«Βράζει» η Ιεραρχία για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και υπό το κράτος αυτών των φορτίσεων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έριξε τη «βόμβα» περί δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί να κρατήσει τους τόνους χαμηλά, δέχεται ασφυκτικό μαρκάρισμα από Μητροπολίτες με ορισμένους εξ αυτών να στρέφουν τα πυρά εναντίον του θεωρώντας πως η όλη στάση του απέναντι στο ζήτημα δεν είναι όσο σκληρή θα έπρεπε. Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, μάλιστα, έδειξε να τον αμφισβητεί ευθέως, όταν ερωτηθείς εάν πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις απάντησε: «Από ποιον; Δεν έχουμε ηγέτες».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κατά την τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης αναφέρθηκε στον γάμο των ομοφύλων. «Θα συνέλθει η Ιεραρχία και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας, επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να πάρει θέση ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος. Απλώς εκφράζει τη θέλησή του και την πορεία του. Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, τι κοινωνία θέλουμε;», είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα. Στο τέλος, είναι ο κόσμος, ο λαός μας. Αν ο λαός μας θέλει να κάνει αυτό, θα το κάνει. Αν δεν θέλει, όχι. Το ποίμνιο να ενημερωθεί πρέπει. Για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πώς θα είναι τα παιδιά εκείνα που θα έρθουν».


"Δεν συμφωνούμε"


Δριμύτατος ήταν ο Κερκύρας Νεκτάριος, της ομάδας των υπερσυντηρητικών, ο οποίος μάλλον καλοβλέπει και αφορισμούς όλων όσοι υποστηρίξουν τη νομοθετική ρύθμιση. «Πρέπει να τους πούμε πως εκείνος ο οποίος υπογράφει τέτοιους νόμους δεν είναι και μέλος της Εκκλησίας. Μπορεί να είναι σκληρό αυτό το οποίο λέω, μπορεί να επιφέρει αντιδράσεις, δεν με ενδιαφέρει, όμως, σας το λέω ειλικρινά, εγώ εξ αγάπης το λέγω», δήλωσε και σε άλλο σημείο τόνισε: «Εμείς δεν νομοθετούμε, δεν έχουμε αυτές τις δυνατότητες. Ο λαός αυτούς εξέλεξε για να νομοθετούν οι βουλευτές. Εμείς εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι, 83 που είμαστε, να είμαστε ενωμένοι και οι 83 και να πάμε να πούμε ότι εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό το ανοσιούργημα το οποίο πάτε να κάνετε».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ξένο προς τη χριστιανική διδασκαλία. «Δεν σημαίνει ότι όποια επιθυμία έχω ταυτόχρονα είναι και δικαίωμά μου. Δεν πρέπει να ταυτίζεται το δικαίωμα με την επιθυμία», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος. «Το μέτρο στην εποχή μας χάνεται. Όταν, λοιπόν, στην εποχή μας ξεκινά αυτός ο διάλογος, για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε δικαιώματα σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για κάτι το οποίο είναι ξένο από τη χριστιανική διδασκαλία. Είναι άλλο πράγμα να εκδηλώνω την οποιαδήποτε επιθυμία και να την τιθασεύω μέσα από τη διαδικασία της Εκκλησίας και της διδασκαλίας της και άλλο πράγμα αυτή η επιθυμία να καθίσταται δικαίωμα και να πρέπει το δικαίωμα αυτό να το σεβαστούν όλοι οι άλλοι», συμπλήρωσε. Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών επέλεξε να απαντήσει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος ερωτηθείς την Πέμπτη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε πως «η ομοφυλοφιλία δεν είναι αμαρτία».


"Η ομοφυλοφιλία για μας τους χριστιανούς συνιστά βαρύ σαρκικό αμάρτημα"


Ο Συμεών σε ρόλο υπέρτατου κριτή υποστήριξε ότι οι ομοφυλόφιλοι θα βρεθούν εκτός της Βασιλείας του Θεού λόγω της σεξουαλικής επιλογής τους. «Η ομοφυλοφιλία για μας τους χριστιανούς συνιστά βαρύ σαρκικό αμάρτημα. Αποτελεί παρέκκλιση από τη φυσική τάξη που όρισε ο Δημιουργός σε ό,τι αφορά τα δύο φύλα, τον άνδρα και τη γυναίκα. Ο άνδρας έλκεται από τη γυναίκα και η γυναίκα από τον άνδρα. Τρίτο φύλο δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και η ομοφυλοφιλία δεν είναι θεμιτή σεξουαλική επιλογή, αλλά παρέκκλιση και ανατροπή της φύσεως. Η Αγία Γραφή, οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας, η εμπειρία της χριστιανικής ζωής εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια είναι ομόφωνοι πάνω σε αυτό το θέμα. Κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου είναι τόσο βαρύ το αμάρτημα που αν ο άνθρωπος που το διαπράττει δεν μετανοήσει και δεν αλλάξει τρόπο ζωής δεν έχει θέση στη Βασιλεία του Θεού», τόνισε ο Συμεών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή