγοντας πως ο Νίκος Τόσκας έδινε εντολές στον κ. Φωστιέρη και τον παρέκαµπταν. Ωστόσο, στο ακροατήριο είπε πως πρόκειται περί υπόθεσης. Οσο για το εάν προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές, ο κ. Τερζούδης ξεκαθάρισε: «Υπό την έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές, όχι, δεν επιτρέπεται. Αλλά µπορούσε να ρωτά συνεχώς... Ηταν ανώτατος απόστρατος. Και τώρα δεν είµαι παντάπασι βέβαιος για αυτό που είχε καταθέσει».

Ποιος έβαζε τις επιχειρησιακές προτεραιότητες εκείνη την ηµέρα

Αντίθετα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είχε πει στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ότι ο κ. Φωστιέρης έβαζε τις επιχειρησιακές προτεραιότητες εκείνη την ηµέρα. «Εγώ ήµουν στο γραφείο του κυρίου Τερζούδη. Με ενηµέρωναν οι Τερζούδης, Φωστιέρης και Ματθαιόπουλος. Ας πει ο κύριος Τερζούδης µία εντολή του που δεν εκτελέστηκε», κατέθεσε στο δικαστήριο ο κ. Τόσκας, προσθέτοντας πως δεν µπορούσε να κάνει υποδείξεις ποιο µέσο θα πήγαινε πού.
Για τα υψηλόβαθµα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η φωτιά στο Μάτι, λόγω των καιρικών συνθηκών τη δεδοµένη στιγµή, δεν µπορούσε να αντιµετωπιστεί. «Μόνο αν υπήρχαν τα δεδοµένα για να µπορέσει να φύγει ο κόσµος. Και εµένα µε βασανίζει και µε ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σηµαδέψει. Η ζωή µου έχει αλλάξει...», είπε ο Σ. Τερζούδης στο δικαστήριο.

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκαν και τα υπόλοιπα στελέχη, µε τον Ιωάννη Φωστιέρη να λέει χαρακτηριστικά: «Το Μάτι πέθανε εκατό µέτρα πριν η φωτιά περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος από τα υπέρθερµα αέρια. Πρώτα πέθανε και µετά κάηκε. Εµείς δεν µπορούσαµε να κάνουµε κάτι. Τα εναέρια µέσα ήταν µετρηµένα κουκιά και δεν µπορούσαν µε τέτοιους ανέµους να επιχειρήσουν».

Οι τότε αξιωµατικοί της Πυροσβεστικής είδαν στις απολογίες τους ευθύνες εκείνο το απόγευµα της Αστυνοµίας, του Λιµενικού, του Στρατού, αλλά όχι δικές τους, ισχυριζόµενοι ότι ακολουθούσαν τους κανονισµούς και τα επιχειρησιακά σχέδια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»