To σύνδρομο long Covid εκδηλώνεται με συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2. Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελέτης Σήψης, πάνω από το 30% έως 50% των νοσούντων, ακόμα κι αν δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν και δεν παρουσίασαν ισχυρά συμπτώματα, εκδηλώνουν μακροχρόνια συμπτώματα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, η οποία συμμετέχει στη μελέτη, τόνισε στην ΕΡΤ ότι είναι μύθος πως μόνο όσοι νόσησαν βαριά θα παρουσιάσουν long Covid.

Η Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» είναι η πρώτη που άνοιξε και βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής πρωτοβουλίας για διεθνή πολυκεντρική μελέτη σχετικά με την ανάγκη της χρόνιας παρακολούθησης.

Τα συμπτώματα long Covid

Τα συμπτώματα της long Covid ξεπερνούν τα 200: Κόπωση, δύσπνοια, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχή του ύπνου, δυσκολίες στην πνευματική εργασία, θωρακικός πόνος, ακόμα και τριχόπτωση, αναφέρει η καθηγήτρια. «Είτε πρωτοεμφανίζονται είτε συνεχίζουν να υπάρχουν μετά τον τρίτο μήνα από τη νόσηση. Σε κάποιους όψιμα και σε άλλους από την αρχή ή με σύμπτωμα που μετά από 1-2 μήνες αλλάζει και εμφανίζεται κάτι άλλο», ανέφερε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου.

Όλες οι ηλικίες προσβάλλονται, αλλά σύμφωνα με μελέτες περισσότερο ευάλωτες είναι γυναίκες 40-60 ετών και οι παράγοντες που προδιαθέτουν είναι, μεταξύ άλλων, η παχυσαρκία και η προΰπαρξη άλλων χρόνιων νοσημάτων.


Δύσκολη η διάγνωση

Η Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» λειτουργεί από τον Μάιο του 2020. Στο πλαίσιο της διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μελέτης Σήψης, γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για φλεγμονή στους πνεύμονες και, αφού αποκλειστούν όλοι οι άλλοι παράγοντες, γίνεται η διάγνωση της long Covid.

Eίναι πολύ δύσκολη η διάγνωση, τόνισε η καθηγήτρια, επαναλαμβάνοντας ότι οι νοσηλείες σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας παραμένουν πολλές και οφείλονται στον μη εμβολιασμό. Από τον Οκτώβριο διατίθεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο, υπενθύμισε η κ. Πουλάκου, ενώ, κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης αντιικής θεραπείας στο σπίτι, που προλαμβάνει και τη long Covid.